Zdroj: https://airsoft.cz/elektriky/porovnani-asg-scorpion-evo-3-a1-s-ostrou-verzi  •  Vydáno: 29.5.2015 10:41  •  Autor: Alfred

Porovnání ASG SCORPION EVO 3 A1 s ostrou verzí

Porovnání ASG SCORPION EVO 3 A1 s ostrou verzíPorovnání ostré a airsoftové verze tohoto moderního samopalu nám poodhalí, jak moc se tyto dvě zbraně liší.

Pro objektivní porovnání ostré a airsoftové verze, je nejprve nutné si uvědomit, kdy ASG SCORPION EVO 3 A1 vzniknul. Na trh bylo airsoftové EVO 3 uvedeno v roce 2014, ale jeho vývoj začal už v roce 2010, kdy byla k dispozici první verze ostré EVO 3

V roce 2010 byl totiž ostrý CZ Scorpion EVO 3 A1 horkou novinkou starou zhruba půl roku. Každý z nás ovšem ví, že každá zbrojovka své zbraně postupně upravuje na základě zpětné vazby od svých zákazníků. A tak i tento samopal vypadal trochu jinak v roce 2010 a jinak vypada dnes, o pět let později. Jak jsme se dozvěděli přímo od zástupců CZ, airsoftový ASG SCORPION EVO 3 A1 byl vyvíjen podle úplně první verze nového škorpiona. Během pěti let se ovšem ledascos změnilo. Současná ASG verze EVO 3, odpovídající první sériové verzi ostrého EVO 3, se v několika detailech liší od aktuálně nabízené ostré verze, byť tomu tak původně nemělo být.

Prvním rozdílem, který však nepřekvapí, je průhledný zásobník ostré verze. Ten je v airsoftu samozřejmě černý neprůhlehledný, ale u první verze ostré varianty EVO 3 byl zásobník taktéž neprůhledný.

Výraznou odlišností je také kovový kloub sklopné pažby u ostré verze. Ten byl také dodán až později na základě zpětné vazby, pro lepší pevnost. Nicméně původní ostrá verze měla tento kloub plastový a proto i airsoftová verze má stejné provedení.

U kloubu pažby se ještě zastavíme, protože současná ostrá verze EVO 3 má po levé straně úchyt pro popruh před kloubem pažby (a přitom je nad tímto úchytem zachováno i původní očko na popruh), zatímco airsoftová verze tento úchyt nemá.

Poslední výraznější úpravou je gumová patka. Ta už je dnes u mnoha ostrých zbraní standardem a tak i ostrá verze tento trend drží. Airsoftová verze má patku pouze plastovou. Mimochodem máme informaci od CZ, že sklopná pažba je na ostré verzi fixována za pomocí silného magnetu, ale v budoucnu se od ní bude upouštět.

Další odlišnosti už jsou spíše v datailech. Je jím například tlumič výšlehu, který u ostré verze má větší otvory, než u airsoftové.

Muška má u ostré verze vyšší krycí plasty, než je tomu u airsoftové varianty.

Výraznější popisky u přepínače režimu střelby.