Zdroj: https://airsoft.cz/prislusenstvi/nasvetlovaci-tlumice-acetech  •  Vydáno: 14.1.2020 17:56  •  Autor: Alfred

Nasvětlovací tlumiče AceTech

Nasvětlovací tlumiče AceTechNejširší řada nasvětlovacích tlumičů na trhu

Nasvětlovací tlumič. Zařízení, které ani dnes nepatří mezi běžnou výbavu airsoftového hráče, přestože v posledních letech získává na oblibě. Pro ty co netuší oč jde, je to v podstatě zařízení, které nasvětluje fluorescenční kuličky. Díky tomu tyto kuličky ve tmě či šeru svítí, nejčastěji zelenou barvou, v některých případech i červeně. Existují sice barvy oranžové a asi i jiné barvy, ale to už je velká rarita. Záleží na kuličkách.

K čemu je to dobré? K tomu abyste v šeru či v noci viděli kam vám létají kuličky. Ono se to nezdá, ale pokud jste někdy hráli večer, v době kdy slunce zapadá, či už zapadlo a vše kolem vás propadne v jednolitou šeď, je velmi těžké určit, kam vám kuličky létají. V případě, že už je noc, je to ještě ještě horší. A přitom je fajn vědět, že vaše kulička letí k domnělému cíli a nikoliv, že se zastavuje o strom, který je pár metrů před vámi, nebo že kuličky létají vzhůru, protože snížená teplota ovlivnila nastavení vašeho hop-up mechanismu. O využití v budovách snad ani nemluvě.

Zatímco dříve se jednalo o doplněk pro zaryté fanoušky Mil-Sim akcí, kteří chtěli prohloubit zážitek z nočních přestřelek, dnes je nasvětlovací tlumič populárním doplňkem v indoor arénách a často standardní výzbroj mnoha speedsoft hráčů, kteří právě takovým arénám dominují. Stálo by ovšem říci ještě něco k historii nasvětlování, než se podíváme přímo na nějaké konkrétní tlumiče.
Speedsofteři. To jsou ti chlapíci s celoobličejovou maskou, co hrají airsoft jako sportovní paintball.

První nasvětlovací tlumič má ne příliš překvapivě na svědomí Tokyo Marui, která svůj model uvedla už v roce 1991, stejně jako první nasvětlovací kuličky. S ohledem na to, že se jednalo o doplněk určený k druhé AEG na trhu (M16A1), byla to přeci jen spíše zajímavost. Tlumič fungoval na principu xenonové výbojky. V podstatě šlo o záblesk podobný tomu, jaký známe z fotoaparátu. Tlumič byl schopný funkce jen v režimu jednotlivých ran, aby byl dostatek času k opětovnému nabití výbojky. Vyladit tlumič pro automatickou střelbu se povedlo až v první dekádě nového tisíciletí, v roce 2008.

Technické řešení z té doby okopírovali někteří další výrobci. Za zmínku stojí populární tlumiče od SRC, G&P či čínské repliky Marui, byť u čínských kopií nesměla být kadence příliš vysoká. Na tovární základy AEG zbraní to obvykle stačilo. Mezitím se objevili i jiné způsoby nasvětlování kuliček, za pomocí nasvětlovacích zásobníků, které ale rychle upadly v zapomnění, protože prvních cca pět kuliček obvykle nemohlo být nasvíceno.

Značka Madbull pak v roce 2009 nahradila výbojku LED diodami a tím započala další éru vylepšení nasvětlování kuliček. Překvapivě ale model s diodami příliš dobře nefungoval, protože LED diody ještě nedokázaly kuličku nasvítit tak dobře jako výbojka. Madbull proto výbojky zcela nezavrhl a o rok později se vrátil k variantě s výbojkou (Madbull Blackside), aby o dalších pár let později znovu navrhl zatím poslední nasvětlovací tlumič Madbull G5T z roku 2015, který už má opět LED diody, ovšem stejně výkonné jako klasická záblesková výbojka. Trendu LED diod se drží už prakticky všechny moderní nasvětlovací tlumiče, včetně nejnovější verze od Marui, G&G či ASG. Přesto mnoho těchto starších tlumičů má vcelku velké rozměry, což limituje jejich použití.
Madbull uvedl na trh ještě nasvětlovací hop-up komoru. Zajímavé řešení, kterého se ujalo i několik dalších menších výrobců upgrade dílů. I toto řešení má své limity. Bohužel, většina těchto sériových úprav se týkala jen komor verze 2 pro M4.

Asi největším průkopníkem v oblasti nasvětlovacích jednotek je v současnosti taiwanský AceTech, který v posledních letech udává směr. Právě tato značka začala nejen dělat výkonější LED diodové tlumiče, ale také postupně zmenšovat rozměry tlumičů a nasvětlovacích jednotek. Nakonec rozměry dovolili nasazení tlumičů i na blowback pistole, na kterých působí jen jako větší kompenzátory a tedy nijak neomezují v jejich použití. Další povídání proto bude věnováno už jen nasvětlovacím tlumičům značky AceTech.
Zapomněl jsem na nasvětlovací kuličky. nejvíce se používají nasvětlovací zelené. Jejich nasvětlení je totiž nejsnazší, především pro LED diody. Lze se setkat i s červenými, ale ty už potřebují pořádný zdroj světla, aby hezky svítili. Zatímco tlumiče s výbojkou neměli nikdy problém, tak u LED diodových tlumičů je nutné si pohlídat jejich výkon. Výrobci většinou uvádí, na jaké barvy je tlumič dimenzován. Vzácně se ještě lze setkat třeba s oranžovou barvou kuliček (možná i jinou), ale je to velká exotika. Takové kuličky totiž velmi často existují jen v gramážích 0,12g či 0,20g, které už dnes lidé v AEG zbraních moc nepoužívají. Jedná se už o starší typy munice, která se často už nevyrábí. Zajímá vás, proč se nedělají těží nasvětlovací kuličky, než nějakých 0,3g? Předně je to technický problém. Musíte dát do kuličky příměs, která jí přidá na váze a ještě příměs, kterou lze nasvětlit. To má své limity. Za druhé i proto, že v noci, bez adekvátních prostředků stejně moc daleko ani nevidíte a ani neslyšíte. V noci prostě není moc důvod střílet na velké vzdálenosti. Minimálně výrobci nad tím tak uvažují.

AceTech AT1000
První z řady tlumičů od AceTech. Je to tlumič klasického stylu, kdy je celá vnitřní funkční část upevněna k čelu tlumiče, kde je i 14mm levotočivý závit pro našroubování na zbraň. Podobný design nasvětlovacího tlumiče najdete od mnoha různých výrobců, značkových i neznačkových.

Tento je poháněn je čtyřmi alkalickými AAA bateriemi a vnější pouzdro, do kterého se vnitřek našroubovává, je kovové. Nasvětlení probíhá za pomocí jedné řady 10 LED diod, jejich aktivace pak díky infračervenému senzoru na začátku tlumiče. Zapnutí/vypnutí tlumiče se děje za pomocí tlačítka na tlumiči. Jednoduché a praktické.

Na jedno nabití byste měli zvládnout údajně 20000 ran při použití běžných alkalických baterií, nebo dokonce 100000 výstřelů, pokud použijete 4 eneloop dobíjecí baterie. Velmi zajímavou vychytávkou je automatické vypnutí tlumiče, pokud 30 minut nezaznamená výstřel a indikace stavu baterií tlumiče, pomocí barevné diody.

Ideální pro kuličky: zelené
Kadence: 30 ran za vteřinu

Rozměry: 156x37 mm

AceTech AT2000 (Verze Predator L)
Vylepšená verze AT1000. Ač parametrově prakticky totožná, je jednotka AT2000 v podstatě samostatný modul, který se pouze vkládá do těla libovolného tlumiče s vhodným vnitřním průměrem. Samotný modul má 113x32,2 mm, takže by se měl bez problémů vejít do tlumičů s vnějším průměrem 35 mm. Díky tomu, že infračervené diody, které detekují kuličku, jsou na obou koncích, je vcelku jedno, jak ho do tlumiče dáte. Prodává se nejen samostatně, ale také přímo v tlumiči Predator, který je nabízen ve dvou délkách. Pohon opět obstarávají čtyři alkalické AAA baterie a nasvětlení obstarává 10 LED diod. Stejně tak se vypíná v případě neaktivity. V tomto případě po 40 minutách. Výdrž opět 20000 nebo 100000 ran dle použitých baterií.

Jedinou nevýhodou tlumiče je to, že pro jeho zapnutí musíte rozšroubovat tělo tlumiče, abyste měli přístup k samotnému modulu, ať už pro jeho zapnutí/vypnutí, nebo kontrolu stavu nabití baterií.

Ideální pro kuličky: zelené
Kadence: 30 ran za vteřinu

Rozměry: 198x35 mm (modul uvnitř 113x32,2 mm)

AceTech Lighter
První z řady malých tlumičů, určených primárně pro pistole. Kovový tlumič má vše integrované, včetně nabíjecí baterie. Tlumič dostal do vínku nejen malý rozměr a hmotnost (60g), ale i odnímatelnou redukci pro pistole, takže lze upevnit do pistolí s vnitřním pravotočivým závitem M11, tak i na AEG zbraně s vnějším závitem M14 levotočivým. Problémem ovšem je, že tlumič je primárně pro pistole a tak je jeho kadence výrazně snížena, takže není určený pro automatickou střelbu. Poloautomatické AEG ale problém mít patrně nebudou.
Nabíjení probíhá za pomoci MicroUSB kabelu. Plně nabitá, integrovaná Li-Pol 450 mAh baterie vystačí na 12000 ran. Stejně jako AT1000 se zapíná z venku, ale indikace nabití baterie už je schovaná.

Oproti předchozím verzím má, kromě menšího rozměru, dvě zásadní vylepšení. První je to, že s ohledem na jeho kadenci dokáže nasvítit i červené kuličky. Také lze konečně vypnout systém automatického vypínání při neaktivitě (opět 40 minut), což bych osobně ocenil už u AT2000.

Ideální pro kuličky: zelené i červené
Kadence: 10 ran za vteřinu

Rozměry: 101x30 mm

AceTech Lighter S
Vylepšená verze původní verze Lighter. Snad nejmenší model na trhu, který není o tolik větší než tlumič výšlehu u M4. Představuje téměř vrchol minimalismu, při zachování běžných funkcí nasvětlovacího tlumiče. Je malý, lehký a plně srovnatelný s běžným tlumičem. Dáte ho jak na pistoli, tak AEG, má také integrovanou nabíjecí baterii, ovšem s delší výdrží (až 22000 ran) a nakonec vysokou kadenci až 35 ran za sekundu. Váha je snížená na pouhých 32g, nepočítáme-li adaptér pro pistole.
Navíc je tak malý, že ho snadno lze vložit do klasického tlumiče, pokud by to někdo potřeboval. Lze snad od nasvětlovacího tlumiče chtít něco víc?

Ideální pro kuličky: zelené a červené
Kadence: 35 ran za vteřinu

Rozměry: 64x27 mm

AceTech Lighter BT
Ano, od nasvětlovacího tlumiče lze chtít něco víc. Třeba měření úsťové rychlosti. Právě to umí tlumič Lighter BT. Stáhnete si speciální aplikaci do telefonu a skrz bluetooth připojení vám tlumič změří každou ránu. Měření úsťové rychlosti nebylo snazší. Samozřejěm stále zůstává možnost nasvětlovat kuličky, jak zelené, tak červené a taktéž se díky většímu rozměru prodloužil výdrž baterie na jedno nabití. Až 30000 ran. Nakonec, i tento tlumič upevníte jak na závit u pistole, tak na AEG pušce.

Jasnou nevýhodou je dvojnásobná cena oproti ostatním verzím tlumiče.

Ideální pro kuličky: zelené a červené
Kadence: 35 ran za vteřinu

Rozměry: 101x35,5 mm

AceTech iTracer
Na závěr jedna zajímavost. AceTech nabízí i kombinovaný nasvětlovací tlumič, ke kterému je modul k baterii, fungující jako mos-fet a také anpeq. Vše lze propojit aplikací, nastavovat si dávku, měřit úsťovou rachlost a já nevím co vše. Přesto mi osobně přijde taková věc přehnaná, protože v rámci běžné hry nevidím žádnou zásadní výhodu. Kdo chce nasvětlovat, vystačí si pouze s jednoduchým tlumičem. Přesto si ale myslím, že by byla chyba toto komplexní řešení nezmínit.