Zdroj: https://airsoft.cz/elektriky/cybergun-king-arms-sw-mp15psx  •  Vydáno: 8.4.2015 14:08  •  Autor: Alfred

CyberGun - King Arms S&W M&P15PSX

CyberGun - King Arms S&W M&P15PSXV roce 2006 představila firma Smith & Wesson novou poloautomatickou pušku M&P15 na bázi pušky AR-15. Zkratka M&P znamená „Military & Police“ a jak název napovídá, je určena především pro policejní síly a jiné ozbrojené složky (ale samozřejmě v USA i pro osobní ochranu). No a jelikož reprezentovat tu správnou stranu zákona chce jistě nejeden z nás, nabízí se airsoftová varianta této zbraně od firmy Cybergun jako ideální volba vaší hlavní zbraně.

Mimochodem tato řada zbraní M&P15 se ve skutečnosti vyrábí pouze v poloautomatické verzi a má ji ve výzbroji mnoho útvarů americké policie a úřadu šerifa, vy však o dávku u elektriky ochuzeni nebudete. Samozřejmě, že pro ozbrojené složky nabízí Smith & Wesson verzi i s možností plně automatické střelby, přesněji model M&P4 Carbine.

Model CYBG KA S&W M&P15PSX kov AEG s originálním ražením S&W je vyráběn v licenci firmy Cybergun v Hong Kongu firmou King Arms. Díky licencím francouzského Cybergunu se nám tak do rukou dostává zbraň s kompletním ražením, včetně všech log, popisů i sériových čísel. Takže zbraň na první pohled vypadá jako ostrá. A po osazení ilustračními doplňky (kolimátor, svítilna a taktická rukojeť jež nejsou součástí balení) je snad ještě realističtější.

Dokonce chybí i obligátní označení cal. 6mm bb apod. Na zbrani je uveden jediný správný kalibr, a to je 5.56 mm. Nic, co by naznačovalo, že se jedná o airsoftovou zbraň.

Jestli něco nemohu firmě King Arms upřít, je to obal. Jako vždy, kvalitní karton, hrající barvami s převahou červené a už na samotné krabici se všemi nejnutnějšími údaji o zbrani. Uvnitř je samozřejmě pěnová výplň s přesným výřezem pro samotnou zbraň, zásobník a imitace PEQ-15. Pro King Arms je dobré uložení zbraně pro přepravu prostě samozřejmostí.

Model M&P15PSX se drží standardu King Arms. Z krabice vyjmete zbraň bytelnou, pevnou a krásně vypadající. Sympatická váha2,82 kg a standardní délka 77 cm, nebo 85 cm při vysunuté pažbě jsou už jen suchými údaji v tomto popisu.

Samotná firma King Arms má tuto řadu zbraní ve své produkci „M4 Elite“, což je jejich nejexkluzivnější řada zbraní M4. Hned na začátek je potřeba si tedy říci že tato zbraň patří mezi hi-end. Takže barevně se drží odstínu černé, bez zvláštních přechodů mezi jednotlivými díly. Modelářsky se jedná skutečně o krásnou záležitost.

Výjimku tvoří pouze utahovací kroužek na pažbě, čepy v těle a přední blok s tlumičem výšlehu. Tyto díly mají matnou tmavě šedou barvu.

Navíc celé tělo a vůbec celá zbraň je vyrobena na bázi duralových slitin. Je to znát na RIS liště na horní části závěru a především na detailech spodní části závěru, kde je ražení S&W, sériové číslo a veškeré další popisky a samozřejmě nezbytné laserové ražení M&P15, stejně jako laserem udělané licenční značky na zbytku zbraně. RAS předpažbí je celé obráběno na CNC stroji a vyrobené, jak jinak, než z kvalitního duralu, včetně laserového ražení. V bočních lištách předpažbí jsou dvojice otvorů pro uchycení QD kroužku na popruh. Velmi potěšující je absolutní pevnost RAS předpažbí této zbraně. Ani při použití větší síly s ním nelze hnout. King Arms totiž také používá pro výztuhu hlavně imitaci plynové trubice (v tomto provedení tedy spíše funkční velmi dlouhý čep pro vyztužení hlavně), která zároveň drží předpažbí proti pootáčení. Detaily zbraně jsou samozřejmě kovové - lučík, spoušť, veškeré ovládací prvky. Za zmínku stojí také ocelový tlumič výšlehu plamene, ukrývající 14mm levotočivý závit na kovové hlavni.

Plastové pažbení, tedy pažbička i polohovací výsuvná pažba je z kvalitních nylonových polymerů. Výsuvná pažba se mírně hýbe, ale to je zcela běžné u plastového dílu nasazeného na kovové trubce. Vůle je nutná i kvůli možnosti posuvu.

Pokud ale takové vyklání srovnáte s pažbou u ostré, asi vás airsoft mile překvapí precizností zpracování.

M&P15 je také osazena odnímatelnými sklopnými mířidly, takže není problém zbraň osadit praktičtějším kolimátorem a přitom mířidla ponechat na zbrani pro případ nefunkčního kolimátoru. Pro uložení baterie je ke zbrani přiložena imitace PEQ-15 o vnitřních rozměrech 90 x 45 x 20 mm, který se otevře po vyšroubování jednoho šroubu s křížovou hlavou.

Mimochodem imitace PEQ-15 vypadá skutečně pěkně. Kromě obvyklých samolepek pro polepení je na něm udělána i imitace spínače krytého gumou.

Zajímavostí je funkční záchyt závěru, což oceníte především při seřizování hop-up.

Nakonec zmíním zásobník, jež je samozřejmě kovový v provedení točák (tedy vysokokapacitní na 300 ran).

Po modelářské stránce má tak zbraň pouze jedinou nepřesnost, a tou je režim plně automatické dávky, kterou tato zbraň v originální předloze nemá. Samozřejmě pro potřeby airsoftu je toto vítáno spíše jako klad, nikoliv zápor.

Vnitřek zbraně odpovídá standardům King Arms. Kvalitní King Arms mechabox verze 2 se 7mm ložisky, polykarbonový píst s kovovým zubem a protitlakou hlavou, polykarbonová tryska i hlava válce, kovový hop-up typu M4, 368 mm bronzová hlaveň a samozřejmostí jsou zátěžová kola.

Střelba z této zbraně nijak zvlášť nepřekvapí. Je to prostě další povedená variace typu M4. Takže dobrá přesnost i dostřel, to vše při výkonu 116 – 120 m/s s 0,20g kuličkami vám zajistí, že na střední vzdálenosti nebudete nijak zaostávat. Přesnost je dostatečná na to, aby šlo bez problémů použít sklopná mířidla, která lze velmi jemně seřídit po konečném zastřílení zbraně. V balení není klíč na seřízení mušky, ale hledí lze seřídit snadno bez jakéhokoliv nástroje.

Co mohu pochválit, je velmi dobře seřiditelný hop-up, který po nastavení drží a seřizovací kolečko nejde ani moc zlehka, ani ztuha - prostě tak akorát.

A jsme u konce. Zde mohu Cybergun KA S&W M&P15PSX kov AEG jen doporučit pro klasické CQB nebo celkově na boje ve složitějším a členitějším terénu. Je to univerzální karabina. A pro ty, jež imitují jakékoliv americké i jiné policejní složky, skoro i povinnost.

Samozřejně na www.airsoftshop.cz naleznete i další dvě verze této řady M&P15 od firmy Cybergun. Model M&P15T má prodloužené RAS předpažbí a naopak model M&P15X je kratší (67/75 cm) a osazen klasickou pevnou muškou typu M4.

Ceny jsou u modelu M&P15PSX 8.833Kč, M&P15T 8.535 Kč a model M&P15X 11.090 Kč. Cena není nejnižší, ale na druhou stranu plně odpovídá kvalitě, kterou za ni obdržíte. Všechny tyto zbraně lze samozřejmě zakoupit s případnou dekorační slevou 500 Kč a to na www.airsoftshop.cz nebo si je osobně prohlédnout na naší prodejně.