Zdroj: https://airsoft.cz/co-je-to-airsoft/proc-neni-odstrelovacka-vhodna-pro-zacatecnika  •  Vydáno: 6.12.2018 14:26  •  Autor: Alfred

Proč není odstřelovačka vhodná pro začátečníka?

Proč není odstřelovačka vhodná pro začátečníka?Každý začátečník chce být sniperem...nebo minimálně Novritchem...

Skutečně je až s podivem, kolik čerstvých hráčů airsoftu chce svojí kariéru zahájit jako odstřelovači. Někteří z nich pod vlivem filmů a videoher, jiní po vzoru slavných youtuberů získávají pocit, že je to něco jednoduchého. Důvod není důležitý. Důležité je to, že volba to je ve většině případů špatná. Jestli se ptáte proč, tak čtěte dál.

Snad každý prodejce se setkal s tím, že zvláště mladší hráči, kteří chtějí s airsoftem začít, rovnou sahají po odstřelovací pušce. Je často velmi složité dotyčného nováčka přesvědčit, že na začátek je mnohem lepší vzít si klasickou AEG zbraň. Konkrétní příklady mám od kluků z prodejny Bohemia Air Soft. Ti musí velmi často vysvětlovat, proč je pro nového, airsoftem nepolíbeného, hráče absolutně nevhodné si jako první zbraň pořídit odstřelovací pušku. Věřím, že s tímto tématem se ale setkalo mnoho dalších prodejců. Pokud prodavač netouží jen po tom, vnutit zákazníkovi za každou cenu něco, nebo se zákazníka prostě zbavit aby ho „neobtěžoval v jeho práci“, určitě se pokusí volbu odstřelovací pušky, jako první zbraně, rozmluvit. Znám deset důvodů, které jsem se rozhodl postupně popsat.

Očekávání
Čekáte, že jako odstřelovač budete mít dobrou pozici, střílet na nepřítele ze svého úkrytu, aniž by měl šanci vás ohrozit? Jak budete přesnou palbou likvidovat bezbranné nepřátele, jako tomu je v počítačové hře? Ani náhodou.
Airsoft je vcelku dynamická a pohyblivá hra. Váš protivník bude reagovat na vaši palbu a bude reagovat nepředvídatelně. Bojuje se na vcelku krátké vzdálenosti, na které není problém vás snadno odhalit, nebo si všimnout odkud střílíte. Rozdíly mezi dostřely zbraní nejsou v airsoftu tak dramatické, aby se k vám protivník nemohl přiblížit na dostřel svých, obvykle automatických zbraní a takříkajíc vás pořádně vykropil.

Zkušenosti
Stejně jako u skutečné armády platí, že odstřelovač je nejlepší střelec a nejschopnější voják ze všech. Odstřelovačem se stáváte až po té, co absolvujete veškerý běžný výcvik a prokážete, že máte schopnosti na to pokračovat v dalším výcviku jako specialista – odstřelovač. Nikdo nevstupuje do armády na pozici odstřelovače. Musí doufat, že mu bude umožněno se jím stát.
Airsoft je v tomto podobný. Jako odstřelovač byste měli mít už nějaké zkušenosti, mít přehled o tom, jak které zbraně dostřelí, jak a kdo vás může ohrozit, umět se plížit, hýbat, vědět jak probíhá samotný boj a jak hráči reagují v boji. A samozřejmě měli byste umět sakra dobře střílet a mířit, přestože airsoftové zbraně to mají s přesností přeci jen trochu horší.

Trpělivost
Při vašich prvních hrách, kdy nemáte zkušenosti, netušíte kdy je správný čas střílet, kdy máte bojovat a kdy utíkat. Stejně tak nevydržíte s nervy, když se přiblíží protivník moc blízko a nemá o vás tušení. Odolat touze po střelbě na snadný cíl (a být vzápětí vystaven palbě ostatních) je velmi těžké. Že se nestřílí do davu vám dojde až po delší době.

Manipulace
Ač se to nezdá, odstřelovací pušky jsou velmi rozměrné, neohrabané a plně osazené puškohledem a dvojnožkou i těžké a nevyvážené. Hlavně mladší hráči, by měli zhodnotit, zda skutečně chtějí tahat pušku, která často není o tolik kratší než oni sami. Vždyť klasická M24 od Classic Army má délku 118 cm. Pokud jste v rukou nikdy nedrželi žádnou zbraň, tak se sakra zapotíte, nemluvě o neustálém natahování před každým výstřelem. To mimochodem vyžaduje i sílu, zručnost ale i cit.

Dostřel
Hodně hráčů očekává, že s odstřelovací puškou (nebo jak se slangově říká „sniperkou“) budou mít výrazně větší dostřel než ostatní. No před deseti lety možná. V dnešní době, kdy je upgrade elektrických zbraní vcelku dostupný, nestojí ani přehnaně velké investice, je velkou otázkou, jak moc můžete mít vyšší dostřel. Běžné elektrické zbraně, které míří za vyššími upgrady, aby plnili funkci DMR mají výkon mezi 150 – 170 m/s. I v této konfiguraci jsou schopné střílet automaticky. Airsoftové zbraně si nezachovávají reálné poměry výkonů a dostřelů.

Palebná převaha
Ať budete mít jakoukoliv odstřelovací pušku, budete mít pořád jen opakovací pušku a tedy budete silně v nevýhodě, pokud se k vám protivník dostane na dostřel, což, jak jsem již zmínil, není v dnešní době problém. V přímém boji obvykle nebudete mít šanci. Můžete mít sebou záložní zbraň, ale dost lidí potvrdí, že se dvěma dlouhými zbraněmi se prostě plížit nechcete. Nakonec, nezapomínejte, že střílíte kuličky, jejichž dráhu letu ovlivní/zastaví spousta drobností. Větve, listy, vítr...

Tým
Může se vám to líbit nebo nemusí, ale i odstřelovači operují ve dvojici a nebo jsou součástí nějakého družstva jako jeho podpora. Pokud chcete hrát sólo, jako odstřelovači vám to klapat nebude, pokud vás někdo nebude krýt a podporovat. Nakonec, airsoft je kolektivní zábava.

Náklady
Pořízení základní odstřelovací pušky s dvojnožkou a puškohledem není zase tak velká investice, nemluvě o tom, že výkon u mnoha pušek je na začátek dost slušný. Jenže to že máte o pár m/s víc než někdo jiný s elektrikou není terno a nakonec budete přemýšlet o zvyšování výkonu, protože v praxi na vás skutečně dostřelí každý, kdo nebude líný se pár metrů přiblížit. A to už sakra něco stojí. Navíc jako odstřelovač budete potřebovat záložní zbraň a pár dalších doplňků, které náklady navýší.

Omezení
Pokud chcete mít výkonnou odstřelovací pušku, počítejte s tím, že pod určité vzdálenosti nebudete moci bojovat. Příliš vysoký výkon může na krátkou vzdálenost někoho vážně zranit a jestli někoho zraníte, může se pokusit zranit někdo vás, jestli víte co tím myslím. Na první pohled vám to nepřijde, ale v případě obrany budovy, pokud se protivník dostane až do vašeho baráku, nebudete moci bojovat s odstřelovačkou zblízka. Stejné platí v lese, když se nepřítel dostane takříkajíc do vedlejšího zákopu. Ani v tomto případě nemůžete pušku použít. Na kratší vzdálenosti vám asi dobře poslouží obyčejná záložní pistole, ale při střední vzdálenosti bude efektivní nějaká automatická zbraň.

Hřiště a pláckobitky
Na airsoftových hřištích jsou nejefektivnějšími zbraněmi automatické elektriky. Odstřelovací pušky se také vyskytují, ale jednoduše nejsou tak efektivní, protože máte omezenou možnost pohybu a maskování. Neznamená to, že by to nešlo, jen je to mnohem složitější, než když víte, že můžete před nepřítelem ustupovat, obcházet ho, nebo se před ním schovat.

Přiznávání
To nejdůležitější nakonec. Dokážete se smířit s hráči co nehrají fair play? S odstřelovací puškou se budete maskovat a krýt, či střílet na velkou vzdálenost. Může se vám ale stát, že když protivník nevidí, kdo ho trefil, nepřizná zásah. Nebo si zásahu nevšimne, protože přeci jen, přiletí jedna jediná kulička, často na velkou vzdálenost. Je možné, že ji skutečně neucítí, neuslyší. Zvláště uprostřed bojové vřavy v návalu adrenalinu. Můžete se ozvat a stěžovat si, ale skutečně chcete prozradit vaší pozici?

Dalo by se zmínit ještě několik důvodů z pohledu odstřelovače na hřišti a v lese, protože i to má svá specifika, ale já si myslím, že výše uvedený výčet je více než dostatečný. Proto pokud chcete s airsoftem začít, kupte si klasickou elektrickou zbraň, naučte se něco bojových dovedností a praxe a teprve po té začněte o odstřelovačce přemýšlet.