Zdroj: https://airsoft.cz/airsoft-akce/report-z-akce-ardeny-11.3  •  Vydáno: 17.3.2017 10:20  •  Autor: Alfred

Report z akce - Ardeny 11.3.

Report z akce - Ardeny 11.3.Airsoftová akce pořádaná uskupením Airsoftbatles se uskutečnila 11. března u obce Přelíc na bývalé raketové základně, dnes v prostorech arény 3VK Paintball.

Akce se zúčastnilo zhruba 180 hrajících hráčů na bojišti o rozloze 10 hektarů. Hra byla pouze inspirovaná historickými událostmi. Povolené tedy byly i moderní maskovací vzory. Zhruba tolik k základním informacím o klasické jednodenní střílečce, jakých naleznete za rok hromadu. A nebo ne?

Se svým týmem jsme na akci pořádanou Airsoftbattles dorazili poprvé. Dokonce i prostor nedaleko od Slaného jsme navštívili poprvé a i díky tomu, lze získat čisté srovnání s prostory a organizátory co již dlouhá léta známe. Počasí vyšlo ideálně: 12°C, polojasno, bezvětří a zcela minimálně rozblácený terén. Co víc by si sofťák mohl přát?

Takže všechno popořádku.

Příjezd do prostoru byl označen ze silnice a dokonce je místo zakreslené v navigacích, což zprvu ocení každý zmatený řidič, co v má v 7 ráno ještě každé oko zaslepené. Organizace parkování byla ucházející – místa moc nebylo, ale celkově normální přístup.

Ještě jsme ani pořádně nevybalili a už se k nám hnal Honza Profousek (organizátor akcí Airsoftbattles) – platba registrace a přiřazení k herní straně (rozlišení páskami). Vše slibovalo dodržení harmonogramu a rychlý začátek bojů.

Cestou na brífink ale byla bohužel značně cítit marihuana od některých účastníků – bohužel organizátory asi tiše trpěné.

Boje vypukly zhruba s 20 minutovým spožděním, které se však dá očekávat na většině akcí – zde za mě žádný problém. Scénář byl prostý. Na území bylo rozmístěno 7 vlajek, které se bojující strany pokoušely dostat pod svou kontrolu. Okolo 13. hodiny byla vyhlášená přestávka následovaná prohozením počátečních stran.

Hned zprvu mě překvapila rychlost hry a rychlý přesun našich jednotek do pole. Očividně se zde sešla velká část lidí, kteří prostor znali a věděli, jak důležitá je rychlost. Rychlosti boje byl koneckonců nastavený i refresh, který se opakoval po 20 minutách.

Velkým pozitivem akce byl férový přístup hráčů. K dohadování o zásahu probíhalo minimálně, spíš vůbec. Dále také hodnotím kladně i rozumný výkon zbraní (z naší strany jsme se nesetkali s nikým, kdo by používal AEG 160+m/s)

Jak jsem již řekl, boje probíhaly rychle. Prostor byl členitý, zahrnoval i pár budov a otevřené prostranství. Nicméně díky enormnímu množství umělých překážek (palety, okopy, pal-posty) se bojištěm dalo stále postupovat přískoky. Tento fakt obou stranám velmi znesnadňoval držení obraných pozic, neb zaútočit se dalo opravdu ze všech směrů. Díky terénu a zkušenostma ostatních hráčů se nám několikrát přihodilo, že na nás nepřítel vykoukl z pozic, které jsme měli přirozeně za vlastní a pěkně nás zaskočil.

Boje utichly zhruba v 17:00, kdy většina bojovníků uznala, že už si zastřílela dost (nebo spíše odsloužila poslední nabitá baterie). Vítězství nakonec uzmul tým modrých.

Závěrečné hodnocení:

Organizace:

+ jednoduchá, stručná, odsýpající

+ označení příjezdu do prostoru

+ koordinace parkování

- tolerance marihuany

- absence zázemí (Toi-Toi, barely s vodou)

Herní prostor

+ členitost

+ četné překážky a kryty

+ prostor obehnán vysokým betonovým plotem

+ čistý prostor bez odpadků

+ budovy a bunkry v prostoru

- absence klasického parkoviště

Hra

+ dynamičnost

+ jednoduchá pravidla vyhovující jarní jednodenní akci

+ rozumný počet hráčů na rozlohu hřiště

- jednotný úkol pro celou akci

- nevyužívání vysílaček velením

- absence nižších stupňů velení

Celkové hodnocení:

Akce nás velmi mile překvapila. Neustále jsme měli pocit, že se něco děje a pořád byly možnosti kam se posouvat a útočit. První naší zkušenost s Airsoftbattles a prostorem u Přelíce v nás nechala veskrze pozitivní dojem a pokud bude další ročník, určitě rádi znovu zavítáme.

Autor: Jindřich

Použité fotografie v článku pořídili Kateřina Šiftová, Miloslav Černý a Petr Hajný.