Zdroj: https://airsoft.cz/airsoft-akce/operace-zaragua-8-prvni-info  •  Vydáno: 3.6.2020 12:22  •  Autor: Alfred

Operace Zaragua VIII - První info

Operace Zaragua VIII - První infoBude Zaragua skutečně svobodnou a stabilizovanou zemí? To se dozvíme už letos, 7.-9.8. 2020!

Situace v Zarague

Válka kartelů definitivně skončila a všichni si mohou oddechnout. Zaragua je nyní opět blíže k prosperitě a míru, po kterém tak dlouho touží. Aby se ale skutečně mohla otevřít nová kapitola k prosperitě, je potřeba zemi definitivně stabilizovat. Nejprve ekonomicky, tedy podílet se na těžbě nerostného bohatství, ve spolupráci s COPROX. Dále politicky, což znamená snížení vlivu kartelů El Mosto a Hienas, které jsou bohudík nyní oslabené válkou. A nakonec i vojensky. ZFOR už pobývá v Zaragui příliš dlouho a LOF se cítí dost silná na to, aby dokázala Zaraguu hlídat sama. Je toho na práci dost a vláda bude muset dělat vše co je v jejích silách. Co na to ostatní?

Jednotky ZFOR si jsou vědomi, že po šesti letech jsou vnímány jako nadbytečná a cizí síla. Obyvatelstvo se k nim sice nepřátelsky nechová, ale zároveň už nemá moc zájem spolupracovat. ZFOR má jako nejvyšší prioritu boj proti drogám. Jeho patroly pročesávají Zaraguu a hledají nelegální pole s kokou, varny. Hlídají, aby se v Zaragui nedělo něco nekalého. V poslední době ale přibývají incidenty, při kterých je na ZFOR stříleno. Nedá se říci, zda jde o nespokojené obyvatelstvo, nebo kartely, které se snaží stále ukazovat, že si mohou dělat co chtějí. Mezinárodní společenství chce tyto jednotky v zemi udržet i za cenu použití síly, protože svojí činností úspěšně oslabují obchod s drogami v Jižní a Střední Americe. I proto ZFOR navýšili počty mužů v tomto regionu. Navíc dostali na starost i armádu vojáků Huerfános.

COPROX musel po kartelové válce a zesílení vlivu LOF přistoupit na požadavky vlády, která požadovala podílnictví na těžbě a snížení počtu žoldáků. COPROX si je vědom, že cílem je oslabení jeho pozice a v případě nějakého konfliktu si nedělá iluze o postoji vlády. Přesto se dál soustředí na legální těžbu zlata, a nově i provozování vodních elektráren. Zároveň občas nenápadně praktikuje i nelegální těžbu. Takže ekonomicky se mu velmi daří a nerad by se vzdal svých příjmů. COPROX je však ostražitější než kdy dříve a připravuje se na variantu, že pokud bude muset Zaraguu narychlo opustit, tak sebou vezme co nejvíce bohatství, které pomalu začal hromadit.

LOF z aktuální situace těží nejvíce, ale otázkou je jak. Z partyzánských jednotek s volným polem působnosti, se změnil na de facto regulérní vojsko. Jeho činnost je najednou pod dohledem vlády. Už si musí hlídat co dělá a nemůže fungovat jako dříve. Přesto starého psa novým kouskům nenaučíš, a i když LOF se v Zaragui na venek se drží práva, přeci jen si občas přilepší. Byla by přece škoda nalezené drogy jen tak spálit, nebo zasypat nelegální důl. Už z principu se to neobejde bez toho, abyste kartelům, nebo COPROXu trochu neuškodili. Vláda navíc potřebuje peníze, byť pro bohulibé účely. I proto LOF se ZFOR moc nespolupracuje, aby tato malá tajná válka nevyšla příliš najevo. Naopak se potají připravuje na variantu, že by mohlo dojít k ozbrojenému střetu právě se ZFOR.

Kartel El Mosto a Hienas jsou ve složité situaci. Vzájemná válka je oslabila a zintenzivnění činnosti ZFOR jim ještě více ztížilo činnost. Zatímco Hienas mají stále slušné zázemí v sousední Kolumbii, El Mosto se snaží nenápadně získávat podporu mezi obyvatelstvem, ale také vládou. Hienas by chtěli, aby proti nim vláda neštvala LOF a zasadila se o odchod ZFOR. Tím by se celý byznys uvolnil. Hienas chtějí naopak v Zaragui „investovat“ a ve velkém začít pěstovat koku. Plán je takový, že jí budou pěstovat více než ZFOR stačí najít. Bohužel, o úrodná místa se musí tahat s El Mosto, ale občas i LOF. Řešením by byla kartelová dohoda a vyvolání konfliktu mezi ZFOR a LOF, aby si nikdo nehleděl toho, co Hienas dělají.

Oproti předchozím rokům to nevypadá, že by nastala nějaká extrémní situace, která by eskalovala v ozbrojený konflikt. Každá frakce se rozhodla sledovat vlastní zájmy a cíle a nebude je váhat plnit na úkor ostatních.

Nové herní schéma

Na rozdíl od předchozích ročníků, letos Operace Zaragua nabere trochu jiný směr. Zůstanou všechny frakce, ale zcela se změní povaha celé akce. Frakce již nebudou mít vyrovnané počty ani shodné úkoly. Naopak budou dělat to, co v reálu odpovídá logice jejich zaměření. Každá frakce bude mít tedy vlastní cíle (bude jich hned několik) a je jen na ní, co z nich zvládne či bude chtít splnit. Cíle budou v souladu s charakterem frakce a část z nich bude dlouhodobých a jejich splnění bude vyžadovat delší čas a úsilí, případně i spoluúčast jiné frakce nebo herní postavy. Nevyhrává ta frakce, která přemůže ostatní, ale která splní nejvíce svých vlastních cílů. Celá akce tak bude pojata více larpově a bude zde i prostor pro roleplay. Všechny situace nebude nutné řešit násilím a letos bude velitelům dána volná ruka, co se činnosti na bojišti týče, a to třeba i v tom kdy začnou se kterou činností. Padají tak předem dané doby těžby či sklizně.

Nebojte se, nečekají vás žádné složité mechaniky hry, vše bude jednoduché a přehledné, jako bylo na předchozích ročnících a akce zůstane plná bojových střetů. Tempo nastavené stranami samotnými umožní prodloužení herních oken a po hráčích a velitelích bude více než kdy dříve požadovat přemýšlení nad tím, kdy je dobré bojovat, utéct, schovat se, vyjednávat, smlouvat, podplácet nebo někoho unést. Člen jiné frakce nemusí být jen váš nepřítel, tedy pokud mu zrovna nechcete vzít jeho kokové pole, nebo vyrabovat důl, nebo ho nepřistihnete u něčeho, u čeho by neměli být svědci.

Neděle pak přinese závěrečné bojové vyvrcholení, tedy počítejte s tím, že bude klasicky intenzivně střílecí akcí. V neděli také nově až po ukončení celé akce proběhne i každoroční tombola.

Zároveň nám přibudou v bojišti nové prvky. Základny frakcí budou plně ve hře a budou sloužit jako skladiště vašich surovin a zdrojů. Bude nutné je tedy hlídat a v případě některých frakcí i ukrývat, nebo přesouvat. Abyste je mohli bránit, bude nutné si základnu zbudovat. Nic neříkejte! Základní materiál dodáme a budete mít celý pátek na to, si základnu vystavět pod dohledem velitelů frakcí.

Přezbrojení proběhne mírně jiným způsobem ve výdejnách oddělených od refreshe.

Registrace nebudou letos probíhat ve vlnách, ale všechny lístky uvolníme hned. Vzhledem k omezeným počtům některých frakcí rozhodně neváhejte. Spuštění registrací bude 15. června v 16:00 hod. Cena registrace je jednotná - 600 Kč na osobu. Více o registracích doplníme ZDE.
Pro další informace o akci sledujete FB stránky Operace Zaragua.

Výkon zbraní

Nově přistupujeme k měření výkonu zbraní v joulech s reálně používanou municí při hře. Stejně tak jsem se rozhodli přistoupit k namátkovým kontrolám přímo v herním poli.

1. část hry (sobota do 13.00 hod)

Bílá kategorie:
Povoleny: manuální a plynové pistole a revolvery, manuální a plynové brokovnice, dlouhé manuály, AEP pistole a AEP a GAS* samopaly (povolena je pouze střelba jednotlivými ranami, použití bubnových zásobníků je zakázáno).
Maximální výkon všech povolených zbraní v 1. části hry je do 1,8 J (134 m/s s 0,20g).
Zakázány jsou dlouhé plynové zbraně s výjimkou brokovnic a veškeré AEG zbraně.
*Povolené modely GAS samopalů: MP9, MP7, Škorpion, Micro Uzi, Mini Uzi, Ingram M11, pistolové karabiny.

2. část hry

Bílá kategorie:
Povoleny: dlouhé i krátké manuální, plynové a elektrické zbraně (povolena střelba dávkou)
Maximální výkon: 1.8 J (135 m/s s 0,2g) tolerance: max. + 0,15 J ( + 5 m/s))

Modrá kategorie:
Povoleny: AEG/GAS samonabíjecí dlouhé zbraně minimální délky 95 cm, osazené puškohledem a s tlačnými zásobníky (lowcap/midcap) je-li ke zbrani dostupný. Mechanický přepínač zbraně nesmí umožnit fyzické přepnutí na režim střelby dávkou (např.: zbraně z výroby opatřeny pouze režimy střelby „SEMI“, nebo zbraně s dodatečně pevně začepovanými/zavařenými/zašroubovanými pozicemi „AUTO“). Je-li ve zbrani instalován i elektronický přepínač režimu střelby musí být střelba dávkou deaktivovaná ve všech jeho nastaveních.
Instalovaný elektronický přepínač neznamená výjimku z povinnosti blokace mechanického přepínače režimu střelby zbraně na pozici „AUTO“.

Maximální výkon: 2,25 J / 150 m/s s 0,2g (tolerance 0 J / 0 m/s)

(Příklady povolených zbraní: PSG-1, G28, SR-25, SVD a odvozené)

Pozn.: Přelepení pozice „AUTO“ samolepící zarážkou z vnějšku těla u mechanického přepínače režimu střelby není považováno za jeho zablokování.

Červená kategorie:
Povoleny:

A) GAS pušky s pákovým závěrem, osazené puškohledem
Maximální výkon: 2,9 J / 170 m/s s 0,2g (tolerance 0 J / 0 m/s)

B) Manuální pušky s pákovým závěrem, osazené puškohledem
Maximální výkon: 3,6 J / 190 m/s s 0,2g (tolerance 0 J / 0 m/s)

Všichni hráči se zbraní MODRÉ a ČERVENÉ kategorie nesmí s touto zbraní střílet na vzdálenost pod 20 m a musí mít u sebe v herním poli vždy záložní krátkou či dlouhou záložní zbraň do 1.8 J (135 m/s s 0,2), kterou předloží i při měření zbraně na registraci. Zbraně modré a červené kategorie smí ve hře používat pouze osoby starší 18 let.

Maximální povolená váha munice: 0,50g (platí pro všechny kategorie zbraní)
Zakázány jsou kovové kuličky a kuličky s náplněmi. Použití BIO kuliček je doporučeno.

Zbraně s pohonem HPA jsou zakázány ve všech kategoriích.

 

Pokud bychom to měli shrnout tak se můžete těšit na:


Případné kosmetické změny vyhrazeny. Kompletní a podrobná pravidla akce i systém hry zveřejníme jako vždy s dostatečným předstihem.