Zdroj: https://airsoft.cz/elektriky/cybergun-colt-m4a1-aeg-celokov  •  Vydáno: 7.2.2012 11:02  •  Autor: AirSoft.cz

Cybergun Colt M4A1 AEG Celokov

Cybergun Colt M4A1 AEG CelokovKolem roku 1994 se do služby dostává nová verze útočné pušky Colt M4.....

Americká armáda je hlavním odběratelem firmy Colt a mnoho kusů této zbraně odkoupí pro své speciální jednotky. Po několika úpravách vzniká model M4A1, jež konečně dovoluje střílet dávkou. Vzhledem ke zrušení nákupu novým modelů M16A4 pro americkou armádu, se tato krátká karabina brzo dostala i do ostatních útvarů, mimo speciální jednotky. V současnosti se stává standardní zbraní americké pěchoty a je velmi rozšířená, jak ve své základní verzi M4A1 tak i ve verzi s taktickým předpažbím M4A1 R.I.S. Firma Cybergun proto opět přichází s licencovaným modelem klasické elektrické verze této karabiny. Podíváme se tedy, co všechno dovede.

cybg03.jpg

Pocitově působí zbraň hodně pevně a bytelně. Hlaveň je ztužena dalším podpůrným drátem, takže bych se nebál toho, že se začne nějak hýbat. Co se zpracování týče, zbraň má standardně kovové tělo, hlaveň s muškou, odnímatelné nosné ucho i trubku výsuvné pažby. Samotná pažba, předpažbí a pažbička jsou plastové, stejně jako na ostré zbrani. Drobné díly a ovládací prvky jsou taktéž kovové a všechny jsou pohyblivé. Ačkoliv byla zbraň vyrobena v Číně, vypadá překvapivě velmi dobře. Povrch kovů je matný, jednotné barvy. Nikde nejsou odchylky v odstínech. Plasty jsou navíc dobře vyrobené, nijak nevržou a drží odstín zbraně. Samozřejmě i tyto plasty mají hrubší realistický povrch. Takovéto zpracování je hodně vzácné, jelikož mnoho výrobců použije matná těla a poté třeba lesklé plasty, nebo plasty v jiném odstínu. Co mile překvapí je bytelné přepínání režimu střelby, které opravdu zacvakává ve všech třech polohách. Výsuvná pažba, seřiditelné hledí, či odnímatelné nosné ucho jsou už samozřejmostí. Výhozí okénko, které vám zpřístupní regulaci hop-up, je také dobře řešené a bude i pravděpodobně spolehlivé. Zbraň je opatřena originálním ražením Colt, takže je ideální i na zeď, či pro zapřisáhlé militaristy. Na hlavni je 14mm levotočivý závit pro montáž tlumičů a na těle pod nosným uchem je R.I.S. lišta pro montáž různých puškohledů či kolimátorů. Na první pohled snad zarazí absence oka na úchyt popruhu na hlavni. Nebojte se, je ke zbrani přiloženo a předpokládá se, že si ho namontujete sami podle toho, jak vám bude vyhovovat – na levou či pravou stranu. Jediné co bych snad trochu vytknul je větší vůle mezi trubkou výsuvné pažby a vlastní plastovou pažbou. Ale s pažbami je to podobné u mnoha jiných zbraní, takže to nepovažuji za až tak velký problém a také lze alespoň snáze posouvat i při znečištěné zbrani. Zdá se tedy, že na vizuální kvalitu si firma Cybergun dohlédla.

cybg05.jpg

Co nějaké parametry? Celková délka zbraně je 86 cm, při zasunuté pažbě pak 77 cm. Zbraň váží příjemných 2,9 kg. V ruce je vyvážená a dobře se drží. Zásobník má zbraň kovový na cca 300 ran. Jinými slovy u zbraně je tedy standardní točák pro M4. Co se baterie týče, tak ta se vkládá jak je u M4 obvyklé do předpažbí. Vložení jde bez problémů, akorát jistící kroužek předpažbí má možná zbytečně silnou pružinu, díky tomu zase na druhou stranu předpažbí lépe drží na svém místě. Baterie je v balení standardní pro předpažbí, tedy akupack složený z osmi malých článků s malým konektorem pro připojení do zbraně. Standardně tedy určitě používat 9,6V baterii. Zbraň je osazena 363 mm bronzovou hlavní s plastovou hop-up komorou.
U vnitřních dílů nás nečeká žádné překvapení. V M4A1 je klasický mechabox verze 2. V něm jsou standardní základní díly, tedy kovová kola, plastový píst s klasickým ozubením a plastová tryska. Vzhledem k základní pružině M130 bylo nutné vyměnit původní plastová ložiska. Mechabox proto obsahuje kovová 7mm kuličková ložiska. Výkon zbraně je pak příjemných 125 m/s s 0,20g kuličkami ICS. Rozhodně nijak špatný výkon na základ zbraně. V této cenové relaci mě rozhodně nenapadá žádná AEG s takovým výkonem a cenou. Pro ty, jež mají pocit, že by zbraň mohla zakusit trochu více, se určitě najde prostor pro její upgrady, v tomto ohledu především životnostní. Montáž Mblocku či silnějších vnitřních dílů vám opět lehce zvedne výkon, ale i zvýší životnost.

V obsahu balení máte nabíječku a již zmíněnou 9,6V 1200mAh baterii, vzorek kuliček a čistič hlavně už je samozřejmostí. Co mě ovšem překvapilo, je přibalený 40mm tříbodový černý popruh, který má kvalitní kovové úchyty. Rozhodně tedy zbraň udrží. To vše nyní pořídíte už za velmi příznivých 3657Kč na AirSoftShop.cz

Takže hodnocení? Dobré vizuální zpracování a reálné ražení je velkým plus. Silný výkon a nízká cena jsou ale to nejatraktivnější na této zbrani. Drobným záporem jsou základní díly v mechaboxu, zejména blok vzduchotechniky. To mi ale příliš nevadí, protože zbrani stačí a také proto, že většina hráčů si vnitřnosti totiž stejně ladí, ať jsou ve zbrani z výroby jakékoliv. Tak proč si navíc připlácet za něco, co stejně brzo vyměníte. Třeba díky dílům ASpro přitom není problém tuto zbraň dostatečně poladit za velmi nízký peníz. Jestli jste začátečník v airsoftu, lepší zbraň za takovou cenu určitě neseženete. Pokud chcete silnější zbraň než je váš základ a nechcete investovat mnohem větší peníze do upgrade, také bych se jí nebránil. A nakonec pro ty, jež se chtějí naučit servisovat zbraně, není nic lepšího, než začít zkoušet třeba právě na takovéto zbrani.

© AirSoftShop.cz
Foto a text - Petr a Alfred