Zdroj: https://airsoft.cz/plynovky/stti-we-m9-biohazard-2tone-co2  •  Vydáno: 2.12.2016 17:13  •  Autor: Alfred

STTi-WE M9 Biohazard 2tone CO2

STTi-WE M9 Biohazard 2tone CO2Stylová pistole na zabíjení zombíků se nikdy neztratí, nemyslíte?

Repliky střelných zbraní z videoher jsou oblíbenou součástí airsoftového trhu, který je zaplaven „standardními“ modely. Takové modely často nabízí zajímavý vzhled a vzácněji i funkční vymoženosti. V našem dnešním případě se jedná právě o vylepšený vzhled. Dnes se totiž podíváme na WE M9 Biohazard 2tone CO, více známou jako M92F Samurai Edge.

Pistole Samurai Edge patří do univerza světa videohry Resident Evil. Pokud někomu tato hra nic neříká, s radostí vás odkáži na Wikipedii, protože popisovat děj tohoto fiktivního světa je na dlouho. Ale čistě ze stručnosti vám ji trochu přiblízím. Původní videohra z roku 1996 patřila do žánru horor survivalu. Tedy hororové hry o přežití. Svým způsobem tam patří dodnes, byť mi přijde, že toho hororu nám kapku ubylo. Následující řádky obsahují lehký spoiler. Tak s tím počítejte.

Ve městě Raccoon City se na konci 90. let odehrávají série bizardních vražd a úmrtí. Jednoho dne se objeví zpráva, že v horách na předměstí Raccoon City bylo několik rodin napadeno skupinou zhruba deseti lidí, kteří napadené následně pojídali. Věru divná to zpráva a tak byl vyslán elitní policejní tým S.T.A.R.S. (Special Tactics and Rescue Service), konkrétně Bravo tým. Překvapivě se po týmu slehne zem a tak nastupuje tým Alpha, aby vypátral, co se tam na kraji města děje. Tým Alpha najde nejprve trosky helikoptéry Bravo týmu, tělo pilota a následně i pár velmi rozverných domácích mazlíčků v podobě zmutovaných psů. Někdo umře, někdo uteče a zbytek týmu se ukryje v nedalekém sídle, kde postupně začne odhalovat děsivou pravdu o osudu Bravo týmu, místních obyvatelích, korporace Umbrella, zvrácených experimentech, stvůrách a tak dále. Je to velmi napínavý příběh.

V této a následujících hrách najdete vše, co by měl správný japonský horor obsahovat, včetně finální apokalypsy města Raccoon. Víc vám ale nebudu prozrazovat, doporučuji zahrát. V dohledné době navíc vyjde sedmý díl Resident Evilu. Všeobecně tato hra patří mezi pilíř videoherní kultury v Japonsku, podobně jako Final Fantasy či Super Mario. Ale to už jsem moc odbočil. Teď k pistoli Samurai Edge.

Tato pistole je speciálně modifikovaná Beretta M92F určená právě pro příslušníky jednotky S.T.A.R.S.. Pistole je dvojčinná a vyniká především vyšší přesností, kadencí, životností, nízkou hmotností a dalšími vymoženostmi. Pistoli měl standardně každý příslušník S.T.A.R.S., ale bohužel jak to tak bývá, všechno dobré končí a tak je po několika incidentech tento tým zrušen, většina pistolí zničena nebo ztracena a tak zůstane jen pár kousků v rukou bývalých členů S.T.A.R.S., které si navíc jejich majitelé ještě o trochu více modifikují. Shodou okolností se jedná o důležité postavy v našem příběhu, jejichž jmény vás nebudu zatěžovat. Až na jediné. Chris Redfield, jedna z hlavních postav série Resident Evil, za kterou budete velmi často hrát. Právě jeho modifikovaný model tu mám před sebou v airsoftové podobě. Já vím, už dost vyprávění o videohrách...

Mimochodem, drobnou zajímavostí je, že na začátku prvního dílu Resident Evilu, Chris svoji pistoli Samurai Edge vůbec nemá a do rukou mu je vložen až o něco později.

STTi-WE M9 Biohazard 2tone CO2 dorazí ve zcela klasické černé a lesklé kartonové krabičce s odklápěcím víčkem. Pistole je uvnitř krabičky dobře uložena v papírovém výlisku a zabalena v igelitu. Kromě zbraně a zásobníku najdeme i imbus klíč. Co mě trochu překvapilo, tak byla absence návodu v angličtině, nebo jakémkoliv jiném jazyku. Těžko říci proč.

Ale nebojte se, ke každé pistoli dostanete samozřejmě pěkný český návod.

M9 Biohazard je běžná celokovová blowback pistole na CO2. Přes svůj atraktivní vzhled je to stále klasická M9 od WE. Nečekejte tedy zase tolik převratného. Co jí však nelze upřít je pěkný vzhled a na můj vkus lepší a ergonomičtější držení, způsobené upravenými střenkami. Provedení je čisté a pistole působí přeci jen o něco exkluzivněji, než klasická model M9. Ač je pistole vizuálně výrazná, nebije tolik do očí jako jiné modifikované pistole, zvláště rádoby IPSC modifikace, nebo různá monstra s kompenzátory na hlavni. Fakt, že je to v podstatě pořád jen M9 znamená, že nebudete muset složitě hledat nějaké vhodné pouzdro na její nošení. Kromě vizuální stránky se tedy tato pistole nijak neliší od svých jiných verzí. Délka 22 cm a váha 1 kg skutečně nijak nepřekvapí. Koukneme tedy blíže.

Hlavní částí zbraně je samozřejmě rám. Ten je matně černý s pěkným povrchem. Veškeré jeho ovládací prvky jsou samozřejmě kovové a na rozdíl od videoherní série je pistole určena primárně pro praváky. Spoušť má typicky dlouhý chod, který se ale při přednatažení úderníku samozřejmě zkrátí. Na přední a zadní části pažbičky najdeme svislé drážky pro lepší úchop. Na levé přední části pod hlavní je vyraženo sériové číslo, na pravé straně u lučíku zase dodatečné značky a ražení. Výraznou částí rámu pistole jsou plastové střenky. Ty se skládají z imitace hnědého dřeva a pak černé vnitřní plochy se zdrsněním, jíž dominuje krásně lesknoucí se zlaté kruhové logo útvaru S.T.A.R.S..

Co mě trochu mrzí, je absence montážní lišty na svítilnu. Osobně si myslím, že když už mám jít na zombíky, tak jedině se svítilnou...i když je pravda, že v sérii Resident Evil dominuje spíše laserový zaměřovač, který však na zbrani v našich končinách být nemůže.

Závěr pistole je kovový, z jednoho kusu a po bocích zbroušen do nerezového lesku. A pokud něco WE jde, jsou to tyto lesklé úpravy. Výhodou tohoto broušení je fakt, že nejde nanesenou vrstvu, ale podkladový materiál. To je velmi dobré pro životnost. Zároveň to není zrcadlový lesk, takže se od závěru zase neodrazí každý paprsek světla. Závěr má po obou stranách krásné a hluboké ražení jednotek S.T.A.R.S. a názvu pistole. Je radost se na to dívat. Pojistku pistole najdeme tam kde obvykle, stejně jako pevná kovová mířidla. Ta jsou mimochodem krásně zvýrazněná a skvěle se přes ně míří. Po obou stranách je vroubkování pro lepší úchop

Ačkoliv Chrisova verze nemá broušený závěr, nijak mi to nevadí. Jak sjem řekl, jednalo se o pistoli, kterou měl každý člen S.T.A.R.S. Pouze Chris neměl pistoli nijak zvlášť modifikovanou. Pokud vám to ale vadí, tak WE nabízí i další barevné varianty této videoherní pistole. Jako vždy, odkaz na ně najdete na konci článku.

Vnější hlaveň je chromovaná, s velmi silnou vrstvou chromu. Z praxe však mohu říci, že po nějakém čase se vám na hlavni nějaký ten škrábanec po závěru objeví. Jestli mě něco příjemně potěšilo, je to absence jakéhokoliv ražení, které by poukazovalo na to, že se jedná o airsoftovou pistoli. V případě tohoto modelu by to totiž byla velká škoda.

Poslední částí je zásobník. A k němu vám řeknu jen to, že je to obvyklý zásobník pro pistole M9. Nic víc a nic míň. Kovový, se šroubovacím kolečkem na spodku patky. Do zásobníku se vkládá standardní 12g CO2 bombička a samozřejmě 26 kuliček.

Vnitřek této pistole je standardní sériový pro WE M9. Nic zajímavého. Chod závěru a všech prvků, stejně jako střelba se nijak nevymyká průměru blowback pistolí. Snad jen zpětný ráz je silný a chod závěru přeci jen rychlejší, než je tomu u pistolí na Green Gas.

Se základní bronzovou hlavní o délce 110 mm a kuličkami 0,20g podávala pistole výkon 100 m/s. To se někomu může jevit málo, na poměry CO2 pistole, ale zaručuje to maximální využití kapacity zásobníku, o čemž se může některým jiným blowback pistolím jen zdát.

Takže sečteno a podtrženo. Klasická M9 od WE v originální úpravě na motivy jedné z nejslavnějších videoher. Dobře vypadá, dobře střílí a není tak atypická, abyste měli potíže týkající se náhradních dílů či příslušenství. Prostě stylový kousek pro fanoušky i airsofťáky. Nakonec tedy zbývá prozradit už jen cenu. A ta není nikterak špatná.

Na Bohemia Air Soft pořídíte STTi-WE M9 Biohazard 2tone CO2 za 3485 Kč ve standardní záruce nebo o 200 korun levněji v rámci dekorační slevy. A jak jsem zmiňoval, pokud se vám nelíbí tato varianta, tak série pistolí z Resident Evilu má u značky WE zastoupení ještě v dalších variantách, které najdete ZDE.