Zdroj: https://airsoft.cz/plynovky/umarex-hk-hk45  •  Vydáno: 17.11.2017 12:56  •  Autor: Alfred

Umarex H&K HK45

Umarex H&K HK45Skvělý nástupce HK USP .45 který neuspěl u americké armády.

Když bylo v lednu letošního roku americkou armádou oznámeno, že náhradou za dosluhující pistole M9 bude pistole Sig P320, bylo to pro všechny ostatní účastníky tendru asi velké zklamání. Přeci jen, zakázka za více než 500 miliónů dolarů byla označena jako zakázka snů. Mnoho účastníků totiž vytvořilo zcela nové modely zbraní přesně na míru armádních požadavků. Jedním z nich byla i německá firma Heckler & Koch se svojí pistolí HK45, která měla reprezentovat evoluci svého velmi známého předchůdce USP45.

Mimochodem, jedním z neúspěšných účastníků byla také Berreta APX, na jejíž airsoftovou repliku jsem dělal recenzi letos v lednu. Recenzi o ní si můžete přečíst ZDE.

Značka Umarex mě poslední dobou velmi zaujala. Na jednu stranu jsou její modely velmi drahé. Jenže při bližším zkoumání začne člověk zjišťovat, že se jedná o exkluzivní modely. Tyto dražší kousky pochází obvykle z hi-end japonské produkce značek jako je Marushin, Maruzen či taiwanské KWA, která dlouhodobě s japonskými značkami spolupracuje, především s věhlasnou KSC. A právě KWA je i výrobcem licencované blowback plynové repliky pistole HK45. A podrobnější zkoumání ukazuje, že se jedná o skutečnou kvalitu.

Zde jako vždy upozorním, nejedná se přímo o repliku HK45, kterou ale KWA také nabízí, ale o model HK45C Tactical. Tedy kompaktní verze HK45 se závitem pro tlumič.

Krabička od Umarexu mě nikdy neoslovila, podobně jako krabičky od ASG. Černá kartonová krabička s červeným logem H&K, pár propagačními hesly a nenápadným logem značky Umarex. Nic zajímavého. Uvnitř pak najdete jen zbraň s jedním zásobníkem, výměnný hřbet pažbičky a klíč na seřizování. Nechybí ani přehledný návod v několika jazycích. Do této chvíle nic zajímavého.

Ovšem až vezmete tuto blowback plynovou pistoli do ruky, buďte si jisti, že to bude příjemný pocit. Ne proto, že budete v ruce držet něco co vypadá jako pistole, dodávající vám falešný pocit sebevědomí, ale proto, že už jen úchop na vás působí věrohodně. Po dlouhé době jsem měl pocit přirozeného a pevného úchopu pistole. Ergonomie na HK45 je špičková. Podařené je i celkové vyvážení zbraně, protože i když má na váhu téměř 900 g, tak vám to ani nepřijde. Ačkoliv je pistole v jádru kompaktem, v praxi nemá zas tak odlišné rozměry od běžné pistole. Tomu dojmu značně napomáhá i délka 20,5 cm. Pocit kompaktu ale evokuje především štíhlá a krátká pažbička s tvarovanou patkou zásobníku. Vše završuje velmi čistý vzhled a jednolité odstíny černé barvy. Koukneme se ale na pár detailů.

Rám pistole je z jednoho kusu, vyroben z velmi kvalitního černého polymeru. Materiál je matný a na dotek má velmi příjemnou strukturu. Nepůsobí rozhodně lacině. Stopy po výrobě jsou téměř neznatelné a povrch je na pažbičce zdrsněn a vroubkován. Pažbička má po obou stranách ražení HK45 a disponuje výměnným hřbetem. Jestli se mi něco na těle této pistole líbí, jsou to ladné, místy zaoblené tvary. Znovu proto musím vyzdvihnout držení zbraně. Ladně působí i tvarovaný lučík. Spodní část těla zbraně pak tvoří standardní 21 mm RIS lišta pro příslušenství. V místě kde je lišta je i kovový pásek se sériovým číslem zbraně. Ovládací prvky má pistole oboustranné, takže je zcela fuk, zda jste levák nebo pravák. Většina ovládacích prvků je kovová. Pojistka zásobníku ve stylu USP, spoušť, oboustranný záchyt závěru, to vše je z kovu. Pouze oboustranná pojistka zbraně, sloužící i jako vypouštění kohoutu, je plastová. Veškeré prvky jsou dobře dosažitelné i když máte menší ruku.

Závěr zbraně je samozřejmě kovový z jednoho kusu, velmi precizně proveden. Na levé straně najdeme ražení H&K45C, včetně značení ráže reálné předlohy. Po obou stranách, vpředu i vzadu najdeme žebrování pro lepší úchop při natahování. Hledí a muška jsou zvýrazněné bílými body. Míření přes ně není ničím zajímavé, nicméně je pohodlné. Výhozí okénko nám dává pohlédnout na vnější hlaveň.

Vnější hlaveň je kovová, z jednoho kusu. V prostoru výhozího okénka najdeme vyraženou ráži .45 Auto a laserem udělané logo H&K. Hlaveň je prodloužená s imitací reálného průměru hlavně a přečnívá přes konec závěru. Prodloužený konec hlavně je opatřen závitem pro tlumič.

Bohužel, závit na tlumič je 16 mm pravotočivý. Jaký tlumič na tuto pistoli půjde, to vážně netuším. Ale tak to asijští výrobci neřeší, protože oni se snaží jen o co nejrealističtější vzhled.

Poslední částí je zásobník. Ten je kovový, dvojřadý na 20 ran. Tvarovaná patka zásobníku je plastová, stejně tak výměnná vývodka zásobníku. Celkově je velmi povedený a působí věrohodně.

Vnitřek zbraně není zásadně odlišný od jiných plynovek. Rozborka je jednoduchá a shodná s pistolemi USP. Vnitřek taky nepřekvapí, pomineme-li fakt, že díly jsou mírně atypické. Zde je znát, že se nejedná o standard Marui. Přesto je uspořádání dílů podobné marui. Plastová tryska, kovová hop-up komora a vnitřní mosazná hlaveň o délce 100 mm nijak nepřekvapí. Snad jen regulace hop-up mechanismu je značně exotická a regulační kolečko se točí okolo osy hlavně, jako je tomu u ProWin stylu elektrických hop-up komor. Výkon pistole je 95 m/s s 0,20 g kuličkami. Takže klasická záložní pistole na green gas.

Dodám, že vnitřní mechanismus je tzv. NS2 (New Structure 2 nebo též někdy zvaný New System 2). To je standard pistolí KSC, který má KSC patentovaný a KWA ho taktéž využívá. V čem je konkrétně odlišný kromě toho, že má trochu jiné vnitřní díly je kapku složitější, ale praktický dopad to nemá žádný. Důležité je, že je to jiná varianta blowback mechanismu plynových zbraní na green gas.

Nu a jsme jako vždy na konci. Hledáte kvalitní pistoli? Jste ochotni si připlatit? Není nad čím váhat. Originální model od Umarexu, s originálním ražením H&K, vyrobený kvalitním výrobce KWA. Navíc se tu bavíme o zbrani, která se málem stala symbolem amerického vojáka. Po funkční ani vizuální stránce není co vytknout. Design je trochu nezvyklý a tlumič se bude asi hůře shánět nicméně i bez něj bude pistole vypadat skvěle. Zbraň je překvapivě přesná a zpětný ráz silný, přestože je pistole jen na plyn.

Umarex H&K HK45 lze zakoupit na Bohemia Air Soft za 5885 Kč ve standardní záruce, nebo se slevou 300 Kč v dekorační záruce.