Zdroj: https://airsoft.cz/sniperky/stti-kj-m700-sniper-camo  •  Vydáno: 27.1.2016 14:42  •  Autor: Alfred

STTi-KJ M700 Sniper Camo

STTi-KJ M700 Sniper CamoV roce 2004 uvádí taiwanská značka K.J.Works na trh svoji první odstřelovací pušku. Jelikož se značka specializuje na výrobu plynových zbraní, je i tato nová puška poháněná plynem. Ačkoliv je tato plynová puška velmi podobná (nikoliv identická) konkurenční zbrani od Tanaky, která se objevila o rok dříve, je nabízena za mnohem nižší cenu, při zachování velmi dobré kvality, která je u plynových zbraní více než potřeba pro dobrou životnost. A byla by tedy škoda si o této pušce neříci něco více.

Pušky Taiwanské značky K.J.Works M700 jsou už mnoho let do ČR dováženy firmou Bohemia Air Soft pod hlavičkou značky STTi. Proto je lze najít jak pod označením STTi tak KJ či KJW.

Plynová puška M700 je vyráběna ve dvou provedeních – základní a Take-down (rozkládací). Zatímco verze Take-down je nabízena pouze v černé, základní provedení se naopak nabízí ve čtyřech barvách a to konkrétně v černé, olivové, pískové a maskované verzi. Já si vybral tu nejošklivější variantu. Tedy tu maskovanou - loveckou. STTi-KJ M700 Sniper Camo. A abych jí trochu ozdobil a dodal jí více lovecký styl, přidal jsem jí i pěkný puškohled od ASG a nechal nasazenou mušku. Aby nedošlo k nedorozumění, puškohled není součástí balení a je nutné si ho dokupit zvlášť.

Koho zajímá něco o historii airsoftových pušek M700 nechť klikne ZDE.

Zbraň nám dorazí v kartonové krabici bez jakéhokoliv obrázku či značení. Jediné co dává tušit výrobce zbraně je průhledná lepící páska s logem K.J.Works, fungující jako pečeť. Po otevření krabice najdete uvnitř velmi pěkný polystyrenový výlisek, ve kterém je uložená samotná zbraň. Zbraň jako taková je obalena v ochranném igelitu. V krabici dále naleznete návod v angličtině, krátkou trubičkovou plničku s nástavcem, imbus klíč (slouží pro rozborku) a nakonec vzorek kuliček 0,25g. Toť vše. Není toho mnoho, ale k této zbrani toho také mnoho nepotřebujete.

K.J.Works M700 Camo je dlouhá 117 cm a váží něco málo přes 3 kg. Takhle v číslech to úplně nevypadá, ale jakmile vezmete pušku do ruky, máte pocit že je i tak těžší, než ve skutečnosti. Puška působí dojmem bytelnosti, i když maskování pažbení tento dojem dost kazí. Celá zbraň je kovová, tedy vyjma pažbení. Na KJW M700 je úžasné to, že je pevná jako skála. Nikde se nic nehýbe. Ono ani není co. Pažbení je z jednoho kusu, vnější hlaveň taktéž. Jediné co se tedy může hýbat jsou ovládací prvky. Při držení budete mít prostě pocit, jakobyste drželi loveckou pušku. Koukneme ale na jednotlivé díly blíže.

Dominantní částí zbraně je pažbení . To je vyrobeno z velmi pevného a odolného plastu. Tento plast má navíc velmi pěkně zdrsněný povrch, i když u maskované verze to není tak dobře znát jako třeba u černé varianty. Na druhou stranu, díky maskování zmizely téměř všechny stopy po otřepech či výrobě. Pažbička je trochu mohutnější, ale člověk si na to zvykne. Na konci pažby je kromě očka na popruh i velmi pohodlná gumová patka se zdrsněním a nápisem KJWORKS. Vpředu na spodku pažbení jsou pak dva úchyty na popruh a dvojnožku.

Pozor při výběru dvojnožek. Pro klasické pušky tohoto stylu je obvykle nutné pořizovat dvojnožky s uchycením na čep pod tělem (samozřejmě pokud není zbraň vybavena R.I.S. lištou). Pro příklad třeba tyto dvojnožky: Varianta 1 a Varanta 2.

Pokud se zaměříme na hlaveň a vnější závěrovou část, můžeme být pouze spokojeni. Vnější hlaveň je celokovová z jednoho kusu, pouzdro závěru taktéž. Na závěru je navíc ražení KJWORKS. Hlaveň i závěr jsou v předpažbí velmi pevně uchyceny za pomocí tří šroubů. Není možnost, že by se nějak hýbala. Na konci hlavně je pak muška. Ta je přišroubovaná a naneštěstí neseřiditelná.

Což u odstřelovací pušky trochu zamrzí, byť se předpokládá že si na pušku upevníte puškohled.

Na konci hlavně je sice zátka (tu můžete odstranit až po odšroubování bloku mušky) ale není pod ní schován žádný závit. Tato puška totiž nemá žádnou montáž na tlumič.

Jelikož má zbraň vnitřní hlaveň 640 mm dlouhou, není tlumič stejně nutný.

Na horní části závěru je pak montážní lišta pro puškohled, na které je v základu namontované hledí. To je na rozdíl od mušky plně seřiditelné. Pokud chcete dát na zbraň puškohled, je nutné hledí dát pryč a ustavit na lištu dva montážní kroužky. Montážní lišta se samozřejmě drží standardu R.I.S. 21 mm, takže by neměl být problém použít libovolné kroužky a puškohled. Teoreticky.

Teoreticky proto, že regulace hop-up mechanismu probíhá za pomocí regulačního kolečka. To je samo o sobě velmi praktické, protože kolečko krásně přecvakává a tedy by se nemělo nijak pootáček samo od sebe. Na druhou stranu, je na úrovní montážní lišty, takže při použití nízkých kroužků může překážet.

Ale kdo by si na takovou pušku dával malou optiku na nízkých kroužcích?

Zbývají nám tu funkční části. Spoušť a trn s natahovací pákou závěru. Začneme spouští.

Spoušť je kovová a to včetně lučíku. Je citlivá tak jak byste u pušky očekávali. V základu má vcelku krátký chod a jen malý odpor. Zde ale přichází vymoženost, která není úplně obvyklá. Nastavení citlivosti spouště. Můžete si totiž nastavit délku chodu spouště, velikost odporu spouště a také bod, ve kterém zbraň spustí.

Tady ovšem pozor. Nejprve je nutné spoušťový mechanismus vyjmout. Pak naleznete tři šroubky, které tyto atributy regulují. Znovu pozor! Tyto šroubky jsou pojištěny červíky, takže nejprve povolte ty a pak teprve regulujte. Zde ještě upozorním, že pokud v této fázi cokoliv pokazíte a špatným seřízením si zbraň poškodíte, přišli jste o záruku. Toto seřízení tedy raději přenechte odbornému servisu, nebo ho provádějte s maximální opatrností.

V lučíku je pak také pojistka zásobníku. Zásobník lze samozřejmě vyjmout až když je závěr natažený.

Součástí spoušťového mechanismu je i pojistka. Tu lze zajistit jen když je zbraň v nataženém stavu, takže opatrně ať ji neulomíte.

Natahovací páka a závěr jsou samozřejmě také kovové. Na čele závěru je mosazná tryska, která nabíjí kuličky do hop-up komory. Takže nehrozí její rychlé opotřebení. Jelikož se jedná o plynovou zbraň, není páka závěru nijak zásadně namáhána, takže použitý kov je zcela dostačující. Velmi potěší čep, který při nabití zbraně vyskočí ze zadního čela natahovací páky. Máte tak vždy přehled zda máte či nemáte nabito.

Tady není moc co komentovat. Prostě funkční díly, kde není co se pokazit.

Jako vždy jsem málem zapomněl zmínit zásobník. Je samozřejmě celokovový a to včetně vývodky na kuličky. Zásobník je na 10 ran. Není to mnoho, ale zase, nehrajete s elektrikou. Plyn se plní přes standardní ventilek.

Pro pohon se samozřejmě používá Green Gas.

Vnitřek zbraně je celý kovový. Spoušťový mechanismus, táhla a páčky, vše je ok. Kovy jsou navíc vcelku kvalitní, což mohu jen pochválit. Seřiditelný hop up je kovový a vnitřní hlaveň o délce 640 mm je bronzová. Ač se to nezdá, hlaveň není zas tak špatná, nicméně pokud zvažujete o upgrade, je K.J.Works M700 dobrou volbou. Zatímco původní verze od Tanaky měla speciální hop-up komoru i hlaveň, tak ve verzi od KJW lze použít standardní hlaveň pro AEG a taktéž gumičku pro VSR-10.

U té gumičky bude možná potřeba lehká úprava. Ale nic co by člověk nezvládnul. Ale jako jakýkoliv upgrade, toto je lepší konzultovat se servisem, či se poradit s někým zkušenějším.

Výsledný výkon je cca 160 m/s s 0,20g kuličkami. A to je pro odstřelovačku v základu více než dobré. Vysoký výkon je dán i tím, že plyn tu pohání pouze kuličku a nic víc.

Mimochodem, vzhledem k tomu, že se jedná o plynovku, neklesá úsťová rychlost při použití těžší munice tak výrazně, jako u manuálních pušek. To je díky tepelné expanzi plynu. Když jsem zkusmo otestoval výkon s GreenGas a 0,30g kuličkami na měřáku úsťové rychlosti, byla hodnota stále 155 – 158 m/s. A to je sakra dobrý výkon. A to jsem nezkoušel žádný silnější plyn.

Nyní něco k funkci a manipulaci. Zásadní výhodou odstřelovací pušky na plyn je především to, že ji může natahovat kdokoliv, protože na rozdíl od manuální pušky nepřekonáváte odpor pružiny. Takže s minimem námahy můžete mít v ruce pušku s vysokým výkonem. Natahování i dorážení jde navíc skutečně snadno. V tomto ohledu se zbraň natahuje bez jakéhokoliv odporu. Nicméně mnoha lidem nevyhovuje, že závěr při pozici vzadu má velkou vůli. To byla nejčastější stížnost uživatelů. Jenže...

Vůle je velká jen v zadní poloze, v průběhu natahování není vůle tak velká a naopak dovoluje zbraň pohodlně natahovat. Za druhé, závěr vám stejně nikdy nemůže ze zbraně samovolně vypadnout, ať už zaberete jakkoliv, takže se není čeho bát.

Nakonec, jaká je vůle v zadní poloze závěru je vám stejně fuk, protože není nutné natahovat zbraň až do koncové polohy. Není to manuálka, je to plyn. Po odjištění natahovací páky totiž stačí natáhnout závěr jen asi o 2 cm vzad, abyste natáhli úderník i nabili kuličku. A v praxi střelci z této zbraně tímto způsobem skutečně nabíjí. Takže na žádnou vůli nakonec nenarazíte. Pro představu přikládám dva obrázky.

Co tedy střelba jako taková? No řekněme si na rovinu, zbraň střílí skvěle. Není to jen dostřelem, ale i přesností. Obvykle tomu zase tolik času nevěnuji, ale tentokrát jsem si zkusmo vystřelil. Na zkoušku jsem vystřílel celý zásobník, za použití klasického Green Gas a kuliček 0,30g. Byl jsem velmi překvapen. Kulička letěla rovně, nebyl problém doseřídit hop-up aby kulička letěla co nejdál.

Nebudu udávat žádné dostřely, protože jsem to neměřil. Ale jsem si určitě jist, že můžete bez problémů soupeřit s kteroukoliv běžně dostupnou základní elektrikou. A věřím, že jí překonáte dostřelem i přesností. Myslím, že proti zbraním se středním upgradem byste mohli být také konkurence schopní (protože je potřeba brát v úvahu, že vy máte deset ran, protivník naopak plný zásobník a automatický režim střelby).

Na druhou stranu, objevil se jediný zápor této pušky. Vysoký výkon je vykoupen nízkou kapacitou plynu v zásobníku. Víceméně vám vydrží na těch deset výstřelů. Během dalších pár ran výkon rychle klesl a zbraň přestala střílet. Je jasné, že zde bude nutné mít více zásobníků a přísnou střeleckou disciplínu.

Z mého pohledu to však není závažný problém, protože u každé plynovky je zvykem stejně doplňovat zásobník nejen kuličkami, ale i plynem. A nebo dodnes dělám něco špatně.

K.J.Works M700 je velmi pokročilá plynová puška a v současnosti se jedná asi o nejkvalitnější plynovou pušku, ke které se běžný smrtelník dostane.

Rozuměj „ten kdo nechce dát za zbraň více než 10 tisíc korun“ a „nechce koupit levný čínský nesmysl“.

Skutečně, když pomineme náladovost plynových zbraní ve velmi chladném počasí, tak není pušce STTi-KJ M700 moc co vytknout. Je dobře vyrobená, dobře střílí a lze s ní dál pracovat. Dle mého je to i v základu více než výborná puška. Ale pokud vás zajímá co s ní lze dělat dál, doporučuji následující dvě stránky.

Ta první je česká a velmi starého data, ale informace v ní příliš nezastarávají. Kdo se věnuje airsoftu déle, jistě na tuto stránku dříve narazil. Je to stránka věnovaná nejen upgradu, ale i základní údržbě a řešení problémů přímo u modelu M700 od K.J.Works. Vše sepsáno hráčem Deko. Najdete ji ZDE.

Druhá stránka je v angličtině, je výrazně aktuálnější a zaměřuje se na skutečně zásadní a rozsáhlé upgrady a vylepšení této pušky s použitím mnoha dílů od jiných výrobců. Naleznete ji ZDE.

Ale nezapomínejte děti, kdo začne zbraň jakkoliv rozebírat, přichází o záruku a riskuje poškození své zbraně. A naši servisní technici jen neradi opravují to, co vy pokazíte tím, že máte pocit, že to umíte lépe než oni po mnohaleté praxi.

Závěrem snad jen shrnu, že ač si to někteří lidé nepřipouští, K.J.Works je v současné době velmi kvalitní výrobce plynových zbraní. Po éře kdy se nechávali inspirovat jinými řešeními, přichází v současné době s mnoha modely zbraní vlastní originální konstrukce a řešení. A přestože je M700 starší kousek, jedná se stále o nejkvalitnější a nejdostupnější plynovou odstřelovací pušku současnosti. Je to sázka na jistotu.

A já se při psaní této recenze rozhodl, že si K.J.Works M700 před létem pořídím, i s tou pěknou optikou od ASG.

Na airsoftshop.cz lze pořídit STTi-KJ M700 Sniper Camo za akční cenu 5.895 Kč. Všechny modely plynové pušky STTi-KJ M700 naleznete ZDE.