Zdroj: https://airsoft.cz/navody/vyber-a-koupe-airsoftove-zbrane  •  Vydáno: 11.10.2009 22:56  •  Autor: AirSoft.cz

Výběr a koupě airsoftové zbraně

Pokusím se poradit všem kteří uvažují o koupi airsoftové zbraně.

Záměrně jsem nevypustil slovo "zbraně" , je třeba stále myslet na to, že vsechny tzv. airsoftky jsou podle zákona zbraněmi typu D a platí pro ně zákon o zbraních a střelivu. To by si měli uvědomit především rodiče kteří dětem v klidu tyto zbraně kupují. Samozřejmě nejsem proti, ale je třeba, aby dítě které tuto zbraň dostane do ruky bylo buď pod dozorem nebo alespoň dostatečně spolehlivé a zkrátka s takovou zbraní nezacházelo protizákonně.

Bezpečnost při zacházení s airsoftovou zbraní


Vždy a všude používat ochranné brýle!
     - toto je potřeba důsledně dodržovat,oči máme jen jedny na celý život.

Základní brýle se dají koupit už za pár korun jako ochranné pracovní brýle,nejsou rozhodně ideální volbou,ale alespoň ty je potřeba mít na očích.Jejich cena je cca 50,-Kč.

 alt   

Lepší ale samozřejmě dražší variantou jsou brýle s balistickou ochranou,mají silnější vyměnitelná skla a vetšinou k nim je i vložka pro dioptrická skla.Osobně používám tyto.Jejich cena je cca 30,-USD,u nás se prodávájí kolem cca 1000,-Kč.

alt

Dost hráčů také používá tzv. taktické brýle, jsou výborné protozě chrání oči i ze stran. Ale jsou už dražší a bývají u nich problémy s mlžením. Osobně vlastním tyto, je to kopie brýlý BOLLE, při použití prostředku proti mlžení se s nimi dá hrát bez problémů. Cena je cca 20,-USD u nás cca 800,-Kč.

alt

No a samozřejmě  se používají i ochranné masky. Nicméně pro militaristicky založené jedince (taky se mezi ně trochu počítám) jsou nemyslitelné...Cena je cca 500,-Kč.
alt


Na veřejnosti zbraň nosit v pouzdru, batohu a pod.

Na veřejnosti se zbraní nikdy nemanipulovat a nestřílet!

Druhy airsoftových zbraní

1. Manuální

Jedná se o pricipielně základní typ zbraní, před každým výstřelem se musí ručně natáhnout. Vyrábí se snad všechny druhy zbraní, od pistolí, přes samopaly, útočné pušky, brokovnice po odstřelovačské zbraně. Snad jen brokovnice a sniperky mají praktický význam pro airsoft, ostatní se nedá použít jako primární zbraň.Také je potřeba rozlišit mezi hračkami které prodávají vetšinou vietnamští obchodníci a mezi skutečnými airsoftovými replikami.

Manuální pistole
Vetšinou se jedná o velice pěkně vyrobené kopie reálných zbraní, nátah před výstřelem se provádí reálným natažením závěru. Většinou mají pistole hop up neseřiditelný, pevně nastavený na určitou gramáž kuliček. Použití je jako sekundární zbraň nebo zábavná, na terčovou střelbu, výstavku.Je téměř nemožné upgradovat pro zvýšení výkonu. Cenově se pohybují do 1000,-Kč.Pro příklad klasiku všech pistolí HG Colt Government M1911 A1 od Tokyo Marui (cena 700,-Kč).

alt

Nebo pro milovníky revolverů UHC Python s šestipalcovou hlavní (cena 900,-Kč).

alt
 

Manuální samopaly a útočné pušky

Platí vesměs totéž co pro pistole, útočné pušky už většinou mají seřiditelný hop-up.Občas se pořádají tzv. "manuální párty", tam se dají tyto zbraně použít.Opět téměř bez možnosti upgradu.
UZI SMG od Tokyo Marui (cena 1600,-Kč)
alt

CyberGun AK-47 (cena 1000,-Kč)
alt

CyberGun M4 RIS (cena 1500,-Kč)
alt

 

Manuální brokovnice

Tady už přichází na řadu zbraně celkem použitelné pro airsoft. Kvalitní brokovnice (dokáže vystřelit najednou 3 kuličky) ve spojení s dobrým hráčem se při CQB dokáže meřit s AEG zbraněmi. Výhodou je právě ona možnost vystřelení několika kuliček najednou,lehká konstrukce a nízká váha zbraně.Ceny jsou oproti AEG také mnohem přívětivější. Bohužel opět velmi obtížně upgradovatelné, taktéž náhradní díly se téměř nedají sehnat.
M3 Shorty Tokyo Marui (4000,-Kč)
alt
Shotgun M56A [EE] (1000,-Kč)
alt

CYBG Mossberg M590 L.E. (1000,-Kč)
alt

 

Manuální sniperky

Jedná se o repliky skutečných odstřelovačských zbraní, nejčastěji Remington 700 nebo Accuracy L96. Tyto zbraně se osazují puškohledy, jsou plně upgradovatelné a jejich výkon je obrovský. Rozhodně nepatří do rukou začátečníkům. Také hraní s tímto typem zbraně není nic pro začátečníka, je třeba mít dostatek zkušeností. V neposlední řadě je nutno poznamenat, že pořídit si skutečně kvalitní sniperku použitelnou v boji znamená velké finanční náklady, tedy opět nic pro začátečníky.Ještě bych rád dodal pár slov k puškohledům.V airsoftu se nestřílí na vzdálenosti vetší než maximálně pár desítek metrů, tudíž není nutnu mít optiku s velkým zvětšením. A rozhodně se vyvarovat nákupu tzv. setů pušky s puškohledem. Vetšinou se totiž jedná o puškohled bídné kvality, který se špatně seřizuje a mění nástřel. V cenách kolem 1500,- Kč se dají koupit velice dobré puškohledy s fixním zvětšením např. 6-ti násobným. Důležité je spíše hledět na to, aby průměr čočky byl alespoň 42 nebo ještě lépe 50 mm. Takový puškohled má velké zorné pole a díky velké čočce se do něj dostane více světla. To je důležité za zhoršených světelných podmínek. Pokud má navíc seřiditelnou paralaxu tak je ideální. Takové puškohledy se vyrábějí hlavně pro vzduchovky, takže tam se patří vybírat a nakupovat.
MB-01 (replika Accuracy International L96A1 3000,-Kč)
alt

TM VSR 10 ( 4500,-Kč)
alt

 
 

2. Plynové

Naprosto samostatným typem airsoft zbraní z hlediska pohonu jsou tzv. plynovky. Kuličku z hlavně vystřelí expandují tlak plynů ze zásobníku.Vyrábějí se již témeř vsechny varianty zbraní,od pistolí po sniperky. Krásou těchto replik, zejména pistolí a v poslední době i útočných pušek, je zejména tzv. blow-back systém. Co to znamená? Skutečné napodobení chování zbraně, po výstřelu závěr koná funkční cyklus jako u reálné zbraně. U plynových sniperek se dosahuje opět obrovských výkonů. Všeobecnou nevýhodou plynovek jsou vyšší provozní náklady (hnací plyny stojí nemalé peníze) a ztráta výkonu při nižších teplotách. Také je nutno provádět často údržbu, mazat a kontrolovat, popřípadě měnit těsnění.

Plynové pistole
Tady je výběr skutečně obrovský, od čínských až po značkové zbraně. Vyrábějí se jak s blow-back systémem tak bez něj. Využití je jako sekundární zbraň, ovšem s nutností nosit sebou zásobu plynu, nebo prostě počítat s omezeným množstvím výstřelů. Plyn se plní do zásobníku společného s kuličkami, nicméně zejména u čínských replik býá problém s těsněními zásobníků. Takže ačkoliv nejsem zapřísáhlým příznivcem všeho značkového, tak i po vlastních zkušenostech příliš nákup čínských plynovek neradím. Nevýhodou je nemožnost upgradu a problémy se sháněním náhradních dílů.
TM Desert Eagle .50AE HARD KICK blow back (4000,-Kč)
alt

TM Sig Sauer P.226 Rail blow back (3500,-Kč)
alt

TM Hi-Capa 5.1 blow back (3500,-Kč)
alt


Plynové samopaly
Spíše rarity, není moc výrobců a vyráběných typů je také málo. V podstatě o nich platí to samé jako o pistolích.
MARUZEN Vz. 61 Scorpion (5500,-Kč)
alt

Hudson M3A1 (3500,-Kč)
alt

MARUZEN INGRAM M11 CQB IV - Limited Edition (6800,-Kč)
alt


Plynové útočné pušky
Tento typ plynových zbraní je teprve v rozvoji, co vím tak vyrábí jen pár výrobců. Nově např. AGM M4A1 Gas blowback (cca 120,-USD).


Plynové brokovnice
Není mnoho typů k sehnání,také cena je poměrně vysoká.Ale například u Maruzen M870 BV CO2 se jedná o naprostou lahůdku.Reálné zpracování,reálné nabíjení,....Trošku problém ovšem vyvstane po vystřelení všech pěti patron ze zásobníku - musí se sesbírat a znovu nabít.....Cena kolem 8000,-Kč.
alt

Plynové sniperky

Dalo by se říci, že se  jedná o královny airsoftových zbraní, hlavně co se týká výkonu a bohužel také ceny.Pokud už se někdo rozhodne pro nákup plynové sniperky, musí počítat s nemalou investicí. Platí zde vše jako u všech plynovek, se všemi výhodami i nevýhodami. Tedy provoz je poměrně drahý, musí se udržovat v dobrém stavu hlavně těsnění. V chladném počasí dochází ke ztrátě výkonu vlivem menší expanze plynu. Nicméně kdo chce být skutečným airsoftovým sniperem musí volit plyn! Pro příklad - Tanaka M700 A.I.C.S. Green (cca 20 000,-Kč)
alt

CA M24 SOCOM Sniper Fluted Barrel (cca 9 000,-Kč) - v základu se jedná o manuál, ovšem lepší je jí přestavět pomocí setu (cca 7000,-Kč) na plynovku.
alt

V této kategorii jsem záměrně neuváděl čínské repliky - osobně jsem žádnou ještě nezkoušel a nemůžu tedy objektivně napsat nic o jejich kvalitě a výkonu. U zde uvedených značkových zbraní se jedná o prověrené a osvědčené modely.

 

 

3. AEP a AEG

AEP - airsoft electric pistol - airsoftová elektrická pistole

Jedná se o elektricky (akumulátor) poháněné pistole a malé samopaly. Vhodné jsou spíše jen jako sekundární zbraň. Nedosahují velkých výkonů, náhradních a upgrade dílů je také velice poskrovnu. Většinou je v nich málo místa na akumulátor tudíž akumulátory mají malou kapacitu. Rozhodně varuji před koupí pistolí na tužkové baterie - jsou to v podstatě vyhozené peníze! Dnes už se dají koupit za velice dobré ceny, začínající už okolo 1500,-Kč. Vyráběných modelů je dostatek, dá se říci, že si vybere každý. Ovšem opakuji - pokud chcete hrát airsoft i s hráči vlastnícími následující typy zbraní (AEG) výkony těchto AEP jsou mnohem menší.
STTi (s) AEP Vz.61 Scorpion s bubnem (cca 1700,-Kč)
alt

STTi (s) AEP Desert .50AE (cca 1600,-Kč)
alt

TM AEP Mac 10 (Ingram) set (cca 8000,-Kč)
alt


AEG - airsoft electric gun - airsoftová elektrická zbraň (spíše puška)

Zřejmě nejrozšířenější druh airsoftových zbraní. K pohonu funkčního cyklu zbraně slouží motor napájený z akumulátoru. Cenově se pohybují už od cca 2500,-Kč až do několika desítek tisíc. Na AEG se dají bez problému koupit všechny náhradní a upgrade díly.
Základní rozdělení AEG je jednoduché - čína a značkové. Zde je třeba si uvědomit několik důležitých věcí. Ne všechno co je na začátku (při nákupu) levné je levné i za měsíc. Tím myslím, že když koupím čínu za "pár korun" bude mi dobře a bez dalších nákladů fungovat. Osobně jsem spíše zastáncem koupě levné číny, ovšem je třeba si uvědomit riziko nákupu. Stejně jako u značkových zbraní doporučuji osobní nákup, zbraň si můžete osahat, třeba zjistíte, že se vám nelíbí tolik jako na obrázku na e-shopu a vyberete jinou. Vždy požadujte ať vám zbraň předvedou že je funkční a nakupujte s tzv. dekorační zárukou. Trochu ušetříte a pokud by jste kupovali se zárukou a zbraň se rozbila tak vám stejně žádnou záruku neuznají. Tak to je a nezbývá než se s tím smířit. Ohánět se zákony nemá moc smysl - my přeci chceme mít tu zbraň doma a střílet s ní a ne čekat až nám ji možná opraví v servisu. Už se mi několikrát stalo, že jsem v airsoftshopu potkal kluka s rodičem reklamujícím nefunkční zbraň. Je mi vždycky líto kluka, který chtěl mít tu svoji zbraň a likvidovat s ní nepřátele a teď mu prodavač tvrdí, že si jí musí nechat dlouho na opravě a že to bude stát další peníze...Přeci aby jsi tam takhle stál taky! S případnou poruchou se musí počítat, v tom případě doporučuji nebát se a kontaktovat nějakého zkušenějšího airsofťáka, určitě vám poradí co s tím.
U značkových zbraní (CA, TM, ICS, SRC a další) je už na zvážení zda nakoupit se zárukou. Nicméně většina z nás se stejně jednou pustí do upgradu a při případné závadě by zřejmě opět nastali problémy s uznáním záruky. Co se týká poruch a oprav - pravděpodobnost závad je menší než u číny, ale nulová rozhodně není. Zde platí to samé jako u číny, kontaktovat zkušenějšího a poradit se.
Musím se také zmínit o akumulátorech pro AEG. Zejména k čínským zbraním se dodávají akumulátory a nabíječe opravdu nevalné kvality. Hlavně nabíječe nestojí za nic a je lepší je vůbec nepoužívat. Čínské akumulátory se v neupgradovaných zbraních většinou dají použít, nutností je ovšem je nabíjet kvalitní nabíječkou - dá se koupit v modelářství, v elektru a pod. Časem si dokoupíte kvalitní akumulátor, opět doporučuji modelářství, na většině airsoftshopů jsou předražené.    
AEG se pokusím rozdělit podle jejich možností použití. Začneme spíše od konce - tím co by si začátečník měl spíše odpustit - kulomety.

AEG kulomety
Vyrábí se několik modelů, jak značkových tak čínských. Pro začátečníka nejsou příliš vhodné. Důvodů je několik. Na první místo bych dal velkou váhu takové zbraně. Opravdu věřte tomu, že po pár hodinách pohybu se sedmikilovou zbraní v rukou vás už vůbec nebude bavit...Sám jsem vlastnil zbraň z táto váhové kategorie a docela s radostí jsem se jí zbavil. Dalším z důvodů může být téměř okamžitá nutnost upgradu, je to přeci kulomet tak musí mít pořádnou kadenci a i slušný dostřel. S tím souvisí i další - větší spotřeba kuliček a tím i dražší provoz.
China M249 (cca 600,-Kč)
alt

TOP M60 DX (cca 20 000,-Kč)
alt

CA M249 MKII (cca 15 000,-Kč)
alt

CA SLR105 RPK (cca 12 000,-Kč)
alt


AEG řady Colt M16/M4     
Americká klasika, klasika i mezi airsoftovými zbraněmi. Všestraně použitelné zbraně, u M16 se musí počítat s její větší délkou. Použitelné jak pro boj do lesa tak pro CQB. Vyrábí je snad všichni výrobci, výběr je obrovský. Taktéž cenový rozptyl. Zbraně této řady používají mechabox verze 2, nedoporučuje se upgrade na pružiny vyšší než cca M120.
Zbraně této řady vybírat vždy s kovovým tělem, plastová těla velice trpí jedním důležitým neduhem - prostě se rozlámou...
China M4 Carbine celokov (cca 3500,-Kč)
alt

China M16A3 celokov (cca 4000,-Kč)
alt

G&P M16A1 Vietnam (cca 10 000,-Kč)
alt

Výběr je opravdu obrovský, přesahující možnosti tohoto článku.


AEG řady H&K MP5
Pro změnu německá klasika. Menší, lehké, účinné. Vhodné jak na CQB tak ven. Kvůli krátké hlavni mohou být méně přesné než M16/M4, nicméně toto se projeví spíše při použití upgrade přesných hlavní.Vyrábějí je opět všichni, ve všech cenových relacích. Používají mechabox verze 2, doporučený upgrade do M120. Není nezbytně nutné kupovat zbraň s kovovým tělem, i plastová vydrží dost.
China MP5 SD6 plast. tělo (cca 2500,-Kč)
alt

China MP5 SD5 plast. tělo (cca 2500,-Kč)
alt

CA B&T MP5 A3 celokov (cca 7000,-Kč)
alt

China MP5 ''NAVY'' celokov (cca 4000,-Kč)
alt


AEG řady H&K G36
Další němec ve světě airsoftových zbraní. Kompaktní útočné pušky, použitelné všude. Některé modely mají integrovaný puškohled. Používají mechabox verze 3, je možný vyšší upgrade. Vetšinou mají plastové tělo, ale je dostatečně odolné. Tady je třeba vyzvednout zbraně G36 od firmy SRC - momentálně vyrábí SRC zřejmě nejlepší G36 na světě a to za velice dobrou cenu!
SRC G36 KSK gen. III (cca 8000,-Kč)
alt

China JG G36C (cca 2300,-Kč)
alt

China JG G36K (cca 2500,-Kč)
alt


AEG řady H&K 416
V reálu se jedná o zbraň AR15 upravenou firmou H&K. Takže vzhledem je to velice podobné M4ce, ovšem vnitřkem je to uplně jiné. Tak je to v reálu. Airsoftové repliky to mají trochu jinak, vnitřek je M4ka, par odlišností je jen ve vzhledu. Z toho vyplívá i stejně universální využití jako M4.Mechabox verze 2.
China JG 416 Rifle (cca 4000,-Kč)
alt

China JG 416 Crane Stock (cca 4000,-Kč)
alt

SRC 416 Rifle - celokov (cca 9000,-Kč)
alt


AEG řady Kalašnikov
Asi nejrozšířenejší airsoftová zbraň, neexistuje snad výrobce, který by ji neměl v programu. Pro nás to znamená, že můžeme vybírat z obrovské nabídky. Mechabox verze 3 je možno upgradovat i na velice silné pružiny. Zbraň doporučuji kupovat s kovovým tělem, plastová těla sice docela vydrží, ale v případě AK vypadají opravdu hodně jako hračky.Zbraně jsou vhodné na každé použití ( venku i CQB).
AK 47 celokov a dřevo (CYMA CM-042 cca 5000,-Kč)
alt

AK 47 S celokov a dřevo (CYMA CM-042 cca 5000,-Kč)
alt

AK 74 celokov a dřevo (Kalash RK-03 cca 4000,-Kč)
alt

AKS 74-U celokov a dřevo (Kalash RK-01W cca 3500,-Kč)
alt



AEG ostatní
Označení "ostatní" se mi moc nelíbí, ale prostě jsou to zbraně rozšířené méně než ty předchozí.
M14 AGM (3000,-Kč)
alt

SCAR  (China cca 3500,-Kč)
alt

L85 (ICS cca 13000,-Kč)
alt

SIG SG552 (ICS cca 8500,-Kč)
alt


A spousta dalších,mohl bych pokračovat ješte velice dlouho.

Co dodat závěrem - před koupí zbraně je třeba vše promyslet a nespěchat s koupí, nejlépe je poradit se s někým zkušenějším a případně si pár zbraní vyzkoušet.  


Copyright regis24