Zdroj: https://airsoft.cz/plynovky/we-hi-capa-extreme-tts  •  Vydáno: 12.3.2020 16:00  •  Autor: Alfred

WE Hi-Capa 6" WET I-Rex TT/S

WE Hi-Capa 6" WET I-Rex TT/SHi-capa s dlouhou hlavní, kterou oslníte nejen při soutěžní střelbě.

Pistole Colt M1911 patří mezi nejpopulárnější pistole na světě. Přesto počet nábojů v jejím zásobníku nebyl o tolik vyšší, než u běžného revolveru. Colt M1911 se ovšem stal natolik velkým fenoménem, že si svojí popularitu udržel i po sto letech. Nutno říci, že oprávněně. Nicméně i ověřená a funkční pistole potřebovala konkurovat mladším protějškům, tzv. „Zázračným devítkám“, jako například Glock 17, HK USP, Sig Sauer 226 nebo Beretta 92. Naštěstí Colt zaostával především se svým zásobníkem, což bylo řešitelné. Netrvalo dlouho a firmy, zabývající se výrobou M1911, uvedli na trh dvouřadý zásobník, kterým se situace srovnala. M1911 s větším zásobníkem se tak mohl rychle prosadit nejen u různých ozbrojených složek a pořádkových sil, ale také v mnoha sportovních disciplínách.

Nejinak tomu je i v airsoftu, kde je M1911 s větším zásobníkem známá pod slangovým označením „Hi-capa“, tedy „High capacity“ což poukazuje na zásobník s větším počtem ran. Paradoxně, u airsoftového modelu se jedná o vcelku malý rozdíl pokud se podíváme na počet kuliček. Obvykle okolo 5 – 6 ran. Svoje renomé si totiž hi-capy získali jako špičkové sportovní zbraně na airsoftové IPSC a také svojí možností montáže řady doplňků. Samozřejmě, ani to už dnes neplatí, protože se objevilo množství pistolí designu M1911, které mají také tyto možnosti. Přesto je popularita modelů Hi-capa stále vysoká. Důkazem toho je nepřeberné množství modelů a variací této pistole. Když se řekne „custom pistole“, každý vidí hned nějakou úpravu Hi-capy. Jednou z takových pistolí je i WE Hi-Capa 6'' WET I-Rex TT/S. Na ní se dnes zblízka podívám.

WE Hi-Capa 6'' WET I-Rex TT/S je dodávána v pěkné kartonové krabičce s barevným víkem, na kterém je obrázek zbraně. Uvnitř je pistole uložená v kartonovém výlisku, úhledně zabalená v igelitu. Nechybí návod a drobné příslušenství ve formě montáže na kolimátor a jakéhosi bílého válečku, o jehož účelu nemám potuchy.
Jako vážně! Víte někdo, k čemu ten bílý váleček slouží? Mě došla fantasie. Na uspání hlavně je moc velký a k ničemu jinému mi jeho účel nepasuje. Ono vůbec není z návodu jasné, jak třeba namontovat montáž, nebo k čemu slouží velký čep, který je k montáži přiložen.

Pistoli jsem vybalil a je to macek. Vždyť na délku má 25 cm a váhu 1,2 kg. Tedy parametry plně srovnatelné s klasickou airsoftovou pistolí KJ KP06. Ve výsledku jsou to obě stejně velké a těžké potvory. Přesto, jak KP06 působí mnohem hrubším dojmem, zatímco Hi-Capa I-Rex představuje elegantní kousek s příchutí moderny. Tak jako tak, máte v rukou plynovou blowback pistoli na green gas s velkým zásobníkem a dlouhou hlavní. Zde se ale navíc skýtá možnost osadit pistoli montážní lištou pro mikro kolimátor. Tím zvyšujete bojovou/soutěžní hodnotu pistole. Musíte ovšem myslet na výběr vhodného pouzdra, kterému kolimátor nebude vadit. Koukneme kapku podrobněji.
Musím říci, že osobně mi zas tolik kolimátory na pistoli nevyhovují, ale několik lidí okolo mě je na svých pistolích používá běžně a do jednoho tvrdí, že jak si jednou na kolimátor zvyknete, už nebudete chtít nikdy jinak. Je fakt, že jsem měl možnost si z pár pistolí vystřelit a kolimátor je na míření skutečně pohodlnější. Třeba si jednou pořídím normální pistoli, na kterou kolimátor půjde použít...

Pohled na jednotlivé části zbraně nám odhalí, že pistole má 5 hlavních částí. Závěr, hlaveň, spodní rám, pažbičku a zásobník. Právě spojení spodního kovového rámu s plastovou pažbičkou je velmi zajímavé, protože obvykle mají pistole plastové jen střenky (Beretta), nebo naopak celý rám (Glock). Toto uspořádání má za výsledek velkou tuhost rámu, ale zároveň sníží hmotnost pistole, která je už tak docela veliká. Vrchní část rámu disponuje dlouhou montážní RIS lištou, takže na můžete upnout prakticky libovolný doplněk.
Jestli chcete taktickou rukojeť se svítilnou a laserem, můžete klidně i tu!
Dlouhý kovový závěr je odlehčený dvěma bočními otvory, kterými na nás pokukuje chromovaná vnější hlaveň. A právě závěr je dalším zajímavým prvkem, protože v horní části má drážku, do které zapadá speciálně tvarovaná vnější hlaveň s otvory na vrchu. Vidíme tak přímo bronzovou vnitřní hlaveň. Celé to působí zajímavě a moderně. U závěru ale ještě zůstaneme. Konkrétně u mířidel.

Muška i hledí jsou světlovodné a míří se přes ně skvěle. Co je ještě lepší, je již zmíněná možnost odmontovat hledí a místo něho namontovat přiloženou platformu pro montáž mikro kolimátoru. Musím uznat, že pistole vypadá ještě lépe.

Nakonec zásobník. Nečekejte nic speciálního, protože tenhle dvojřadý zásobník pojme 30 ran a hromadu plynu. A jestli nejste spokojení s green gasem, lze pořídit i zásobník v CO2 verzi.

Rozborka je shodná s jakoukoliv jinou pistolí podobného typu. Co mě ovšem zarazilo, byl vnitřek pistole. Uspořádání plynového pístu, hop-up komory, vratné pružiny s trnem...až na to, že za trnem vratné pružiny je jakási imitace náboje. Právě v této imitaci je zmíněný bílý plastový váleček. Tudíž už víme k čemu váleček je. Netuším ovšem proč je tam tato patrona. Co je ještě zajímavější, když z ní vyndáte váleček, najdete tam dvě airsoftové kuličky. Ale pořád nemám vodítko, k čemu tam je. Ale pistole funguje. Má to asi co dočinění s údajně silnější zpětným rázem, který pistole má.

Výsledný výkon je 97 m/s s 0,20g kuličkami při použití 130 mm hlavně. Na záložku je to výkon více než dostatečný. Samozřejmě s vhodným plynem může stouponout, to samé v případě použití CO2 zásobníku.

WE Hi-Capa 6'' WET I-Rex TT/S je moc pěkná pistole. Bude ozdobou nejen vaší vitríny, ale i pouzdra. Sice to nebude pistole, kterou si vezmete do lesa na hardcore military akci, ale na místním hřišti nebo CQB, poslouží skvěle. Vysoká kapacita zásobníku, dlouhá hlaveň zaručující přesnost a silný zpětný ráz, pro umocnění zážitku ze střelby. Co si přát víc? Kolimátor a svítilnu? Není problém! I to vidím jako velkou přednost, protože třeba kolimátor není něco, co by jste mohli mít zcela běžně na pistoli. Elegantní pistole pro střelce, který chce vypadat profesionálně.

WE Hi-Capa 6'' WET I-Rex TT/S lze zakoupit na bohemia Air Soft za 3718 Kč ve standardní záruce, nebo pak s dekorační slevou 150 korun. Nebo pořídit jinou z nabízených barevných verzí.

FOTO: Ondra