Zdroj: https://airsoft.cz/vystroj/takticke-pouzdro-uni-molle  •  Vydáno: 3.10.2012 11:33  •  Autor: AirSoft.cz

Představujeme taktické pouzdro UNI MOLLE

Představujeme taktické pouzdro UNI MOLLEPreferujete-li pro nošení své krátké zbraně stehenní taktická pouzdra, určitě byste při svém výběru neměli opomenout novinku v sortimentu www.airsoftshop.cz – „motýlková“ pouzdra UNI MOLLE.

11.jpg
Spolu s doplňkovými popruhy vám nabídnou unikátní variabilitu nejen co do šíře kompatibilních zbraní, ale i co do způsobu jejich nošení. Špičkovou kvalitu zpracování pak garantuje výroba na zakázku firmou DASTA a neposledním argumentem je i na takto propracované stehenní pouzdro velmi příznivá cena pouhých 608,- Kč.

1.png2.png

Základ pouzdra tvoří nylonový textilní sendvičový panel který v sobě uprostřed skrývá průchozí kapsu kuložení zbraně a po obou bocích pak vždy po jedné kapse pro příslušenství (např. zásobník, taktický zavírací nůž, kapesní svítilnu,…). Po vnější straně pouzdra jsou našity popruhy k upnutí doplňkových kapes kompatibilních s vazbovými systémy (např. MOLLE), ale i jiných pouzder s rozepínatelnou sponou (např. ALICE klipy). Pod popruhy lze pochopitelně zasunout i další praktické drobnosti jako je například propiska. Hladká konstrukce samotného pouzdra navíc podstatně eliminuje nebezpečí „zaseknutí“ například při vstávání ze židlí, nebo při pohybu kolem jiných překážek.

Uni Molle černéUni Molle zelené
Uni Molle Vz.95

Další výhodou pouzdra, které je symetrické, je fakt, že jej mohou použít bez jakýchkoliv omezení ve stejné variantě použít jak leváci, tak i praváci. Nošení pouzdra vůbec je velmi pohodlné i při delším používání, což ocení především příslušníci ozbrojených sborů - policisté a vojáci. K opasku je pouzdro připevněno dvojicí popruhů s odepínatelnými a rozepínatelnými oky (zajištění na suchý zip a pevný druk). Při nasazení nosných ok na opasek tak není nutné snímat ostatní výstroj. Kolem stehna pak pouzdro fixuje protiskluzový upínací popruh. Chcete-li pouzdro odložit (například při delším sezení za stolem v kanceláři), rozepnete jen dvojici trojzubců pod opaskovými oky a velký trojzubec na stehenním popruhu. Vše je rychlé a pohodlné bez utnosti pouzdro znovu seřizovat při opětovném nasazení. Řešení závěsu na dva popruhy také lépe rozkládá váhu na opasek, usnadňuje přístup do kapsy kalhot a oproti klasickým stehenním pouzdrům prakticky vůbec neomezuje uživatele v pohybu. Spolu s protiskluzovým stehenním popruhem toto řešení navíc účinně brání také klouzání pouzdra na noze do stran. Za veškerými trojzubci jsou na popruzích navlečena pojistná očka, která i při větším namáhání spolehlivě zabraňují samovolnému povolování.

7.png
8.png9.png10.png

Podívejme se ale podrobněji na řešení detailů pouzdra. Tím hlavním je pochopitelně kapsa pro zasunutí pistole. Ta je řešena plnoprofilově, takže do ní lze vložit prakticky veškeré obvyklé služební pistole a to dokonce včetně poděsných taktických modulů (laser/svítilna). Pro snadné zasunutí pistole je kapsa šitá s mírným rozevřením. Pistole se po zasunutí automaticky zachytí v pouzdru v místě kořene pažbičky. Vnitřní plocha kapsy na pistoli je pošita suchým zipem, ten slouží k upnutí a polohování pozice „U“ pásku, který dále fixuje pistoli pod hlavní či pod lučíkem v přesné požadované poloze. Na suchý zip se upíná do pouzdra i systém zajištění pistole. Základem je stavitelný pásek přes kohout zapínaný pevným drukem, taký je možné dále překrýt jako další jištění i páskem na suchý zip. Jako třetí jištění lze pak použít i gumu se strhávacím páskem. Výhodou konstrukce je i to, že jak páskový blok jištění, tak i gumu se strhávacím páskem lze z pouzdra snadno vyjmout a uživatel se proto může sám rozhodnout, kterou variantu jištění využije, či zda-li si nechá na pouzdru kombinaci obou. Také obě kapsy na příslušenství mají překryt řešen plně stavitelným popruhem na suchý zip. Variabilita délky zásobníků je proto opravdu maximální. Posledním detailem na pouzdru je malý plastový půl-kroužek přišitý z venku při horním okraji ve středu pouzdra. Tažením za něj si můžete pomoci při vkládání zbraně, nebo jej lze využít například k rychlému improvizovanému zavěšení karabinky s klíči. Po přichycení pojistné šňůry na pistoly lze využít jedno ze dvou všitých kovových ok, kterými se zároveň provléká i pojistná guma se strhávacím páskem.

komplet.gif

Co do velikosti zbraní lze toto pouzdro použít prakticky pro všechny velikosti obvyklých služebních pistolí i revolverů s výjimkou vyloženě kapesních a „kabelkových“ minizbraní. Problém technicky není ani s dlouhou hlavní či tlumičem, protože pouzdro je dole průchozí.

Unikátem u pouzdra UNI MOLLE je samostatně prodávaná sada doplňkových popruhů. Tu zakoupíte za doporučenou maloobchodní cenu 109,- Kč. Díky ní pak můžete pouzdro po odepnutí z opaskového závěsu a stehna použít i jako samostatně nesené břišní či podpažní vertikální pouzdro. To ocení každý, kdo se občas pohybuje v prostoru bez klasické taktické výstroje a přitom potřebuje mít stále u sebe zbraň a nemá čas na to měnit různé typy pouzder. Podobně výhodné je to i pro řidiče.

6.png

Taktické pouzdro UNI MOLLE se vyrábí v černém a zeleném barevném provedení a v potisku Vz.95. Výhledově bude v nabídce i v „pískové“ modifikaci. Svou konstrukcí, použitými materiály a kvalitou zpracování je určeno především pro profesionály, ale využití jistě nalezne také mezi hráči airsoftu.

Text - Jan Šulc
Foto - Petr a Alfred