Zdroj: https://airsoft.cz/elektriky/ics-cxp-ape  •  Vydáno: 15.10.2015 15:55  •  Autor: Alfred

ICS CXP-APE L TAN

ICS CXP-APE L TANICS odjakživa patřilo mezi lídry trhu co se vývoje týče. Minimálně pokud se budeme bavit o nejaponských značkách. Proto i v letošním březnu nás ICS potěšilo další svojí novinkou ICS CXP-APE. Ačkoliv se jedná o originální koncept ICS, je na první pohled vidět, že inspiraci hledalo ICS u pušek typu FN SCAR nebo MASADA. Přesto v některých ohledech zvolilo zajímavá řešení, dělaná na míru příznivcům airsoftu. A to je to co dává ICS v posledních letek náskok před konkurencí. Důraz na funkční použití zbraně airsoftovými hráči, nikoliv jen čistá snaha o přiblížení se nějaké reálné předloze.

ICS CXP-APE patří, stejně jako třeba PAR MK3 nebo TransforM4, k tomu nejlepšímu co má v současnosti ICS v nabídce. Na této zbrani úročí ICS veškeré zkušenosti nejen s technickým provedením, ale i s designem. Není proto divu, že právě tuto zbraň vám blíže popíši.

Výjimečně se nebudu nijak zásadně zabývat obalem, protože tato krabice od ICS je skutečně velmi nenápadná. Tmavá černá krabice s červeným pruhem a nápisem ICS. Co je v krabici, to značí pouze malá samolepka s názvem řady CXP APE.

Uvnitř balení nalezneme kromě zbraně se zásobníkem i klíč k seřízení mušky, klíč k utažení hlavně, sada tří R.I.S. lišt a QD oko na popruh, dvě elektrické pojistky. Obligátní vzorek kuliček a čistič hlavně už jsou standardem. A samozřejmě obrázkový návod v anglickém jazyce. A teď už k samotné zbrani.

Jako vždy oceňuji podrobný návod, kde je podrobně ukázána i kompletní rozborka zbraně, která je navíc relativně jednoduchá.

Předně, je nutné si uvědomit, že toto není přesná replika nějaké konkrétní pušky. Jak bylo výše zmíněno, CXP-APE je pouze velmi podobná některým existujícím typům. ICS v tomto případě dalo přednost vlastnímu designu a pouze využilo několik prvků, které jsou dnes běžně k vidění na zbraních. ICS CXP-APE L je dlouhá 83 cm, ale při prodloužení pažby může mít až 90 cm a naopak při sklopení pažby pouhých 65 cm. Váha je příjemných 3,3 kg. To je slušné, na to, že zbraň je přesto převážně kovová. Velmi zajímavým atributem zbraně je též její pískový odstín do kterého jsou laděny všechny díly zbraně.

Přestože zbraně v pískovém provedení nejsou u nás v ČR nijak zvlášť populární. Jak překvapivé, s naším velkým množstvím písečných dun...

Dominantní částí CXP-APE je kovová eloxovaná horní část závěru. Jedná se o masivní díl, který přechází z horní části těla až po horní díl předpažbí. To vše je jeden velký masivní kus kovu, jehož součástí je i R.I.S. lišta. Tím se tato zbraň stává jednou z nejpevnějších zbraní vůbec. Na této části samozřejmě najdete veškeré ražení ICS, včetně unikátního sériového čísla. Celý tento díl působí skvělým dojmem. Nikde žádné otřepy, stopy po nástroji či jiných procesech. A eloxovaný povrch vypadá velmi dobře.

Mám rád velké kusy kovu. Nejde mi ani tak o nějakou pevnost, ale už jen ta představa, jak se takový díl musí vyrobit a obrobit. Není to skutečně nic jednoduchého. Na druhou stranu se tak zbraň stává jednodušší na montáž a nehrozí, že by se na ní něco po čase hýbalo.

Když jsem viděl zbraň poprvé, měl jsem dojem, že spodní díl těla zbraně je celý plastový, podobně jako to mají například zbraně typu MP5. Naneštěstí jsem byl mile překvapen. Spodní díl těla je celý kovový, z jednoho kusu, nepočítaje pažbičku. Na tomto dílu je sice pár drobných stop po lití, ale kvalitní prášková barva vše dobře zakryla. Velmi se mi líbí nepravidelné tvary žeber i ražení nápisů okolo přepínače. Vše je uděláno hezky a precizně. Z mého pohledu není prostě tělu zbraně co vytknout.

ICS navíc zvětšilo prostor v lučíku zbraně, což ocení hlavně střelci v rukavicích.

Na těle se také nachází otvor pro umístění odnímatelného QD oka na popruh.

Výraznou částí zbraně je také pažbení. Především Keymod předpažbí. To je kovové, vyrobené z duralu a precizně obrobené na CNC. Ke zbrani je připojeno dvěma čepy, ale díky přesnému slícování se ani nehne. Stejně jako horní díl těla má obdobnou povrchovou úpravu.

ICS navíc v balení dodává tři kovové R.I.S. lišty, které můžete na předpažbí rovnou nasadit. Opět nechybí návod, jakým způsobem je uchytit.

Plastová pažbička se nijak nevymyká tomu, co bychom viděli třeba na puškách typu M4. Nějaké zdrsnění, jinak ale klasický tvar. Patka pažbičky je samozřejmě kovová.

Pokud se podíváme na pažbu, tak ta je vyrobena z kvalitního tvrdého plastu béžové barvy. Pevné provedení a hladký design nepřináší nic zásadního. Vše je čisté a funkční. Pažba je sklopná do boku a také je plně stavitelná. Nastavení délky pažby má šest poloh, výška lícnice dovoluje využít čtyři polohy. V pažbě je navíc prostor na baterku. Ta se vkládá po vysunutí pohyblivého dílu pažby.

V místě, kde se pažba láme, je kovové oko pro uchycení popruhu.

Velmi oceňuji, že tentokrát nikoho nenapadlo dát toto oko na část pažby, která se sklápí.

Patka pažby je gumová, velmi pohodlná se zdrsněním proti skluzu.

Zde si nicméně dovolím jednu výtku a tou je právě možnost vysouvání pažby. Pažba jako taková nemá žádný doraz, nebo zásek. To samé platí i o lícnici. Pokud člověk vysune pažbu instinktivně, hrozí mu, že mu zůstane v ruce. Je to velmi nepraktické, přestože rozsah vysunutí pažby i potencionální výška lícnice jsou velmi praktické a plně dostačující většině střelců.

Málem jsem se zapomněl zmínit o vnější hlavni. Ta je pevně uchycená k tělu zbraně mohutnou maticí, pro jejíž utahování je dodáván klíč. Hlaveň je kovová, zakončená hezky tvarovaným tlumičem výšlehu. Pod ním se samozřejmě schovává 14mm levotočivý závit.

Z ovládacích prvků zbraně určitě zmíním sklopná mířidla. Kovová a snadno rozložitelná. Veškeré ovládací prvky jsou kovové, tedy jak spoušť, pojistky, záchyty apod. Také natahovací páka je kovová, stejně jako výhozí okénko, které se při střelbě díky elektrickému blowback mechanismu i pohybuje.

Zde pouze upozorním na nedostatek, jež mi přijde už důležitější, a tím je velikost přepínače režimu střelby. Přepínač střelby je velmi malý, dle mého názoru. Na to jak je tuhý a skvěle přecvakává z jednoho režimu do druhého, má člověk k dispozici moc malou páčku. Při přepínání režimu střelby se člověk musí soustředit, nebo páčku dokonce i hledat. Po technické stránce funguje přepínač bezchybně, ale rozhodně se nejedná o vrchol ergonomie. Osobně bych uvítal buď větší páčku, nebo klasickou páčku pro M4.

Zásobník je asi poslední částí zbraně, kterou jsem nezmínil. U všech svých moderních verzí pušek již ICS dodává výhradně plastové vysokokapacitní zásobníky s průhledovým okénkem. Zásobníky je na 300 a velmi snadno se člověk může přesvědčit o stavu munice.

K celkovému dojmu celé zbraně jen dodám, že puška je dimenzována jak pro praváka tak leváka. Veškeré hlavní ovládací prvky naleznete po obou stranách zbraně (přepínač režimu střelby, pojistka zásobníku a pojistka záchytu závěru). Pouze natahovací páku si musíte umístit na stranu, jež vy potřebujete. Zaujalo mě provedení oboustranné pojistky zásobníku a její přepákování. Je kupodivu velmi funkční. Teoreticky také není problém otočit i pozici otvoru pro QD oko popruhu.

Vnitřek ICS CXP-APE nás nijak nepřekvapí. Velmi známý a ICS zpropagovaný vylepšený dělený blowback mechabox. Jedná se o nejpokročilejší verzi tohoto mechaboxu s blowback od ICS. Ten je aktuálně vybaven těmi nejlepšími vnitřními díly od ICS. Tedy zesíleným oranžovým POM pístem se sedmi kovovými zuby, vybaveným tvarovanou protitlakou hlavou opět udělané z kvalitního plastu. Celý píst i hlava tak nabízejí vysokou odolnost a nízkou hmotnost. Samozřejmě nechybí ani zesílená kola od ICS či zesílený pastorek. Samozřejmě v takové sestavě nemůže chybět kovový trn s ložiskem.

Hop-up komora je plastová, atypická pro ICS, s velmi chytře vymyšlenou regulací, provedenou podobně, jako jsou tomu hráči zvyklí u hop-up pro G36. Velmi zaujme i dlouhá plastová tryska.

Základní ICS hlaveň má délku 355 mm. Celá tato sestava dává zbraň pěkných 125 m/s s 0,20g kuličkami. Více než vhodné na základní zbraň pro univerzální použití.

K elektrickému blowback mechanismu mohu jen dodat, že se pohybuje dobře, okénko se nezasekává ani nijak zvláštně nehýbe. Ale pro regulaci hop-up mechanismu je skvělé, že zbraň má funkční záchyt závěru, který snadno odjistíte pojistkou u ličíku.

ICS CXP-APE L TAN je skutečně zajímavá platforma od ICS. Nabízí dlouhou hlaveň, ale díky sklopné pažbě může zbraň být kompaktnější. Zbraň má šikovné široké oko pro jednobodový popruh, ale díky QD oku můžete využít i standardní typy popruhů. Velmi pěkný výkon, dobrá přesnost a snadná údržba (v tomto případě děleného mechaboxu) jsou již standardem u zbraní ICS. ICS CXP APE L TAN zakoupíte na Bohemia Air Soft za 11.002 Kč ve standardní záruce, nebo pak se slevou 500 korun při dekorační záruce. Osobně také doporučuji si připlatit za rozšířenou záruku „Full care“, kterou BAS nabízí pouze pro zbraně značky ICS. Více o této formě rozšířené „Full care“ záruce ZDE.

Zbraň je dále nabízena nejen v delší verzi pušky ale také ve verzi karabina. Obě verze pak ve třech barevných variantách (černá, písková, černo-písková). Všechny varianty zbraně v nabídce Bohemia Air Soft naleznete ZDE.