Zdroj: https://airsoft.cz/co-je-to-airsoft/jak-na-prvni-airsoftovou-akci-dil.3  •  Vydáno: 16.8.2012 18:16  •  Autor: Alfred

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3)

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3)Dnešní díl se bude věnovat balení a cestování na akci. Na co si dát pozor, na co nezapomenout.




Balení na akci
Předpokládejme, že nejedete autem, protože jinak je to na vás a na vašem zavazadlovém prostoru. Pokud už se balím na akci, jedno jak dlouhou, snažím se vždy balit tak, abych vše mohl sám nést s co nejmenší námahou. Beru s sebou co nejméně zbytečných věcí. Základem je vždy zbraň, baterie, munice, brýle. Hlavně na ty brýle nezapomenout, protože ty se pak na akci špatně shání. Naopak kuličky vám vždycky někdo půjčí. Dále vodu, jídlo a případně něco, v čem to uvařím. Stačí obyčejný lihový vařič a pár kostek lihu. Podle ročního období či předpokladu něco teplejšího (bohatě stačí jedna mikina) a pokud víte, že je riziko silných dešťů, tak i pláštěnku či pončo (ale jinak klasická vojenská blůza snese vody docela dost. V tomto ohledu vévodí goretexové maskáče a pak blůzy vz.85, které jsou podle mě skoro nepromokavé…až na to že pak schnou celý den). Samozřejmě, že je nutné mít s sebou nějaký ten oheň. Na noc baterku, ideálně takovou, kterou můžete uchytit na zbraň. Dále doporučuji černou elektrikářskou pásku (tzv. izolačka). Je to nejuniverzálnější pomocník v airsoftu. K tomu nůž. A občas nejsou na škodu rezervní ponožky. Co se rezervního oblečení týče, nejedete nikam na tábor a rozhodně nikoho nebude trápit, jak vypadáte atd. Takže brát si třeba druhé maskáče považuji za zbytečnost. No a nakonec toho všeho spacák a karimatku. Doporučuji obojí pokud možno skladné. Nebudu zde rozebírat možnosti, jak přespávat v přírodě. Od toho jsou jiné stránky. Rozhodně se vám vyplatí pořídit třeba i celta. No a takový stan je sice zátěž navíc, ale jistota pohodlného spaní za to občas stojí (nicméně pokud vím, že by počasí mělo být dobré, opravdu si i já raději vezu jen celtu, kterou přes sebe při nejhorším přehodím). Předpokládám, že chytrý čtenář se dovtípil, že to co tu píšu, se týká vícedenních akcí. Na jeden den vám stačí skutečně jen nezbytné věci na airsoft, trocha vody a jídla. Víc nic. V čem tohle všechno jinak tahnout?

Jediné vhodné zavazadlo je batoh. A to ideálně takový, který můžete tahat třeba i celou akci. Na většině akcí není problém batoh někde zahodit, ale jsou i takové, u kterých to buď nepůjde, nebo se vám nebude chtít. Nicméně takový batoh je skutečně ideální, protože musíte počítat s tím, že budete mít na sobě i plnou výstroj. Takže v úvahu připadají často právě vojenské batohy. Nicméně na přepravu jako takovou stačí jakýkoliv batoh. Pokud ho nebudete tahat v poli, je jedno jakou má barvu. Vím o lidech, kteří razí názor, že musíte mít jen maskovaný batoh. Není to pravda. Na to abyste se dostal na akci a tam batoh zahodili, vám stačí klasický outdoorový batoh, klidně oranžové barvy. Něco jiného samozřejmě je, když s ním chcete chodit celý den. Ale zase se dá pořídit i potah na batoh, takže vaše oranžová bude nahrazena maskovacím vzorem dle libosti.

Rozhodně se vyvarujte nošení tašek a podobných věcí do ruky. Snad jedinou výjimkou je stan, pokud není moc velký a těžký. Jde totiž o to, že v rukou budete mít především zbraň.

batohy.jpg

 

Cestování
Znovu vynecháme variantu, že se na akci můžete pohodlně dopravit autem. Zde není co dodat, jak jsem již řekl, můžete s sebou táhnout vše, co chcete a jak chcete, snad jen zbraně do kufru a nikoliv na okénko. Zaměříme se spíše na tu nemobilní část hráčů. K cestování veřejnou dopravou pár věcí.

První věcí je to, že pokud budete cestovat ve výstroji a v maskáčích, tak na sebe budete přitahovat pozornost určitých lidí (policie, revizoři, průvodčí, skupinky mladých teenagerů, malé děti a pak ti co mají vojnu za sebou a vám by ji přáli) a naopak určití lidé se vám budou vyhýbat (většina bezdomovců a žebráků, divní lidé, hezké dívky). Pokud vám vadí, že přitahujete pozornost, můžete se pokusit cestovat jen v maskáčích s výstrojí zabalenou v tašce (klasický jezevec postačí) nebo batohu (na delší cestování ideální). Nejlépe pokud máte zabalenou i vaši maskovací blůzu. Pak vypadáte jako průměrný nadšený rybář se svým prutem na zádech a taškou v ruce (případně batohem na zádech a prutem v ruce). Airsoftová komunita se stále neshodla na tom, jak nejlépe cestovat. Někteří lidí razí názor, že cestovat by se mělo pokud možno co nejmíň nápadně (viz. Příklad nadšeného rybáře). Jiní si zase myslí, že je jedno, v čem chodíte, protože stačí, když neporušujete zákon a máte schované zbraně. Podle mě jde v praxi spíše o pohodlnost. Tašku a zbraň si někde složím, na druhou stranu ve střepinové vestě si prostě v autobusu jen tak sednout nemůžete. Oboje má svoje pro a proti. Já sám se přikláním spíše ke druhému názoru, tedy že hlavní je neporušovat zákon a nemít viditelné zbraně. Zde opět doplním, že ze zákona se nesmíte vydávat za ozbrojené složky ani s nimi být zaměnitelní. Takže i to cestování s výstrojí není tak černobílé, jak by se mohlo zdát. Samozřejmě, že severovietnamský voják, nebo druhoválečný rus s němcem asi nebudou způsobovat nějaké nedorozumění, ale člověk v kompletní výstroji Českého vojáka už může leckoho zmást. Ale v praxi s tím nejsou takové problémy, pokud na sebe zbytečně neupozorňujete. Stále platí, že dokud se chováte slušně, nic vám nehrozí.

A zde se dostáváme k dalšímu velkému problému cestování na airsoft.

Cestování a zbraně
Hlavním a nejčastějším problémem je zbraň. Je nutné si uvědomit, že k našim hrám/bojům používáme střelné zbraně kategorie D, které nejenže bychom měli držet pouze od 18-ti let a výše (ať už je praxe jakákoliv), ale především je nesmíme nosit na veřejnosti. To znamená, zbraň byste měli mít nejlépe zakrytou a to úplně celou (takříkajíc od patky k výšleháku). Jaké jsou varianty?

V časech dřívějších se zbraně zakrývali palestinami a šátky. To z toho důvodu, že obaly tehdy byly drahé, povětšinou to byly pevné polstrované tašky a takový šátek jste si pak mohli hodit kolem krku, kdežto pouzdro jste si museli hlídat, aby vám ho někdo nevzal. Prostě bylo to jednodušší a levnější. Tak se i dnes běžně transportují zbraně, především na krátké vzdálenosti po městech. Nicméně každou chvíli vám kouká pažba či hlaveň, balení samotné je občas skoro rituál, zkrátka zase tak praktické to není. Co na tom, že vám kouká pažba? Leckterý policista vás může zastavit, dělat problémy a možná nejen to. Nedej bože, pokud dotyčnému nebylo 18let, tak je to pro něj zbytečné riziko (vlastně spíše pro jeho rodiče).

V dnešní nabídce prodejců je široké spektrum různých obalů a pouzder na zbraně a to jak polstrovaných, tak i třeba jen potahů na zbraně. Dokonce často stačí i obal od lyží. I ten se dá použít. Ale základem je, že zbraň by měla být zakrytá celá.

Doplním, že zákon také říká, že obrys zbraně by neměl být patrný, tak aby nedošlo k plašení civilistů.

Důležité je také to, že zbraň by nikdy neměla být nabitá (tedy bez zásobníku) ani mít zapojenou baterku. Čím dále cestujete, tím více si dejte s balením zbraně záležet.

Drobnou odbočkou jsou pistole. Dříve se často stávalo, že sice puška byla zabalená, ale mnoho lidí nemělo problém chodit s pistolí ve stehenním/opaskovém pouzdru, aniž by ho nějak zakryli. A takových lidí jsem potkal a poznal skutečně mnoho. Toto nesmí být a opět to jen přitahuje pozornost a zároveň porušuje zákon. Takže i pistole by měla být někde schovaná. Nebo si přes stehenní pouzdro dát nějaký potah či obal, pokud nemáte pistoli kam dát. O tom že by neměla být nabitá snad ani mluvit nemusím. Na obrázku níže si můžete prohlédnout různé varianty přepravních pouzder, takže vidíte, že je z čeho vybírat. Tím bychom snad měli všechny běžné nedostatky vyřešeny.

pouzdra.jpg


Chování při cestování
Chování ve veřejné dopravě je spíše jen vsuvka, doplnění a zároveň prosba. Jako komunita už jsme se párkrát projevili. Občas ve světle dobrém (dětské dny, Sofťáku daruj krev apod.) ale občas i v tom špatném (excesy s hraním na cizích pozemcích, střílení na veřejnosti, odstřelovači na dálnici atd.). Bylo by tedy krásné, kdybychom se chovali i v hromadné dopravě slušně. Pokud zrovna můžete pomožte té paní s kočárkem, nebo uvolněte místo k sezení. Většinou pokud cestujete ve výstroji, tak zabíráte hodně místa, takže dávejte i pozor, zda nepřekážíte. Znovu zopakuji to, co jsem řekl na začátku této části. Snažte se na sebe co nejmíň upozorňovat. S kamarádem se můžete bavit i potichu, pistoli vám může ukázat určitě až na akci a né rovnou v metru. Rozhodně nikdy nezačínáme žádné konflikty. To jen ve stručnosti. Když si budeme dělat dobrou reklamu tak se nám bude jen dařit a i společnost bude tolerantnější k našemu koníčku, ať už si o nás myslí cokoliv.

Nicméně už konec mravokárcovství, všechno jsme přežili a konečně dorazili na akci! Co teď? To se dozvíte příště. Rozebereme si jak se chovat na akci, na co myslet a nemyslet a na co si dát pozor.

 

Text by Alfred