Zdroj: https://airsoft.cz/vystroj/vesta-pt-tactical-body-amor  •  Vydáno: 12.11.2010 12:35  •  Autor: AirSoft.cz

Vesta PT Tactical Body Amor

V této recenzi se budu snažit popsat a zhodnotit vlastnosti této repliky neprůstřelné vesty PT tactical body armor. Vestu jsem zakoupil v internetovém obchodě Airsoftmorava.cz za cenu 550 Kč.

1.jpg

Prvně pár technických věcí:

Váha: 1,4 Kg (s vloženými repliky plátů)

Barva: černá

Rozměry replik vnitřních plátů:

na výšku: 33,5cm = 13,1889 palců

na šířku: 27,2cm = 10,7086 palců

 

Příslušenství:

Žlutě lemovaná vlajka USA na suchý zip

16.jpg

 

První dojmy:

Vesta dorazila v papírové krabici spolu s dalšími věcmi. Samotná vesta byla zabalená v igelitu. Po rozbalení a odstřižení nepotřebných cedulek následovalo první seznámení. Vesta se rozepíná pomocí suchého zipu. Takže stačí „odzipovat“ jedno a pak následně druhé „křídlo vesty“. Vestu si tedy nasadíme tak že prostrčíme hlavu otvorem. Doporučuji se dostat do vesty bez brýlí nebo jiných věcí co zdobí obličej neb je to trochu natěsno.

 

Zpracování:

 Začněme předkem vesty. Na předu vesty se nachází suché zipy. První dva pruhy jsou na přidělání různých komponent na suchý zip. Jelikož sucháče je tam dost tak věřím že by to sneslo i nějakou tu sumku. Udrží to i pistolové pouzdro i s pistolí (Plynová, kovová beretta 93). No pod tímto prostorem se nachází další řady suchých zipů které jsou určeny pro křídla vesty.Velmi mne překvapilo že u vesty nejsou nijak moc extra křivé švy a po týdnu užívání zatím nikde nevylézají nitě.

17.jpg

2.jpg

3.jpg

 

 

Jak můžete vidět na fotografiích tak po víkendu používání se na křídle objevily žmolky od suchých zipů.No to mne osobně nijak moc nepotěšilo , nicméně žmolky jdou vybrat a vesta drží pevně.

4.jpg

 

Od žmolků se tedy dostaneme na záda vesty.Zde není nic extra jen černá plocha s kapsou na pláty. Za zmínku stojí snad jen v horní části ochrana šíje.

7.jpg

 

Osobně jsem teda tu ochranu moc nepochopil. Jelikož se jedná repliku tak je uvnitř šíjové ochrany „něco“ co je měkké a ohebné takže nefunkční. Takže teď chodím po světě a přemýšlím co  s tím. Já osobně jsem kolem toho měl jednobodový popruh , ano vlastně na popruh to bude dobré neb jsem neměl sedřený krk. Takže asi tak…

 

 

Na vrchu vesty se nachází nastavitelné popruhy které drží opět na suchém zipu a slouží k regulaci vesty na postavu opatřeny plastovým „průvlekem“.

6.jpg


7.jpg

18.jpg

 

¨

Nutno říci že polstrování na ramenou je na dobré úrovni a nestane se že by vesta třeba dřela do ramenou nebo tak. Je to dostatečně tlusté.

 

Uvnitř vesty:

 Uvnitř vesty se krom ničeho nachází jedině snad cedulka TAIWANGUN  s návodem na praní.Docela se směji představě že bych měl neprůstřelnou vestu prát…Nicméně praní výrobce jak můžete na fotografii vidět výrobce také nedoporučuje.Pokud si chcete návod přečíst tak se naučte polsky nebo anglicky. Česky tam není nikde ani slovo.

8.jpg

9.jpg

 

Krom tohoto je na vestě obsažen i fakt že je 100% z Číny. Nicméně je na dobré zpracovatelské úrovni.

 

15.jpg

Funkčnost:

Tak když nebude brát v potaz že je to replika a že pláty jsou také replika tak na tom budeme takto…Se svými 190cm jsem vestu povolil a chtěl nastavit aby mne chránila po celých vitálních částech. Nicméně od pupíku dolů a část ledvin prostě chráněná není, na druhou stranu je tím možnost dát si opasek společně s vestou, což u jiných typů neprůstřelek prostě nejde. Zkrátka břicho a část ledvin Vám to neochrání. Další věcí kterou jsem prostě nepochopil je kapsa na plát na zádech konkrétně její uzavírání.

21.jpg

Malebného pozadí kuchyně, stolu, televize a židle si nevšímejte. Zaměřte se na záda vesty. Ano kapsa na plát nemá nijak jištěné zapínání a je takto na volno. Na funkčnost to nemá vliv neb plát z kapsy nevypadne ale prostě to podle mne blbě vypadá. No mohli tam dát alespoň suchý zip.

19.jpg

20.jpg

22.jpg

 

Tato vesta má jeden zásadní „fail“ a to že pokud ji máte oblečenou tak se nelze zapřít pažbou zbraně do ramene. Nejde to  a můžou za to pláty. Takže je nutné opírat se prakticky o ramenní kloub. Což je u AEG ještě přijatelné. Právě i kvůli plátům nejde kloudně s vestou nosit batoh. Popruhy batohu mi slézají z vesty pryč a je to nepohodlné. Je to možná způsobeno že mám Mil-Tec kopie BW batohu který je bez debat nejhorším batohem na světě.

 

Pláty:

Tak k vestě dostanete repliky plátů. Které jsou vyrobeny z pochybného materiálu. Asi nějaký recyklát.

10.jpg

 

Na následujících fotografiích můžete vidět že pláty mají v sobě bílé cosi což utvrzuje mou myšlenku nějakého recyklátu.

11.jpg

12.jpg

 

Replika plátů Vás neochrání proti střele, bodnutí nožem či klackem (ostrým – třeba když běžíte se slovy „banzááááái“ proti větvi). Zkrátka je to replika. Dobrou funkčnost má že pokud do vesty dostanete kuličkou není to cítit ale slyšet.Pláty také dobře rozloží úder tupého předmětu , například pěst nebo dlaň (testováno na lidech J ). Nemusíte se také bát opřít o zdrsněné povrchy či s ní trošku blbnout. Replika plátu si myslím že by dokázala částečně ochránit páteř, nicméně při pádu ze střechy nebo okna je to jedno… Pláty jsou jen mírně anatomicky zakřiveny. Bohužel jen mírně.

 

Přední plát je důmyslně schován po suchým zipem v přední části vesty. Je tam možnost vložit si i nějakou mapu nebo něco podobného.

13.jpg

14.jpg

 

Kapsa plát spolehlivě drží.

Zadní je , jak již bylo zmíněno pouze kapsa na zádech.

23.jpg
 

Pohodlnost:

Dodavatel uvádí že se jedná o jednu z nejpohodlnějších vest ve své třídě. Inu tomu bych se s dovolením zasmál. Měl jsem tu čest ji nosit celý víkend Pátek až Neděle no a pohodlná moc není. Je to způsobeno pláty které mají jen mírné anatomické zakřivení, sice vás nutí mít narovnaná záda ale po dlouhodobějším nošení je to velmi nepříjemné. Měl jsem možnost porovnat toto a IBA vestu (také repliku z ASM) a z IBA mě záda nebolely ani trochu a to jsem na ní měl ještě Chest rig a sumky a lítal s ní celý víkend po tankodromu.Nicméně naše PT body Amor není tělová vesty která by kopírovala lidské tělo.Řešením by bylo dát si místo plátů třeba Karimámu (karimatka). Takže pokud hledáte pohodlnost vyměňte pláty a nebo se ohlédněte po něčem jiném. Mohu také uvést že na vestě se dá při nejhorším spát a nahradit jí funkci karimatky.

 

 

 

Shrnutí:

Vestu jsem kupoval proto že jsem na LARP potřeboval mít neprůstřelnou vestu. Do samotného AirSoftu bych ji na vícedenní akce přílišně  použitelnou neviděl (pokud prostě nezatnete zuby). Ale na LARP a divadélko je to skvělá volba. Jistě má vesta chyby ale je třeba si uvědomit že stojí jen 550kč což je cena za neprůstřelnou vestu skvělá.

 

 

 

Text a foto by ABSINTHE