Zdroj: https://airsoft.cz/zajimavosti/6mm-hrackami-v-hongkongu  •  Vydáno: 11.1.2013 10:10  •  Autor: AirSoft.cz

6mm „perličky“ mezi hračkami v Hong Kongu

6mm „perličky“ mezi hračkami v Hong KonguJe čtvrtek večer, 10. ledna 2013 a jen před několika málo hodinami se naposledy uzavřely brány jednoho z největších letošních světových veletrhů her a hraček – Hong Kong Toys & Games Fair 2013.

Proč se o takový veletrh zajímáme? Protože v Hong Kongu je stejně tak, jako ve většině ostatních asijských zemí airsoft považován za hračky, a tak se na něm mimo výrobců autíček a panenek prezentují i firmy z našeho oboru. Jejich účast se sice v posledních letech omezila především na tradiční „lokální“ výrobce a nedosahuje tedy v žádném případě úrovně největších civilních zbraňařských veletrhů, kterými je americká Shot Show a německý veletrh IWA, ale i tak je na Hong Kong Toys & Games Fair 2013 na co se dívat. Někteří z nich pak letos v Hong Kongu prvně představili i žhavé novinky pro nadcházející sezónu. Pojďte tedy spolu s námi nahlédnout jaké to na Hong Kong Toys & Games Fair 2013 bylo…

Z pohledu zájemců o airsoft byla na výstavě největší a zároveň nejzajímavější trojice stánků prezentujících hongkongsko-čínského výrobce APS Limited, čínskou společnost JG Works a výrobce a distributora originálních taktických doplňků a zbraní „MAGPUL“ pro airsoft - firmu PTS. Z tradičně zastoupených taiwanských výrobců se letos v Hong Kongu prezentovala trojice firem STTi, KWC a WE. V menší míře se pak mezi stánky objevilo i několik dealerů airsoftu z Číny, především od známějších obchodních značek Well, A&K a Galaxy.

Zajímavé světové premiéry nových modelů airsoftových zbraní na svém stánku letos měla zejména firma APS Limited, která se jiných výstav přímo neúčastní. V Hong Kongu tak představila zcela novou elektrickou zbraň bull-up koncepce nazvanou UAR - Urban Assault Rifle (délka 65cm, délka hlavně 385 mm, mechabox ver. III s rychlou výměnou pružiny, úsťová rychlost 117 m/s, zásobníky M4 kompatibilní). Další technicky velmi zajímavou novinkou pak byla odstřelovací puška APM50 využívající ke střelbě CO2 plněné jednotlivě do nábojnic (délka 122 cm, délka hlavně 490mm, úsťová rychlost s těžkými kuličkami se základními patronami 137 m/s s upgrade patronami 198 m/s, kapacita zásobníku 6+1 patrona, systém imitace vyhazování patron při střelbě). Třetí novinkou pak byla blowback pistole ACP na CO2 (délka 18,4 cm, délka hlavně 97 mm, úsťová rychlost 105m/s, zásobník na 25 ran 12g CO2 bombičku tvarově kompatibilní se zásobníky na „glocky“ od MARUI). K vidění bylo i několik prototypů, například UAR s prodlouženou hlavní, či lehký kulomet s možností rychlé výměny hlavně a schránlivým zásobníkem postavený na bázi M4.

Na stánku PTS se jako absolutní novinka prezentovala také kompaktní elektrika PDR-C jejíž výroba by měla být zahájena v příštím měsíci. Jak jsme ji mohli krátce otestovat na střelnici, tak se při střelbě chová velmi hladce a příjemně. Představena  byla i lacinější verze oblíbené zbraně MASADA a také kufříkové přestavby plynových „glocků“ ve stylové růžové či bílé barvě (u nich se však s výrobou nejspíše neuvažuje).

JG Works ve své expozici prezentoval novou řadu elektrických celokovových zbraní M4/M16 a kromě další novinek nás velmi zaujalo i odvážné provedení „AUGu“ s extrémně prodlouženou hlavní a velkým kompenzátorem, které se dostane do sériové výroby.

U dealerů A&K byl prezentován do výroby připravený klon PTW M4 kopírující zbraně Systema. Zcela vlastní přístup k dělenému mechaboxu však na výstavě prezentoval i tradiční výrobce CO2 a plynových zbraní taiwanská společnost WE. Jejich elektrická M4 Katana má opravdu špičkové zpracování a k dostání do ní jsou tři druhy standardních sestav horních bloků označených 300, 400 a 500 (udává úsťovou rychlost v fps, tedy 90 m/s, 120 m/s a 150 m/s). Nejedná se sice o úplnou novinku, ale pominout ji ve výčtu zajímavostí rozhodně nelze. K vidění u WE pochopitelně byly i nové řady plynovek, které jsou již vesměs na trhu. S novými plynovkami se pak na veletrhu prezentovalo i KWC (např. zajímavý nonblowback Tokarev či blowback Makarov – oboje na CO2).

Tolik snad ve stručnosti k tomu nejzajímavějšímu z letošního Hong Kong Toys & Games Fair 2013 v oblasti airsoftu.

Autor: Jan Šulc

14.jpg 13.jpg 12.jpg 11.jpg 10.jpg 09.jpg 08.jpg 07.jpg 06.jpg 05.jpg 04.jpg 03.jpg 02.jpg 01.jpg