Zdroj: https://airsoft.cz/elektriky/ics-smg5-sd6-upgrade  •  Vydáno: 21.4.2015 9:34  •  Autor: Alfred

ICS SMG5 SD6 upgrade

ICS SMG5 SD6 upgradeAsi není typičtější zbraně pro jakoukoliv policejní zásahovou jednotku, než samopal H&K MP5. A pravděpodobně není ani rozšířenějšího airsoftového samopalu, než jeho různých licencovaných či nelicencovaných klonů.

MP5 je dnes už v podstatě legenda, za jejíž úspěch ve světě ostrých zbraní může špičková německá kvalita, skvělé vlastnosti a střelecké parametry. Z MP5 se stala skutečně všestranná zbraň, která se používá po celém světě napříč všemi druhy ozbrojených složek. Ať už jde o pohraniční stráž, námořnictvo, speciální vojenské jednotky či policejní zásahové síly, všude plní svoji roli skvěle. Pokud potřebujete skladnou, přesnou zbraň na pistolový náboj s dostatečnou výkonností a palebnou silou, tohle bude váš favorit. Takže když ICS mělo vydat svůj první AEG model elektrické airsoftové zbraně, byla MP5 jasnou volbou. Ale psát o obyčejném modelu by byla nuda. Rozhodl jsem se tedy pro model SD6 s integrovaným tlumičem.

Taiwanská firma ICS má s AEG zbraněmi dlouholeté zkušenosti. A na poli SMG5 snad ještě větší. Vždyť dodnes její řada SMG5 patří mezi nejspolehlivější a nejlépe fungující zbraně v airsoftu a s mírnou nadsázkou platí, že když airsoftový samopal stylu MP5, tak jedině a pouze SMG5 od ICS.

 

Už samotná krabice se zbraní se vás snaží přesvědčit, že vaše rozhodnutí bylo správné. Černá, pevná kartonová krabice kufříkového stylu je potisknutá variantami SMG5, které ICS vyrábí a samozřejmě jejím logem. Co rozhodně potěší, je také plastový držák na krabici, díky kterému ji lze snáze přenášet (zkrátka kufr). Na rozdíl od ostatních výrobců, se ICS po takové době, po jakou je jejich SMG5 na trhu, nemusí nikterak chlubit s parametry zbraně na obalu. Na to už je tato řada zbraní moc proslavená a ICS navíc postupně aktualizuje svoje modely vylepšenými vnitřními díly dle potřeb svých zákazníků. Proto je verze, kterou zde budu popisovat osazena silnější pružinou (a nejen to) a tedy podává i vyšší výkon než tomu bylo před lety.

Po otevření krabice najdete zbraň uloženou v přesně vytvarovaném plastovém výlisku. Díky němu se zbraň v krabici nijak nepohybuje a nehrozí poškození.

Nebudu lhát, trochu mi chybí typické potažení toho výlisku červenou látkou, které dávalo obalu zbraně punc luxusu, ale to jsou již doby takříkajíc před válečné a tedy dávno minulé... Dnes prodává FPS a kvalita.

Obsahem krabice je samotná zbraň, k ní dva vysokokapacitní zásobníky na 230 ran, čistič hlavně, návod k použití, vzorek kuliček ICS 0,20g 1000ks a propagační CD s videonávodem. To je slušná výbava, především co se týče zásobníků.

Zde si jen dovolím bleskovou odbočku. Za ty roky, co jsem prodával zbraně, jsem vždy zákazníkům říkal, že na CD je katalog, nějaké obrázky a instruktážní videa. Ale nikdy jsem to CD vlastně neviděl. Nedalo mi to a tentokrát jsem ho celé prohlédl. CD u této zbraně je datováno 2009 a kromě toho, že jsou tam obrázky a informace o samotném ICS, tak obsahuje i 3D model jedné zbraně, včetně ve 3D rozpohybovaného mechanismu AEG. Dále videa několika menších akcí po celém světě, sadu fotek a samozřejmě katalog výrobků, k datu vylisování CD. V každé krabici je různé CD a jsou i starší, ale i mladší verze, které se dělají jako katalogy cca jednou za dva roky a liší se trochu i obsahem videí a fotek. Zkrátka záleží na tom, na které zrovna narazíte. Rozhodně však doporučuji udělat si pár minut a prohlédnout si jej.

 

Jakmile vezmete zbraň do ruky, cítíte pocit kompaktnosti. Za tohle nemůže ICS, ale Heckler & Koch, který stylu zbraně dodal nadčasový design. Úchop je velmi pohodlný a lícení je i u této verze s výsuvnou pažbou přirozené. Model SD6 má stejně jako ostrá verze matně černý kovový závěr s laserem vyrytým unikátním sériovým číslem a pažbičku z pevného ABS plastu v černé barvě se zdrsněným povrchem. Na pažbičce jsou vyraženy (nikoliv jen nabarveny) značky pro přepínač režimu střelby. Výsuvná pažba je kovová s plastovou patkou. Jak známo výsuvné pažby mají tendenci se viklat, ale v tomto případě jde pouze o nepatrný pohyb. Vysouvání a zasouvání samotné pažby pak jde bez problémů a bez velkého odporu, což třeba u levnější neznačkové produkce není samozřejmost. Kromě výsuvné pažby dělá ICS i provedení SMG s pevnou pažbou a také s do boku sklopnou FS pažbou.

Mimochodem měl jsem tu čest střílet z ostré MP5 a tady mohu říci, že výsuvná pažba u tohoto ICS je na tom co do vůle o 1000% lépe, než u ostrého originálu.

 

Předpažbí je matně černé z plastu potažené silnou vrstvou gumy. To je velmi pohodlné pro úchop. Replika tlumiče je kovová v matně černé barvě. Samotný tlumič lze ze zbraně odejmout, ale v takovéto konfiguraci vypadá zbraň skutečně smutně, nehledě na to, že jiný než SD originální tlumič na zbraň nedáte. Všechny detaily na zbrani jsou samozřejmě kovové, tedy spoušť, záchyt zásobníku, třípolohový přepínač střelby (posazený na levé i pravé straně těla zbraně) atd.

Samozřejmě, že u SMG5 je muška i hledí vyrobené z kovu. Obojí lze navíc seřídit. Jestli je něco, co na SMG5 nikdy neocením, budou to zcela jistě právě tato mířidla. Dle mého názoru je tento typ mířidel nepraktický, ale je to jako vždy otázka vkusu a zvyku. Znám mnoho lidí, kteří naopak na tato dioptrická mířidla nedají dopustit. Pro střelbu to samozřejmě dostačuje, ale není problém si doplnit na zbraň montážní lištu a použít něco lepšího. Osobně bych na tento samopal doporučil spíše kolimátor.

Samozřejmě, že pokud chcete nasadit kolimátor či puškohled (ten ale na samopal logicky vzhledově moc nepasuje) je nutné použít speciální montáž k závěru pro tyto zbraně. V tomto případě doporučuji originál od ICS.

Zásobníky jsou standardně kovové a jejich natočení je rozhodně snazší a plynulejší než u levných čínských zásobníků. Vkládají a vyjímají bez problému a po nasazení se nijak extrémně neviklají. Zkrátka tak akorát pro hladké zasunutí a vyjmutí.

Co se funkčnosti zbraně týče, baterie je schovaná v předpažbí, které lze po vyjmutí dvou čepů jednoduše vysunout. Za zmínku stojí snadno přístupná dvojzubá případně trubičková pojistka, která je na kabeláži s malým konektorem Tamya. Běžným tvarem vhodným do zbraně je SP baterie, nebo cokoliv rozměrově podobného.

 

Hop-up je regulován za pomocí malé páčky, která je schována na levé straně předpažbí blíže u těla zbraně. Regulace je plynulá a spolehlivá. Tento systém netrpí povolováním, tedy častým neduhem levnějších zbraní. Jakmile ho nastavíte, drží. Přepínač režimu střelby je taktéž bezchybný. Každé přecvaknutí slyšíte, cítíte ho v prstu a přepínač se ve správné poloze vždy zasekne. Už se nemusíte dívat jak jste přepnuli, protože prostě jen počítáte, zda jste cvakli jednou či dvakrát. Jediný drobný neduh tohoto přepínače (který mají společný všechny klony MP5 bez ohledu na výrobce) je to, že přepínač drží na osičce za pomoci jednoho šroubku. Takže je potřeba se občas podívat, zda se vlivem používání náhodou nepovolil. Pokud jej však náhodou ztratíte, není problém si pořídit od ICS nový, což u čínských zbraní může být trochu problém. Páka natažení závěru je zde pouze pro okrasu, protože zbraň nemá funkční výhozí okénko.

Zbraň je vybavena třemi kovovými oky pro popruh. Jedno malé očko u mušky, další na šachtě zásobníku a poslední je u kloubu výsuvné pažby větší pro průvlek popruhu. Ideální jsou ke zbrani jednobodové či trojbodové popruhy.

Výkonnostní parametry jsou na tento typ zbraně více než příjemné. Verze ICS SMG5 SD6 – upgrade má výkon 115 m/s s 0,20g kuličkami při použití 23 cm dlouhé vnitřní bronzové hlavně. Zde jen poznamenám, že se jedná velmi kvalitní bronzovou leštěnou hlaveň. Přesnost příjemně překvapila na tak krátkou hlaveň, stejně jako skutečně funkční hop-up

Vnitřek odpovídá standardu ICS. Mechabox verze II s 6mm kovovými kluznými ložisky. Bronzový válec se zesíleným plastovým pístem, protitlakou hlavou pístu a plastovou tryskou. Nechybí ani kovový trn s ložiskem a zátěžová ocelová kola ICS. Motorek je samozřejmě zátěžový dlouhý.

ICS SMG5 SD6 – upgrade M120 je zkrátka zbraň, jež si prošla dlouhým vývojem a mnohými vylepšeními, které z ní udělali jednu z nejspolehlivějších zbraní na trhu (soudě dle námi prodaných kusů a počtu jejich závad). Zároveň se jedná i o jednu z nejhezčích replik MP5 jaké jsou na trhu. Cena ICS SMG5 SD6 – upgrade je 4894 Kč se standardní zárukou, nebo o 400 Kč levněji při dekoračním použití.

 

Komu lze SMG5 doporučit? V době kdy přicházely na trh první elektriky, představovaly airsoftové klony MP5 vedle AK-47 a několika provedení M16/M4 nejčastější volbu. Pro klony MP5 hovořila cena a univerzálnost. Jak je tomu dnes? Podle mého názoru by nějaké MP5 stále nemělo chybět ve vaší širší kolekci airsoftových zbraní. Oceníte ji do budov, díky kompaktnosti se s ní neztratíte při hrách, kde se po bojišti přesunujete auty a obstojně se uplatní i při bojích na střední vzdálenosti v terénu. Na své limity naopak vzhledem ke kratší hlavni narazí klony MP5 při bojích na dlouhé vzdálenosti a při silných upgradech okolo M140 a víc. Zde AK-47 a jiné repliky útočných pušek poslouží lépe.

A ještě jedno plus - vzhledem k tomu, že Bohemia Air Soft je dlouholetým a výhradním distributorem značky ICS v České republice, nabízí vám jako jediný ke zbraním značky ICS také možnost dokoupení takzvané tzv. „Full care“ záruky, kdy po dobu jednoho roku od zakoupení zbraně vám při vzniku jakékoliv závady na mechaboxu, vnitřních dílech mechaboxu, motorku a pastorku bez ohledu na příčinu jejich vzniku a počet vystřelených ran zdarma poskytnou servis a originální díly ICS potřebné k odstranění závady. Rozšíření záruky se nevztahuje na jiné než výše uvedené díly zbraně a prokazatelná úmyslná poškození. Více o této rozšířené záruce pro zbraně ICS se dočtete na e-shopu www.airsoftshop.cz.