Zdroj: https://airsoft.cz/elektriky/st-emg-scw-9-4-g3-bk  •  Vydáno: 9.11.2022 10:46  •  Autor: Alfred

S&T EMG SCW-9 4" G3 BK

S&T EMG SCW-9 4" G3 BKKompaktní samopal do každé rodiny!

Mezi ostrými střelci jsou zbraně typu PCC (Pistol Caliber Carbine) stále populárnější. Ta možnost mít zbraň velikosti samopalu, fungující na pistolovou munici, ideálně přímo na pistolové zásobníky, je pro mnoho střelců lákavá. Ve své podstatě to nemají být vojenské zbraně. Jsou zaměřené na trh, který je spíše mimo „velké“ ozbrojené složky, přestože tyto zbraně nabízejí i plně automatický režim střelby. Je to trochu paradox, protože samopaly se s příchodem útočných pušek začali trochu vytrácet a po teroristických útocích na počátku milénia už i běžní policisté častěji využívají zkrácených útočných pušek, než samopalů. Přesto i v dnešní době mají takové zbraně své nezastupitelné místo. Né vždy je potřeba tak výkonná zbraň a stále platí, že i v budovách jsou krátké útočné pušky zkrátka moc velké, nepraktické a těžké. Jak známo, airsoft se také drží trendů a tak vás nepřekvapí, že dnes se bleskově koukneme na airsoftovou verzi takové zbraně.
Osobně jsem rád, že se trendy obrací a zvláště u zbraní fungující na pistolové zásobníky je to takový návrat do minulosti, protože přesně tak se začali objevovat i první automatické zbraně.

Na stole tu mám zbraň se sakra dlouhým názvem. S&T EMG SCW-9 4“ G3 BK od značky S&T (Hong Kong), vyrobená v licenci pro EMG Arms, což je obchodní značka amerického airsoftového obchodu Evike. Ta si klade za cíl přinášet na trh airsoftové zbraně vhodné pro výcvik, tudíž se zaměřuje na modely populární především mezi střelci v USA. V případě výše uvedené airsoftové repliky se jedná o licencovanou repliku zbraně Angstadt Arms UDP-9, což je zbraň vyvinutá pro splnění kritérií programu americké armády "U.S. Army Sub Compact Weapon Program". Ten měl za cíl vybrat zbraň pro osobní ochranku velení štábu a VIP, ideálně něco, co lze snadno schovat.
Tenhle tendr (referovaný jako SCW program) nakonec vyhrála, ze šesti přihlášených výrobců, B&T USA se zbraní APC9. Americká armáda koupila 350 kusů s možností zvýšení až na 1000 kusů, včetně kompletního příslušenství. To jen tak pro zajímavost.

Nicméně, jako vždy včas utnu rozbory ostrých zbraní a vrhnu se hned na airsoftovou repliku. S&T je známé tím, že je ho portfolio produktů zahrnuje pestrou škálu zbraní. Od průměrných moderních M4, přes exotické zbraně současnosti (jako je třeba SCW-9) až po druhoválečné kousky, včetně japonských pušek a kulometů. Já sám preferuji spíše ty exotické „starožitné“ zbraně, byť nejsou zrovna levné, ale se zájmem jsem si prohlédl i SCW-9. A musím říci, že jsem byl příjemně překvapen.
Jako vždy jsme pušku trochu poladili a osadili Swiss Arms Auto Adaptive kolimátorem, ASG tlumičem Hush XL a ASG Strike svítilnou Wraith E11 s montáží.

SCW-9 je celoková elektrika s výsuvnou pažbou o váze 2,2 kg a délce 40 – 51 cm, pokud vysunete pažbu na maximum. Vnější zpracování je překvapivě dobré. Říkám překvapivě, protože S&T své zbraně vyrábí v Číně, tudíž je na místě automaticky nepočítat s tím, že vše bude perfektní. Zde ale nemám praktiky žádné výhrady, co se vnějšího provedení týče. Pěkně vyrobené díly, jednolité barevné odstíny a pominu-li miniaturní vůli mezi tělem a pouzdrem závěru (tu mají i značkové zbraně), není co bych dodal. Snad jen hezky provedené ražení ostré zbraně a naopak absence airsoftového ražení.

SCW-9 se drží pohodlně, byť uznávám, že tenhle typ výsuvné pažby na jedné vodící liště sice vypadá cool, ale funkčně to zas tak velká hitparáda není. O tom, že se docela hýbe vám vyprávět asi nemusím. Přesto se sní lícit dá a do pevných mířidel se kouká bez problémů. Když zmiňuji mířidla, tak ty jsou sklopná a já předpokládám, že raději využijete montážní lištu na pouzdru závěru a namontujete nějaký zvýšený kolimátor.

Pažbička i rukojeť dovolují pohodlné používání i bez pažby a hodně mi připomínají MP5K. Ovládací prvky jsou kovové a dobře dostupné. Přepínač režimu střelby je oboustranný, pojistka zásobníku už nikoliv. Pažba má velmi dobře dostupnou pojistku, ale k jejímu vysunutí potřebujete druhou ruku nebo gravitaci.

Zajímavostí je umístění baterie. Původně jsme předpokládal, že to bude v prostoru u pažby, kde lze po sejmutí krytky odhalit vnitřní prostor, kde by se nějaká extra malá li-polka vešla, ale tam se baterie nedává. Baterie se totiž vkládá do rukojeti. Tudíž počítejte s tím, že rukojeť nebudete moci sundat, i když to technicky možné je. Rukojeť má naštěstí výklopné dno a tedy výměna baterie je jednoduchá a pohodlné. Není potřeba žádné nářadí. Konektor pro připojení baterie je malá tamiya.
Co jsem viděl na internetech, existuje i verze UPD-9 s delším zadním prostorem u pažby. Takový prodloužený válec. Nevypadá to tak hezky a není to tak kompaktní, ale dovoluje to mít baterii v pažbě.

Předpažbí je kovové typu M-Lok. Je to velmi krátké předpažbí, takže na něj moc neuchytíte. Kryje krátkou vnější kovovou hlaveň bez tlumiče výšlehu, která disponuje vnitřním závitem pro montáž redukce na tlumič. Máte štěstí, tato redukce je součástí balení, takže pak lze použít libovolný tlumič či kompenzátor se 14 mm levotočivým závitem.

Zásobník má tvar zásobníku pro pistoli Glock, ale asi vás nepřekvapí, když vám povím, že to je atypický zásobník pro elektrické zbraně typu PCC. Podobný používá například ARP9, CA Nemesis X9 apod. repliky pistolových karabin. Kromě tlačného zásobníku na 90 ran existují i bubnové zásobníky jiných výrobců. Z tlačných zásobníků od jiných výrobců je kompatibilní například zásobník pro CA Nemesis X9.
Postupně se na trhu objevují tyto nové zásobníky občas označením „PCC mags“ jakožto nový standard zásobníků pro tento typ zbraní.

Co se týče vnitřku, zbraň stojí na mechaboxu verze 2 s QSC a elektronickou spouští/mos-fetem G3 (s magnetickým senzorem dle výrobce). Víc asi není potřeba moc dodávat, protože leckdo už teď asi přemýšlí, co všechno by mohl zkusit na zbrani vylepšit. Vnitřní díly jsou víceméně základní v podobné cenové hladině.

Výkon je pouhých 80 m/s s 0,2 g kuličkami, při použití 100 mm hlavně a plastové hop-up komory s rotační regulací ve stylu Pro-Win. Není to až tak překvapující, protože tohohle prcka si asi nepořizujete na řádění v lese, ale jako zbraň na CQB nebo na střety zblízka. Komu to nestačí, může se realizovat a provést nějaký ten upgrade, který by díky kompatibilitě dílů mechaboxu V2 neměl být moc velký problém.

Můj závěrečný verdikt? Nechcete-li mít repliku obligátní MP5K (která se navíc stává hůře a hůře dostupnou) a chcete jít s dobou, pak S&T EMG SCW-9 4" G3 je volba přesně pro vás. Budete mít originál, přesto aktuální zbraň, kterou snadno schováte, což ocení především fanoušci larpověji laděných akcí, ale též třeba řidiči vozů nebo snipeři, kteří chtějí záložní elektriku. Výhodou je kromě kompaktních rozměrů možnost namontování tlumiče a potencionálního prodloužení hlavně a snadná výměna baterie. Nevýhodou jsou méně obvyklé zásobníky, které jsou docela velké. Cena také nepatří ke nejnižším, ale pořád vcelku adekvátní. Ke zbrani je navíc přiložena kartička s certifikátem pravosti.

Jestli vás S&T EMG SCW-9 4“ G3 zaujala, najdete ji jako vždy na Bohemia air Soft.