Zdroj: https://airsoft.cz/plynovky/umarex-hk-usp-45  •  Vydáno: 13.5.2016 1:22  •  Autor: Alfred

Umarex H&K USP .45

Umarex H&K USP .45Chcete pěknou moderní pistoli? Chcete aby vypadala realisticky? Zároveň ocenit dobrý výkon a skvělou spolehlivost? A hlavně, aby výrobce té pistole měl jméno, které má zvuk? Tak to se vám bude líbit tahle kráska od KWA vyrobená pro německý Umarex!

Pistole řady H&K USP v dnešní době vyrábí jen málo výrobců. V počátcích airsoftu v ČR to však byly velmi dostupné zbraně, reprezentované pistolemi od Tokyo Marui (takže „dostupné“), UHC a STTi. Ale pro zvýšení informační hodnoty tohoto článku zase drobná exkurze do airsoftové historie.

První plynové USP pochází samozřejmě z Japonska. Dokonce se jednalo hned o dva modely z roku 1995, konkrétně z dílen Tanio Koba a Tanaka. Tanio Koba byla firma založená nám známým airsoftovým guru, Tazuo Kobayashim, a není tedy divu, že zbraň byla na svoji dobu téměř dokonalá, věrná reputaci svého tvůrce. Excel blowback Kobayashiho konstrukce se silným zpětným rázem, skvělé modelářské zpracování včetně originálního ražení a dobré střelecké parametry. Nebýt toho, že se jedná o zbraň pro japonský trh (tedy nižší výkon na slabší plyn), nebylo by jí ani na dnešní dobu v podstatě co vytknout (snad jen příliš tenký plast zásobníku). Ovšem tato zbraň je ve své době více než horkou novinkou. Je nutné si uvědomit, že ostrá verze byla teprve z roku 1993. Každopádně, ve stejném roce přichází i Tanaka s konkurenčním modelem H&K P8 (samozřejmě vybavené konkurenčním Magna blowbackem od Western Arms). Tyto modely si přímo konkurovaly až do roku 1998, kdy se svým modelem přišel i Maruzen. Další konkurenční modely následovaly až kolem roku 2005. Na trhu se rychle prosazovaly modely od Tokyo Marui, UHC až po dnes asi nejnovější modely od KSC/KWA. KSC a KWA jsou právě jedněmi z posledních firem, které tyto modely ve velkém vyrábějí, ovšem nikoliv už pod vlastní značkou, ale po hlavičkou firmy Umarex, která vlastní příslušné licence na originální ražení a pro Umarex je vyrábí dodnes, zatímco většina ostatních firem své modely již dávno přestala vyrábět, popř. je nabízí primárně pro japonský trh. Historie tohoto modelu je sice krátká, ale i tak zajímavá. Ale teď už přímo k recenzi.

Umarex H&K USP .45 přijde v nenápadné černé krabičce. Jediné, co je na krabičce vyobrazeno, je červené logo H&K a motto „No compromise“. Na boku krabičky je pak miniaturní obrázek zbraně a to je vše. Pro Umarex je krabička zkrátka jen obal, na jehož vzhledu příliš nezáleží.

A možná že to je dáno tím, že uvnitř je schována velmi pěkná pistole moderního designu, vyrobená od předního výrobce plynových blowback pistolí. Takže na nějakém obalu skutečně nesejde.

Uvnitř krabičky je přesný výlisek z šedého polystyrénu, který chrání zbraň proti poškození či odření. Společně se zbraní a zásobníkem nalezneme také klíč pro seřízení hop-up, klíč pro zajištění zbraně, vzorek kuliček, které vypadají, že by se daly bez problémů střílet, a nakonec nezbytný návod k obsluze ve čtyřech jazycích se spoustou ilustračních obrázků v něm. Ale ani obrázky v návodu nejsou to co nás zajímá.

Nás totiž zajímá především pistole, kterou jsme vyjmuli z krabičky. Umarex H&K USP .45 vyrobilo taiwanské KWA pro Umarex. Tedy skutečně kvalitní značka, která si dává záležet jak na modelu, tak na technickém zpracování a funkci. S vloženým zásobníkem váží tato pistole celých 860 g, což je citelná váha, ale nijak neobvyklá. S délkou 20 cm to nevypadá na nijak zvlášť velkou pistoli, ale opak je pravdou, vzhledem k robusnosti celé zbraně. Zkrátka je USP dost široké na to, aby nepasovalo do každého pouzdra, které se tváří že je pro pistoli. Je zvláštní, že bez zásobníku je pistole vcelku dobře vyvážená a se zásobníkem se veškerá váha soustředí do vaší ruky. To je velmi pohodlné, zvláště pokud musíte pistoli držet delší dobu. K vizuální stránce lze říci jen to, že Umarex H&K USP .45 vypadá dokonale. Modelové zpracování je na vysoké úrovni. Tento model totiž dodržuje pravidla staré školy, kde je vždy hlavní model, realistická funkce, spolehlivost a teprve potom střelecké parametry. Naneštěstí, zde se podařilo skloubit vše dohromady a to na velmi dobré úrovni.

Tělo, resp. rám pistole je z velmi odolného a pevného plastu a je vyroben z jednoho kusu. Povrch je matný, v příslušných místech pak se zdrsněným povrchem, nebo vroubkováním pro pevný a pohodlný úchop. Kromě těchto prvků je na rámu i originální ražení H&K a to jak pod hlavní, tak na pažbičce. A nejedná se jen o nějaký laser, ale skutečné ražení již z formy. Vše zkrátka imituje reálnou předlohu a nic nechybí. Na zbrani je sice znát spoj z formy, ale je dokonale zahlazen a nepůsobí rušivě, podobně, jako je tomu u originálu. Na levé straně těla najdeme kovový záchyt závěru a také pojistku zbraně, která dovoluje nejen zajištění, ale také vypuštění kohoutku. Všeobecně veškeré ovládací prvky jsou kovové a to včetně spouště, úderníku či pojistky zásobníku.

Co mě mile potěšilo, je drobné ražení na pravé straně těla. Jedná se o ražení značící, že se jedná o airsoftovou zbraň. Značka německého „F“ s nápisem „cal. 6 mm“ je vše co vám napoví, že se jde o airsoftovou zbraň. Toto ražení je uděláno malým a velmi tmavým písmem, takže neruší celkový vzhled pistole. Člověk by si ho skutečně málem ani nevšiml.

Rám je také vybaven montážní lištou pod hlavní na příslušenství. Bohužel se nejedná o klasickou R.I.S. lištu, takže je nutné počítat s tím, že asi ne všechny doplňky budou pasovat, pokud si nepořídíte nějakou redukci, popř. konkrétní modul pro tento model. Je to jedna z mála vad na kráse této pěkné zbraně.

Závěr pistole je naopak kovový. Barevně ladí k tělu celé zbraně, protože se podařilo docílit tmavého matného odstínu černé barvy, stejného jaký má tělo. Na závěru není znát žádný výrobní postup, ani stopy po nástroji, takže působí věrohodně. Závěr je v zadní části vybaven protiskluzovými drážkami a samozřejmě laserovým ražením. A právě ražení je asi nejvýraznějším prvkem vzhledu této pistole. Nic nechybí. Máme tu logo H&K, reálné značení kalibru ostré zbraně „.45 Auto“ a samozřejmě sériové číslo. Vše prostě perfektní.

Zde je ovšem trochu škoda, že ražení není opět přímo do rámu zbraně, podobně jako u těla. Takto je totiž provedeno i u ostré zbraně. Nicméně zde provedené laserové ražení nevypadá nijak zle.

Prvkem na závěru, který nesmíme opomenout, je muška a hledí. Ty jsou kovové a zvýrazněné pro lepší míření v šeru. Bohužel se nejedná o fosforeskující barvu. Nicméně míření přes ně je pohodlné.

Co mě trochu překvapilo, je to, že vnější hlaveň je plastová. Je to škoda, ale žádná tragedie, vzhledem k tomu, že vlastně není skoro vidět. Navíc díky ní může být na nábojové komoře opět originální ražení.

To mi připomíná, že podobně jako u originálu, má každý díl zbraně, tedy rám, závěr a hlaveň, vlastní sériové číslo – resp. je na něm vždy vyraženo.

Asi poslední částí zbraně, kterou vám popíši, je zásobník. Nečeká nás žádné překvapení. Je kovový s plastovou patkou a na 25 ran. Ani na něm nechybí originální ražení H&K. Zajímavostí je ovšem kovová vývodka, která se u dnešních zbraní, nebo spíše pistolí, až tak často nevidí. Dá se říci, že se jedná spíše o historickou pozůstalost. Většina značek přešla na plastová vývodky, ale KWA i KSC zůstali stále u kovových, byť jejich tvar oproti starším verzím změnili.

Na druhou stranu, dříve používali i kovové trysky, což se ale s příchodem blowback systému NS2 změnilo a mají tak plastové trysky, jako každý slušný výrobce blowback pistolí.

Jinak nabíjení zásobníku je velmi pohodlné. Tlačná pružina jezdce je velmi, velmi silná, ale lze ho stáhnout do spodní polohy, kde se sám zasekne, pak nabít kuličky a jednoduchým odcvaknutím ho odjistit. Velmi praktické nabíjení. Ale ta síla tlačné pružiny překvapila i mě.

Teď něco k ovládání pistole a jejím vychytávkám. Umarex H&K USP .45 je blowback pistole, takže je jasné, že bude mít záchyt závěru. Nic překvapivého. O vypouštění kohoutu pojistkou jsem také mluvil. Velmi užitečná věc. Ale jsou tu další dvě zajímavosti. První je možnost zajištění zbraně za pomocí dodatečného klíče. Uvnitř zásobníkové šachty je na zadní straně zbraně malé kolečko. Když se jím za pomocí klíče otočí, nelze domáčknout spoušť, tedy nelze vystřelit. Nevím zda to má i ostrá verze, ale jako pojistka proti dětem to je super. Jednoduché, funkční, ale pro běžného hráče airsoftu naneštěstí k ničemu.

Druhou zajímavostí je seřizování hop-up mechanismu. Jistě jsme si zvykli, že mnoho dnešních blowback pistolí musíte pro seřízení hop-up mechanismu rozebrat. Resp. minimálně sundat závěr, kde je seřizovací kolečko, nebo hůře, seřizovací šroub. Zde nic takového není. Stačí natáhnout závěr a za pomocí dalšího speciálního klíče si hop-up mechanismus seřídit. To je více než skvělé, protože můžete pistoli pohodlně seřizovat v průběhu dne i v poli a neřešit, kolik věcí při rozborce můžete poztrácet. Nemluvím o tom, že seřízení se nikdy nepodaří na první pokus. Ideální pokud máte rádi přesné seřízení pistole a zachování její přesnosti, bez ohledu na vnější teplotní vlivy či druh munice. Hádáte správně, že se opět jedná o trochu archaický systém, známý především u plynových zbraní KWA a KSC (ale třeba i Desert Eagle od KWC má podobný systém), ale komu to vadí, když to skvěle funguje?

Mimochodem, proč tyhle dvě značky (KSC a KWA) zmiňuji? V minulosti toho měly mnoho společného, dnes o trochu méně, ale jejich zbraně byly na drobnosti totožné a dodnes některé jsou. Vztahy a význam těchto dvou značek jsou trochu složitější, takže si někdy udělám čas a pověnuji se vysvětlení, jak to mezi nimi a s nimi je. Ale ne zde.

Teď něco k praktickému fungování, tedy ke střeleckým parametrům. Pistole používá vylepšený systém blowbacku od KWA, známý jako NS2 (u KSC se mu zase říká System 7 – obojí je správně a která ze značek ho vymyslela není až tak důležité). Tento systém má několik výhod. Jednak lépe využívá energii plynu, což má za následek zvýšení počtu ran na jedno nabití. Dále zlepšuje plynulost chodu zbraně. Oproti NS1 má spolehlivější nabíjení a vyšší rychlost střelby. Prostě se jedná o lepší a modernější systém. Vnitřní mechanismus celé pistole je jinak převážně kovový, včetně kovové vodící lišty závěru.

Výkon má tato pistole 103 m/s s 0,20g kuličkami při použití 96 mm hlavně a plynu typu Green gas. To je na pistoli moc pěkný výkon, vzhledem k tomu, že se jedná o záložní pistoli. Velmi pozitivně hodnotím, že se výkon během střílení změní jen cca o 3 m/s. Poslední rána měla jen asi o 4 m/s méně než první. Po 25 ranách to je velmi pěkný výkon, který značí, že mechanismus je skutečně velmi kvalitně proveden. Přesnost, soustřel či dostřel, jsou subjektivní veličiny, takže je rozebírat nebudu. U záložních zbraní tohoto typu je to navíc většinou podobné. Stručně řečeno, tahle pistole krátkým zbraním ostudu rozhodně nedělá.

Závěrečné hodnocení zní jasně. Jestli chcete pěkně provedené, funkční a značkové USP, tohle je ta nejlepší volba. Pokud chcete dobrou záložní zbraň, chybu také neuděláte. Modelově věrná, funkčně spolehlivá s dobrým výkonem, to je to co charakterizuje Umarex H&K USP .45 vyrobený značkou KWA. V duchu nejlepších tradic plynových blowback pistolí na green gas dělá čest této značce.

Umarex H&K USP .45 lze zakoupit na Bohemia Air Soft za 4.091 Kč ve standardní záruce, nebo pak s dekorační slevou 200 Kč. A pokud vám nevyhovuje velká a robusní pistole, je možnost pořídit i krátkou verzi Umarex H&K USP Compact.