Zdroj: https://airsoft.cz/elektriky/aps-ask201-h-bb  •  Vydáno: 24.9.2015 15:42  •  Autor: Alfred

Warrior – APS ASK201 H BB

Warrior – APS ASK201 H BBKdyž v roce 1949 zavedla sovětská armáda do výzbroje slavný automat AK-47, jistě nikdo nepředpokládal, že i v novém tisíciletí budou miliony těchto zbraní stále v oběhu a plně funkční. Přes tento úspěch se už v 70. letech zavádí do výzbroje nástupce této zbraně, neméně slavné AK-74. Ačkoliv se ho doposud nevyrobilo takové množství jako AK-47 (a asi už nikdy nevyrobí), vyznačuje se mnohem lepšími střeleckými parametry a svými vlastnostmi je rovnocenný se západními zbraněmi. Stejně jako na zbrani M4, i na AK-74 probíhá neustálý vývoj a v dnešní době existuje bezpočet modernizovaných i ryze moderních verzí. Proto je tento model dodnes populární a neztrácí nic na své bojové hodnotě.

Airsoftové AK-47 se stalo, stejně jako ve skutečnosti, masově rozšířenou zbraní, ať už se jednalo o doby dřívější, nebo relativně nedávné. I dnes je to levná, vcelku spolehlivá elektrika s dobrými parametry a potenciálem pro upgrade. Ale časům AK-47 už odzvonilo a je vytlačováno modernější verzí AK-74, která nabízí podobné parametry, ovšem s tím rozdílem, že ji lze přizpůsobit pro potřeby moderních střelců, tedy možností dovybavení různým příslušenstvím. Proto by neuškodila drobná recenze o jednom z těch zajímavějších a dostupnějších modelů. Vybral jsem model od APS. Řadu ASK od APS mám osobně rád, protože jejich modely dobře vypadají a prošli si vlastním vývojem jak po modelářské, tak po technické stránce. Tato značka z Hong Kongu má v současnosti 6 modelů ve své řadě replik AK-74 a jeden model AK-47. Rozhodl jsem se zvolit tu nejklasičtější verzi AK-74, ale něco málo zmíním i o ostatních verzích z této modelové řady ASK od výrobce APS.

Pokud by se někdo z vás chtěl dozvědět něco o počátcích airsoftových AK, doporučuji si přečíst můj nedávno vydaný článek Stručná airsoftová historie AK.

Zbraně od APS jsou jednotně dodávány v černé, dlouhé, štíhlé kartonové krabici, na které je logo APS a Hakkotsu (značka patřící k APS). Nechybí ani množství dalších nápisů a označení zbraně. Trochu mi chybí miniatura zbraně, pro snazší identifikovatelnost obsahu krabice. Ale to není až tak důležité. Uvnitř je pak zbraň uložena v kartonovém výlisku tak, aby zbraň byla dobře chráněna. Navíc je celá krabice koncipována jako kufr, takže je vybavena plastovým nosným uchem a otevírá se pouze z boku, od nosného ucha. Takové řešení je velmi praktické, protože lze krabici používat skutečně jako náhražku přepravního kufru. Zásobník je pak v krabici uložen v samostatné krabičce společně se vzorkem kuliček. Kromě toho najdete v krabici ještě čistič hlavně a podrobný, obrázkový černobílý manuál v anglickém jazyce.

APS původně dodávalo svá AK v červených kartonových krabicích s jakýmsi divokým rudým motivem a miniaturou zbraně v rohu a na bocích krabice. Uvnitř pak za pomocí kartonu byla zbraň upevněna a aby se nepoškodila. V těchto krabicích jsou dodnes některé modely k dostání. Je to však klasická krabice s odklopným víkem.

Zbraň, kterou jsem právě vyjmul, je model APS ASK201 H BB. Je to model s pevnou pažbou. Váží těsně přes 3 kg a na délku měří 95 cm. Takže váha i rozměry jsou v podstatě shodné s předlohou. Délkou se ASK201 řadí mezi standardní úročné pušky. Hned na začátku člověka překvapí povrchové zpracování, barevná vyváženost odstínů kovu a dřeva a samozřejmě dřevěné pažbení. Podíváme se tedy na jednotlivé části blíže.

A věřím, že znalce hlavně zaujal, nebo spíše překvapil, kovový zásobník. I k němu se však dostaneme.

Tělo zbraně je vyrobeno z kovu a má velmi pěknou povrchovou úpravu. Co mě překvapilo byl fakt, že se jedná o ocelové tělo. Ano, krásný, precizně naohýbaný, ocelový plech se zdrsněnou povrchovou úpravou. Díky tomu jsou veškeré značky a ražení ve zbrani skutečně a realisticky vyraženy a povrch mohl být zdrsněn pro realističtější vzhled. Ze stejného materiálu je i kryt závěru. To je důvod, proč kryt závěru i tělo vypadají tak dobře. Ocelový je mimochodem i přepínač režimu střelby.

Vše má ovšem svojí cenu. Jelikož potřebujete do zbraně usadit mechabox a jiné díly (hlaveň, pažba atd.), je po stranách v těle několik imbusových šroubů s kulatou hlavou, které drží tyto díly uvnitř těla. V originále to samozřejmě nebyly šrouby, ale nýty. Takže to nevypadá nijak zle. Středový díl a díl pro uchycení pažby jsou už vyrobeny z pevné obrobitelné slitiny. Především středový díl působí velmi masivně a pevně, ačkoliv není ocelový.

Tohle není nic neobvyklého, když uvážíte, že jiné značky volí pro upevnění středového dílu malé šrouby na spodní části těla, které sice nejsou tolik vidět, ale mají taky o dost jemnější závity, tedy nižší životnost. Zde si troufnu tvrdit, že byla dána přednost funkčnosti a odolnosti, před reálným vzhledem. A je to dobře. Navíc díky použití ocelového plechu nemusí APS řešit složitou formu na tělo zbraně a přitom si stále udržet nízkou cenu při dobré kvalitě.

Důležitou částí těla je montážní lišta na levé straně. Je to standardní montáž ruského typu vhodná pro rozličné zaměřovací příslušenství. Kromě speciálních optik a puškohledů lze také namontovat jednoduchou montáž s klasickou R.I.S. lištou a pak osadit zbraň jakýmkoliv doplňkem, který je upevnitelný na R.I.S.

Trochu mě mrzí, že plechový kryt závěru není pevně usazen a mírně se viklá. Není to samozřejmě nic hrozného, protože i u ostatních výrobců AK se závěr vždy hýbal. Nicméně vzhledem k tomu, že se pod závěrem nachází prostor pro uložení baterie s malým konektorem a veškerá kabeláž, včetně pojistky, stejně se nevyhneme jeho pravidelnému sundavání. Zde musím pochválit za skvělé využití místa v těle zbraně pro uložení pojistky. Přejdeme ale k pažbení, které je dalším výrazným prvkem zbraně.

Pažbička je u ASK201 vyrobena z tmavě hnědého plastu, bez jakýchkoliv otřepů. Materiál plastu je tvrdý a pažbička nejde nijak promáčknout či zveformovat. Nás ale zajímá především dřevěná pažba a předpažbí. Obojí je samozřejmě vyrobeno ze dřeva, které je však velmi dobře opracováno a nalakováno. Především tvary jsou téměř shodné s originální předlohou.

Pažba má kovovou patku a je na ní přidělán kroužek na popruh. Nechybí ani charakteristická drážka, která sloužila pro rozlišení od AKM (jednak aby na první pohled bylo jasné že nejde o AKM/AK47 a také proto, aby se daly zbraně odlišných ráží odlišit i v noci po hmatu). Díky upevnění šrouby z obou stran a dobrému slícování se pažba nijak nehýbe a pevně drží.

Předpažbí je dvoudílné a tvarované. Velmi pohodlně se drží. Je sice znát trochu starší ergonomie, ale pořád je úchop mnohem pohodlnější než u AK-47. Předpažbí se nehýbe, což není u všech značek AK standard. Je to dáno tím, že APS udělalo relativně důmyslný systém uchycení předpažbí. To zároveň umožňuje i realistickou demontáž celého předpažbí. Na levé straně předpažbí nechybí kovové očko na popruh.

Když už jsme u předpažbí, stojí za to zmínit vnější hlaveň. Ta je z jednoho kusu, zakončená seřiditelnou muškou. Asi nejcharakterističtějším prvkem na AK-74 je tlumič výšlehu. Nechybí ani zde. Tlumič výšlehu je samozřejmě odmontovatelný.

Ale není to jen tak. Nejprve je nutné uvolnit čep jež brání pootočení, posléze několika otáčkami tlumiče odhalit červík na imbus klíč a teprve po jeho uvolnění odšroubovat celý tlumič výšlehu. Na zbrani nám pak zůstane klasický 14mm levotočivý závit, který je vhodný pro většinu standardních tlumičů.

Nezmínil jsem ještě mířidla. Muška i hledí jsou vyrobeny z kovu a jsou seřiditelné. Dle mého stále jedny z nejlepších mechanických mířidel vůbec. Pokud mám zmínit ovládací prvky, tak všechny jsou kovové, od přepínače režimu střelby, přes natahovací páku závěru až po pojistku zásobníku a spoušť s lučíkem.

Nakonec nám tu zbyl zásobník. Ten je kovový, ovšem nikoliv tolik ohnutý ve stylu AK-47, ale s mnohem menším obloukem, tak jak je u AK-74 obvyklé (protože menší ráže). Je to klasický vysokokapacitní zásobník na cca 500 ran. Prostě pořádný točák. Do zbraně velmi dobře zapadne a nijak se nehýbe. Na patce zásobníku je pak azbukou nápis APS. Celkově hodnotím zásobník jako moc pěkně provedený s velmi jemným chodem, na jaký jsem zvyklý u značkových zásobníků. I natáčení zásobníku při nabíjení probíhá plynule a bez odporu, na rozdíl od levných čínských točáků. Samozřejmě, kdyby někdo měl problém s „nereálným“ kovovým zásobníkem, tak APS stále prodává i plastové zásobníky pro AK-74 v mnoha provedeních. Stačí si vybrat ZDE.

Což mi připomíná, že starší verze této zbraně od APS byli vybaveny plastovými zásobníky.

K zásobníku ještě malý dodatek. Ano, k AK-74 plechový zásobník prostě nepatří, byť sám o sobě kovový zásobník pro tento typ zbraně není nereálný a existuje nebo spíše existoval. Ještě ve fázi vševojskových zkoušek a na počátku zavedení mělo AK-74 kovové zásobníky, v podstatě upravené z AKM. To bylo však velmi krátce. Nicméně tyto kovové byly záhy nahrazeny. Důvodů bylo spousta. Od ceny, jednoduchosti výroby až po hmotnost. Velmi rychle se tedy objevili nám dobře známé hnědo-oranžové zásobníky. Často se uvádí že jde o bakelit, protože na první pohled tak materiál zásobníku skutečně vypadá. Nicméně ve skutečnosti se jedná o jakousi odlévanou směs skelného vlákna a pryskyřice s dalšími složkami, nikoliv přímo o bakelit. Není až tak důležité. V pozdějších letech byl zásobník nahrazen nám dobře známým plastovým černým zásobníkem (jeden z důvodů byl i demaskovací efekt hnědo-oranžových zásobníků). Takže až potud se jeví použití kovového zásobníku relativně nereálné. Ale pak se na scéně objevuje polský wz.88 "Tantal“. Jedná se o upravené AK-74 které používá, a ano teď to přijde, kovové zásobníky! Tantal byla velmi pokročilá záležitost, jejíž vývoj trval s přestávkami už od 70. let. Polský wz.88 "Tantal" (i jeho později vylepšené verze) na konci svého vývoje přinášel oproti klasickému AK-74 mnoho výhod (třeba tří-raná dávka), ale rozpad východního bloku a příklon Polska na západ znamenal konec tomuto systému, který byl ve výzbroji polské armády skutečně jen krátce. Pointa je nicméně v tom, že díky Tantalu se objevilo na trhu se zbraněmi mnoho plechových zásobníků, které bez problémů pasovali a fungovali v AK-74. Velmi populární se stali v Americe. Jeden čas po nich byla velká poptávka a mnoho střelců ve svých zbraních tyto zásobníky používá dodnes. Takže plechový zásobník v AK74 není tak nereálný, byť ani mě to k dřevěnému AK prostě nepasuje. APS nicméně opět povýšilo funkčnost nad realismus. A to je pro praktický airsoft na bojišti hlavní.

Dodatek z 2017: Při náhodném brouzdání na internetu jsem zjistil, že existuje jeden typ AK, který dodnes používá plechové zásobníky. Je to Type 88 Severokorejské armády v ráži 5,45 mm, který se dodnes v Severní Koreji používá. A když jsem si ho tak prohlížel na fotkách, dal bych ruku do ohně za to, že ASK201 je airsoftová verze Type 88-1. A tím bych téma plechových zásobníků definitivně uzavřel.

O tom jak zbraň vypadá jsem si už řekli relativně dost. Teď je potřeba zmínit něco o tom, jak zbraň vypadá uvnitř. Jádrem celé zbraně je speciální „Silver Edge“ mechabox. Jedná se o mechabox verze 3 s blowback mechanismem od APS. Předností tohoto mechaboxu má být dle výrobce lepší povrchová úprava a povrch jako takový, který sníží tření všech mechanických dílů na mechabox doléhající a zároveň zajisti plynulejší chod díky kuličkovým ložiskům, která jsou všude, kde je to snad možné. Takže kromě standardních 8mm kuličkových ložisek na převodech je tento mechabox vybaven i ložisky na hlavě pístu a trnu. Navíc je mechabox opatřen rychlovýměnou pružiny.

Tedy né že by bylo možné pružinu vyměnit jen tak. Pořád je nutné vyjmout mechabox ze zbraně a teprve potom vyjmout trn pružiny. Ale minimálně není nutné celý mech rozebírat.

Celý mechabox je navíc konečně 100% kompatibilní se standardem dílů TM, což je velmi dobré pro upgrade nebo náhradní díly (právě atypické díly byly nejčastěji u APS kritizovány).

Teď k jednotlivým dílům. ASK201 má standardně ocelová ozubená kola od APS a černý polykarbonátový píst s kovovým zubem. Píst je veden na plastovém POM trnu s kovovou základnou a kuličkovým ložiskem, který překvapivě funguje velmi dobře. Zásluhu na tom mají i čtyři zarážky na rychlovýměnu, které brání trnu aby se dostal mimo osu. Hlava pístu je plastová protitlaká s ložiskem, hlava válce taktéž plastová s kovovým nosem. Tryska je pak kovová. Standardem u APS je nerezový válec. Velmi propracovaná a vcelku kvalitní je i kabeláž mechaboxu.

Co má samozřejmě na střelecké parametry výrazný vliv je i nerezová hlaveň 6,04 mm o délce 455 mm a kovový hop-up mechanismus. Ve finále střílí tato zbraň cca 115 m/s s 0,20g kuličkami. To na základní provedení není špatné, protože zbraň má zcela jistě potenciál.

Celkové zhodnocení vidím tedy takto. Standardní elektrické AK-74 s mnoha vymoženostmi, které nabízí dobrý vzhled, robusní provedení a především dobrou kvalitu vnitřních dílů. Výkonem se řadí mezi standard, ale má vyšší potenciál. Trochu zamrzí kovový zásobník, ale náhradní zásobníky od APS nepatří mezi nijak zvlášť drahé, stejně jako samotné zbraně. Je ovšem nutné si uvědomit, že součástí zbraně není ani baterie, ani nabíječka, tedy nesmíte zapomenout pořídit i tyto doplňky.

Na druhou stranu, kdo stojí o lacinou nabíječku a nekvalitní baterii? U kvalitních zbraní je stejně nakonec nutné si koupit toto příslušenství tak jako tak.

Warrior-APS ASK201 H BB se řadí mezi dostupnější zbraně právě díky velmi zajímavé ceně 4.273 Kč ve standardní záruce, nebo se slevou 300 Kč v dekorační slevě.

Ještě dodatek k variantám zbraně, které APS nabízí. Kromě recenzované varianty s dřevěným pažbením a pevnou pažbou můžete mít ještě výsadkářskou verzi se sklopnou pažbou a to buď s montáží na optiku, nebo bez ní. Nechybí ani výsadkářská verze s černým plastovým pažbením vybavená R.I.S. lištami nebo velmi moderní PMC verze. A aby celá řada od APS byla kompletní, nechybí ani krátká verze AK-74U se sklopnou pažbou.