Zdroj: https://airsoft.cz/elektriky/dytac-warlord-carbine-type-a-dark-earth  •  Vydáno: 23.5.2019 15:38  •  Autor: Alfred

DYTAC Warlord Carbine Type A Dark Earth

DYTAC Warlord Carbine Type A Dark EarthKonečně někdo ukázal, jak by měla vypadat jednoduchá moderní útočná puška!

DYTAC nepatří mezi značky, které by byly na českém trhu nějak přehnaně známé, ale nedá se říci, že by šlo o nějakou anonymní značku. Tahle značka z Hong Kongu totiž datuje svůj vznik do roku 2007. Stala se jednou z prvních značek, která ve velkém měřítku nabídla zbraně s hydrografikou, nebo povrchovou úpravou Cerakote. Díky licenci americké značky Hexmag, začal DYTAC dodávat na trh stejnojmenné plastové zásobníky, které jsou charakteristické svým povrchem se šestiúhelníkovým vzorem. V roce 2016 pak získal i licenci americké značky SLR Rifleworks a DYTAC tak konečně mohl vyrábět i airsoftové repliky skutečných zbraní této americké značky. Dnes mám ale v plánu představit zbraň z originální řady Warlord, která reprezentuje jednu z mnoha modifikací zbraní AR15.
DYTAC je zcela novou značkou v nabídce Bohemia Air Soft. Kromě zmíněné série Warlord je v nabídce i několik zbraní z řad EVO, SLR Helix a SLR AK.

DYTAC Warlord Carbine Type A Dark Earth je na první pohled jasná airsoftová M4, jejíž design se ale nápadně podobá ostrým puškám typu FN SCAR či jeho čínské kopii NAR-556. Tak jako tak je to vcelku hezká puška s jednoduchým a funkčním designem. Jednoduché je ovšem i balení, ve kterém je zbraň dodávána. Obyčejná hnědá kartonová krabice s jedinou černobílou samolepkou se siluetou zbraně. Puška je uložená v plastovém výlisku. Kromě zbraně a zásobníku je součástí i platový pytlík s dvojicí montážních RIS lišt pro keymod pažbení, taktická rukojeť a odnímatelné sklopné hledí a muška. Jinak nic. Ale kvůli krabici si zbraně nekupujeme že?

První uchopení pušky do ruky vás překvapí. Karabina je neskutečně lehká. Váží pouhých 2,4 kg při své délce 78 cm, případně 86 cm při vysunuté pažbě. To vidím jako její největší přednost. Vždyť už od pohledu je vidět, že na pušce není zbytečný díl navíc. Žádné ozdoby, žádné serepetičky, které by překáželi, nebo se snažili o nějaký vizuální dojem. Je to zkrátka jednoduchá zbraň. Člověk by mohl říct, že její design je až funkcionalistický. Všechny části zbraně jsou hladké, zaoblené, bez složitých křivek. Stejně tak hlavních dílů zbraně je jen pár, jak se přesvědčíte za chvíli. To vše přináší ulehčení nejen vašim rukou, ale také výrobci, při samotné výrobě a sestavení zbraně. Koukneme trochu detailněji.

DYTAC Warlord Carbine Type A Dark Earth je sestavena ze dvou hlavních dílů. Předpažbí s pouzdrem závěru a spodní díl těla zbraně. A to je vše přátelé. Skutečně. Tahle puška je tak jednoduchá jak to jen jde. Ovšem nenechte se zmást.

Horní díl těla zbraně je totiž prodloužen po celé délce předpažbí a je k němu upevněn i spodní díl předpažbí. Co je nejdůležitější, celý tento díl je vyroben z duralu, opracován na CNC stroji a na jeho povrch je nanesen keramický povlak Cerakote. Jedná se tak o velmi bytelný díl, který je modelářsky i technicky velmi dobře vyroben. Na konci horní RIS lišty je také kovová natahovací páka závěru. Ta funguje velmi dobře, stejně jako záchyt závěru.
Zpracování celého dílu je skutečně pěkně provedené i když sem tam uvidíte lehkou miniaturní odřeninu na hraně horní RIS lišty, čemuž ale nejde zabránit u žádné zbraně.

Na horní části je po celé délce klasická montážní R.I.S. lišta se sklopným hledím a muškou. V části kde je předpažbí jsou pak boky a spodní část opatřeny keymod úchyty na lišty. Keymod předpažbí jsou populární nejen kvůli nízké hmotnosti, ale také pro skvělou ergonomii, která je nesrovnatelně lepší, než u starších RIS systémů. Předpažbí se drží dobře, ale s přiloženou montážní rukojetí je to ještě lepší.

Spodní díl těla zbraně je vyroben z nylonu, tedy nylonového polymeru. Na první pohled je to honosný název pro plast, ale faktem je, že materiál plastu je velmi důležitý, pokud jde o pevnost a bytelnost zbraně. A zde je nylon tou nejlepší volbou. Povrch spodního dílu má pěkně zdrsněný povrch, ale musím přiznat, že mě příliš neoslovilo začištění otřepů a spojů. Spoje mají otřepy, které jsou obvykle né moc dobře začištěné, jsou-li vůbec nějak začištěné. Nesmím zapoemnout ani na krásné ražení Dynamic Tactical a Warlord na bocích těla.
K otřepům ještě dodám, že jsem si asi zvykl na vyšší standard zpracování plastů jako je u ICS nebo G&G. Značka, která se chce prezentovat jako kvalitní výrobce, by si na tohle měla dávat pozor. Tedy dle mého názoru.

Na spodním dílu těla zbraně jsou samozřejmě veškeré ovládací prvky, uzpůsobené pro praváky i leváky. Pojistka zásobníku, záchyt závěru, přepínač režimu střelby i spoušť jsou samozřejmě kovové a v černé barvě. Přepínání funguje snadno a plynule. Manipulace se spouští dává tušit, že tahle puška není vybavena elektronickou spouští, ale běžnými mechanickými kontakty. Proč ne, v jednoduchosti je krása.

Pažbička má zajímavý tvar a zdrsnění pro lepší úchop. Drží se skutečně pohodlně a barevně ladí ke zbytku zbraně. Její design nijak zásadně nevybočuje z obdobných pažbiček pro pušky M4, takže je zbytečné psát něco více.

Koukneme-li na pažbu, zaujme nás na první pohled její jednoduchý tvar. V první moment jsem myslel, že je sklopná, ale opak je pravdou, pažba je pevná a výsuvná. Spoj mezi pažbou a tělem tvoří velmi pěkný ocelový díl s oky na popruh. Oka jsou po obou stranách a jsou vcelku dost široká. Pažba jako taková, je plastová, ze stejného materiálu jako spodní díl těla. Má jednoduché oblé tvary a patka pažby je s vroubkováním. Velikost patky i výška lícnice je plně dostačující pro běžné míření. Po obou stranách pažby jsou oka pro upevnění QD popruhu. Vysouvání pažby jde velmi snadno, má šest poloh a stejně tak jde dobře i sundavání patky, pro potřeby výměny baterie. Opět mě trochu mrzelo nedokonalé začištění otřepů po výrobě.
Mimochodem, pažba na první pohled působí skutečně lacině, což je dáno i tím, jak funguje a jak se vysouvá. Jenže při praktickém použití jí nebylo moc co vytknout, takže to je možná velmi chytrý koncept.

Málem jsem zapomněl na hlaveň! Je to prakticky jen dvoudílná kovová trubka. Hlavní část vnější hlavně končí těsně za předpažbím. Další díl je nastavovaný, patrně našroubovaný a zakončený 14 mm levotočivým závitem s jednoduchým tlumičem výšlehu.
Toto prodloužení hlavně dokazuje skutečnou modulárnost celé série Warlord. Základ zbraně tvoří spodní díl, pažba, a vnější hlaveň. Výměnou horní části, či nasazení prodloužení hlavně se pak z pušky stávají jiné modifikace, konkrétně DMR nebo Pistol.

Zásobník do zbraně je typu Hexmag. Tedy černý, plastový s žebry ve tvaru šestiúhelníků (hexů). Je to tlačný zásobník na 120 ran a je moc pěkně proveden, včetně nezbytného ražení. Zásobník se ve zbrani lehce hýbe, ale musím říci, že podává bezchybně. Co se mi velmi líbí, je oranžový jezdec, který tlačí kuličky. Po vystřelení poslední kuličky tak snadno rozpoznáte oranžovou barvu, která jasně indikuje prázdný zásobník. Vnějšek jsme tedy probrali, koukneme ještě dovnitř.

Vnitřek DYTAC Warlord Carbine Type A Dark Earth stojí na standardním mechaboxu verze 2 s 8 mm kuličkovými ložisky a rychlovýměnou pružiny. Tenthle mechabox není problém případně upgradovat, ale troufnu si tvrdit, že mi to přijde zbytečné, nepůjdete-li po výrazně vyšším výkonu. Základní díly nejsou až tak špatné. Sestavu pohání zesílený zátěžový motor a slušně vypadající zátěžová kola. Základní černý píst s ocelovými zuby a zesílenou platovou hlavou pístu, chromovaný válec, plastová hlava válce s dopadovou gumou a plastová tryska. Plastová je hop-up komora ve stylu ProWin komor s bronzovou 6,01 mm hlavní o délce 380 mm. Celá sestava dává dohromady hezkých 122 m/s. Puška je osazena silikonovou kabeláží a dle výrobce dimenzována pro 11.1V Li-Po baterii.

Celkový dojem z pušky je veskrze pozitivní. Na první pohled sice působí lacině a jednoduše, jenže je ve skutečnosti jen chytře a jednoduše řešená. Nepotřebuje totiž nic navíc. Chcete s ní střílet, né dělat parádu. Absence jakýchkoliv dodatečných prvků a jednoduché provedení podporuje spolehlivost. Nechápejte mě ale špatně. Jednoduchým provedením mám na mysli desing, nikoliv kvalitu, která mě překvapivě velmi potěšila. Není srovnatelná se zbraněmi dvakrát tak dražšími, ale ve své cenové kategorii je zaručeně nejlepší. Ano, tato puška je za velmi rozumnou částku, na své provedení. Kdybych si měl koupit nějakou M4, což bych ale asi se svojí averzí k M4 klonům nikdy neudělal, tak pokud bych chtěl mít pušku třeba na půjčování pro kamarády/přítelkyni, asi bych šel právě do této. Lehká, odolná, podporující dobrou manipulaci a velmi pohodlným lícením a možnostmi osazením čímkoliv, co by člověka napadlo či potřeboval. A přiznám se, ty tvary se mi líbí. Jediné reálné zklamání u této zbraně pro mě představuje velmi nedbalé očištění otřepů na plastových spojích. To je ale vše. Navíc se dají bez problému dokoupit ty stylové Hexmagy, což beru jako plus.

DYTAC Warlord Carbine Type A Dark Earth lze zakoupit na Bohemia Air Soft za 5042 Kč ve standardní záruce, nebo se slevou 300 Kč v rámci dekorační záruky.
Pokud vám nevyhovuje délka či barva, lze si vybrat z dalších verzí této zbraně, které najdete ZDE.